Ekwall: ”Håll käften – blir så förbannad”

Av: Martin Tolén

Publicerad:
Uppdaterad:

Svarar Gierttas klädkritik: ”Ett jävla svinhugg mot dem”

1 av 3 | Foto: BILDBYRÅN
Hanna Marklund, Anna Brolin och Olof Lundh i TV4-studion.

Förre kommunikationschefen på TV4, Cecilia Giertta, gick till attack mot kvinnornas kläder i tv-sändningarna under fotbolls-EM.

Texten rörde upp känslorna och nu har Giertta fått svar – av TV4-profilen Patrick Ekwall.

– Det är ett jävla svinhugg på Johanna Frändén, Hanna Marklund och Anna Brolin, säger Ekwall i ”Pådden med Olsson och Ekwall”.

Leifby betygsätter alla kommentatorer under EM

Det var i onsdags som Cecilia Giertta, tidigare kommunikationschef på TV4 och före detta sportjournalist på Dagens Nyheter, skrev en krönika i Idrottens Affärer om hur kvinnorna som deltar i TV4:s och SVT:s EM-sändningar klär sig.

”Kvinnorna har kortkort, långt blont hår och är stylade till max, killarna har kostym, skägg och är så icke-glamorösa så det bryter.”

”Tittar fler på TV4 och deras matcher för att Anna Brolin har korta klänningar och kjolar på sig? Eller fler på SVT för att Johanna Fränden har skyhöga klackar till sina supertajta pants? Eller tittar vi på tv för att vi är intresserade av de matcher som visas?, skrev Giertta bland annat.

Anna Brolin svarade

Orden skapade en stor debatt.

TV4:s programledare Anna Brolin svarade bland annat på Gierttas kritik i sin blogg hos tv-kanalen.

”Det finns krafter som jag alltid kommer strida för. Jämställdhet och jämlikhet är givna sådana. Att ha rätten att få vara sig själv, med den hårfärg, dess längd, skägget, kjolen, slipsen, brallan som medföljer bör aldrig stå i konflikt med utövandet av yrkesrollen. Och hör och häpna 50-talet, 2016 så funkar det alldeles utmärkt att analysera Toni Kroos passningsskicklighet iklädd tight bralla, veckad kjol eller i något så oglamoröst som kavaj och slips, ja till och med i skägg”, skrev Brolin bland annat.

”Blir så jävla förbannad”

Även på sociala medier har debatten – och kritiken mot Giertta – fortsatt.

Nu har även TV4-profilen Patrick Ekwall lagt ord på sina känslor i Expressens podd ”Pådden med Olsson och Ekwall”.

– Det är ett jävla svinhugg på Johanna Frändén, Hanna Marklund och Anna Brolin. Jag vet att de väljer sina kläder själva. Det finns ingen som säger till dem vilka kläder de ska ha i rutan, säger Ekwall.

– Jag blir så jävla förbannad. Vad är det för fel på att klä sig snyggt som sportjournalist? Det är banalt, idiotiskt, håll käften, säger Ekwall.

TV4-reportern, som just nu befinner sig i Frankrike på EM, tycker snarare att Cecilia Giertta borde fokusera på hur långt Sverige nått i jämförelse med andra länder.

– Äntligen har vi hamnat i en situation där vi har tjejer i en studio som pratar om fotboll. För några år sedan var det omöjligt. Och i väldigt många länder är det en utopi, det existerar inte, säger han i podden.

Leifby betygsätter alla kommentatorer under EM

Publicerad: