”Symboliserar att följa sina drömmar”

SPORTBLADET

Linde har tatuerat in bild på sig själv på kroppen

Foto: FREDRIK JÖNSSON

Salvador. Han har gått från mest anonym till mest hyllad.

Men Andreas Linde – som har sin kropp tatuerad med minnen från sin bortgångne pappa och moster – vill nå högre än så.

Därför föreställer hans senaste verk han själv.

– Den symboliserar att man ska följa drömmar, säger Linde.

Foto: TT

Upp som en sol - ner som en pannkaka. Så kan Sveriges OS-turneringen sammanfattas hittills. Men det finns en spelare som har presterat på toppnivå i 180 minuter.

Hyllas av Lagerbäck

Målvakten Andreas Linde – som var en av de mest anonyma i truppen inför resan till Brasilien –  hyllas efter insatserna mot Colombia och Nigeria.

– Jag har fått rätt många meddelande med positiv feedback. Från folk jag känner. Man följer ju sociala medier, Facebook – men först och främst har det varit från nära vänner, säger Linde.

Sveriges före detta förbundskaptenen Lars Lagerbäck – som ska vara rådgivare åt nuvarande förbundskapten Janne Andersson i inledningen av hans sejour – vill se 23-åringen i A-landslaget.

Det borde öka målvaktens chanser.

– Det uppskattar jag absolut, få så fina ord från honom. Det är alltid kul att höra positiva feedback, extra kul att det kommer från en sådan person, säger Linde.

Vad säger du om A-landslaget?

– Varenda svensk spelare drömmer om att spela för A-landslaget. Men det är inget jag tänker på när jag ligger i sängen på kvällarna, utan kommer det så kommer det.

”Får en extra styrka”

Han kan vara på väg mot ett riktigt genombrott efter flera säsonger med många minuter på avbytarbänken. Men det är inte fotbollsmässigt han har haft det tuffast, utan det är privat.

2006 förlorade han sin pappa i cancer och även mostern har gått bort i cancer. Han har gjort tatueringar på kroppen för att alltid bära med sig dem.

– Jag känner själv att jag får en extra styrka, det är speciellt. Ibland kan jag bara ligg och titta på min pappas tatueringar, då börjar man tänka, man minns de goda stunderna. Det är en trygghet. Det blir lite enklare för mig att uttrycka mig om det som har hänt också, säger Linde.

– Jag har absolut blivit starkare.

Pussar på tatueringarna

I år är det tio år sedan (2006) hans pappa dog.

– Känslorna är kvar och kommer alltid att finnas kvar. Jag tänker lika mycket på honom nu som för tio år sedan, säger Linde.

– Jag spelar för hela min familj, även min mamma och syster. Innan varje match pussar jag på mina tatueringar. De betyder mycket för mig, säger Linde.

Gör sådana händelser att familjen blir starkare?

– Det tror jag absolut. Så starka som vi är i familjen nu är så starkt det kan bli. Tyvärr så är det kanske sånt som får en att tänka extra.

Den senaste tatueringen gjorde han på vänstra armen. Det är en pojke som tittar upp mot himlen.

– Den ska föreställa mig. Den symboliserar att man ska följa drömmar, jag följer min dröm.

Han hoppas att hans väg mot drömmarna fortsätter med ett bra resultat mot Japan.

– Vi vinner, så klart. Vi måste göra det.

ARTIKELN HANDLAR OM