Kling kritisk: ”Är inte rätt väg att gå”

SPORTBLADET

Nya reglerna kan göra glappet större: ”Är konstigt”

Kajsa Kling jagar karriärens andra pallplats i Lake Louise.

Men svenskan är kritisk till de nya reglerna i fartgrenarna.

– Man vill ha schysta förhållanden att tävla i och jag vet inte om det här beslutet är taget utifrån det sportsliga, säger hon.

Kajsa Kling har radat upp topp tio-planeringar men hon har bara varit på pallen en gång, i december 2013. Den här säsongen hoppas 27-åringen kunna ta nästa steg.

– Jag vill upp på pallen. Det har flutit på bra på försäsongen även om det är mycket nytt. Jag har ny tränare och ny service man. Det känns otroligt spännande och givande och har fungerat väldigt bra, säger hon.

Kling var 21:a i storslalom under världscuppremiären i Sölden i slutet av oktober. Sedan dess har hon inte tävlat. Men i helgen kör hon både störtlopp och Super G under fartpremiären i Lake Louise. 

– Super G är det som har gått bäst, men jag satsar lika mycket på de två andra grenarna. Vägen är bara lite längre i storslalom, säger Kling som har åkt bra på störtloppsträningen i veckan.

”Inte rätt väg att gå”

Kling är dock inte nöjd med den nya startordningen som innebär att åkare rankade 1-10 får välja ojämna startnummer mellan 1-19.

– Jag kan tycka att det är lite konstigt. De som är rankade nio och tio kommer alltid att få ett och tre förmodligen för det vill ingen ha. De är nästan de sämsta numren i störtlopp för det är långsamt i spåren och har det kommit nysnö blir det svårt att göra något, säger hon och fortsätter:

– Jag tror att glappet mellan de bästa och steget efter kommer att bli större. Alla har samma förutsättningar och det är något som man går jobba efter. Jag får åka väldigt snabbt i första tävlingen så att jag tar mig förbi den här gränsen.

Även om Kling tror att det kommer att gynna toppåkarna har även stjärnor som Lindsey Vonn varit negativa till den nya regeln.

– Man vill ha schysta förhållanden att tävla i och jag vet inte om det här beslutet är taget utifrån det sportsliga utan jag tror att det är något annat, säger Kling.

Som?

– Det har varit snack om det tidigare med tv-tittare och så där. Det handlar ju om mycket pengar och jag kan förstå det till en viss gräns, men jag tycker inte att det här är rätt väg att gå.

ARTIKELN HANDLAR OM