Mejla

Stefan Alfelt

Alfelt: Ett handplockat offer för Gustafsson

Publicerad:
Uppdaterad:

hamburg. Matchen Alexander Gustafsson mot Jan Blachowicz har ett enda syfte.

Att göra ”The Mauler” till en vinnare igen.

Det är snart ett år sen som Alex för andra gången mycket knappt förlorade en titelmatch.

Tre förluster på hans fyra senaste matcher gör att vi står här med en vinna eller försvinna-match och då har UFC gjort en ”boxningsmatchning”.

Jan Blachowicz är handplockad för att bli ett lämpligt offer. Gustafsson måste få tillbaka sin vinnarkänsla för att en lysande karriär som fortfarande har så stor framtidspotential inte i stället snart ska vara över.

Eftersom Alexander är på den nivå han är kan man inte släppa upp honom mot en total nolla (UFC jobbar för den delen aldrig på det viset), men man ville ändå ha en som ”The Mauler” ”ska slå”.

Inget offerlamm

Jan Blachowicz är ett bra namn som passar in på profilen. Känd och omtyckt av fans. Slår hårt och sparkar fruktansvärt hårt. Men han har dalat på rankningen efter att ha förlorat två av sina tre senaste matcher och är på pappret inte ett rejält hot mot ”The Mauler”.

Det finns dock en hake med resonemanget.

Jan Blachowicz.

Polacken har inga som helst planer på att bli ett offerlamm som slaktas på Alex väg tillbaka mot titelmatcherna.

Jan Blachowicz har kommit till Tyskland för att vinna och sätta fart på sin egen karriär. Han har letat upp sparringpartners lika långa och snabba som Alex och nött i timtal mot bra boxare. Blachowicz är väl förberedd och detta är MMA. Sporten där du kan vinna på tusen sätt och förlora på lika många vis.

UFC är en ärlig organisation på det viset att man ogillar mis-matcher som boxningen så ofta gör sig skyldig till när man handplockar lämpliga motståndare efter var talangen på väg uppåt befinner sig i sin utvecklingsstege. I MMA möts de bästa hela tiden. Är man själv bra får man en bra motståndare för att det ska bli en fajt i publikens smak.

En spark från slutet

Alexander Gustafsson vet när han går in i oktagonen i kväll att det trots avståndet mellan dem i rankning inte är en enkel motståndare som står där mitt emot honom. Blachowicz sänkte Ilir Latifi med en grym spark i njurtrakten. Får han in en sån igen står heller inte ”The Mauler” upp och då har vi nog sett slutet.

En femte förlust i matchlistan är ingen katastrof i sig i MMA beroende på just UFC:s tuffa matchning av sina stjärnor men det känns inte som att Alexander vill hamna i rollen som en fajter snäppet under toppen. Hans nivå är och ska vara i den absoluta toppen, en av de som kan bli mästare i lätt tungvikt.

Revanschen mot Jon Jones kan vi nog glömma eftersom amerikanen verkar göra allt för att sabba sitt eget liv. Känns ytterst tveksamt att Jones kommer tillbaka och framför allt inte i en form typ den som gett honom epitetet tidernas bäste.

Framtiden ser ljus ut

Däremot tror jag att det kan bli en tredje titelmatch fortare än många gissar på. Matchen mot mästaren Daniel Cormier var stenhård och sevärd. Alex förlorade på delat domslut och förtjänar verkligen en revanschchans vilket jag också tror att IFC-presidenten Dana White gärna ger honom.

Det kryllar inte av profiler i lätt tungvikt och för MMA-fansen är Alexander Gustafsson en fajter som alltid bjuder på sevärda hårda matcher. Han ger och tar, lite för mycket, men bjuder alltid på showen UFC vill ge sina åskådare.

Så om inte Jan Blachowicz hittar på något ser framtiden fortfarande ljus ut för Alexander ”The Mauler” Gustafsson.

  Alexander Gustafssons match beräknas börja efter 21.00 på lördagen. Galan sänds i Viaplay!

Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna live på viaplay.se

avStefan Alfelt

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM