Bilden av jumbons tunga misslyckande

Nattsvart, Falkenberg: ”Får vända till något positivt”

FALKENBERG. Rekordartat sist i allsvenskan, stjärnan lämnar och nya arenan för 130 miljoner kronor, med det hånade sponsorsnamnet, invigs till våren – i superettan.

Det är lätt att se mycket nattsvart för Falkenbergs FF.

– Vi hade velat ha en annan utveckling. Nu får vi vända de här sakerna till något positivt, säger sportchefen Håkan Nilsson.

Falkenberg har varit ur allsvenskan ett bra tag redan i mångas ögon.

Efter 1-1 hemma mot Gif Sundsvall, trots en av säsongens bästa matcher, erkänner spelare och ledare öppet att det är kört, trots att en minimal teoretisk chans återstår.

Tar på sig ansvaret

– Så är det. Vi har misslyckats, jag får ta på mig en del av ansvaret: vi spelar inte i allsvenskan nästa säsong, säger sportchefen Håkan Nilsson.

– Samtidigt får man vara realist. Vi säkrade platsen i sista matchen 2014 och via kval 2015. I år har vi inte lyckats hitta fullvärdiga ersättare till två bröder Wede och Adam Eriksson.

Falkenberg har bara tagit tio poäng hittills och måste över 12 för att inte vara sämst tillsammans med Gais (2012) och BP (2104) när allsvenskan har bestått av 16 lag.

Hallänningarna är även på väg mot bottennoteringar i antal insläppta mål och icke-hållna nollor.

Ändå har Falkenberg sin vana trogen tagit fram egna spelare som jagas av allsvenska topplag.

Nästa stjärna som lämnar

I år är det Jesper Karlsson, 18, som med sin straff till 1-0 (22) mot Giffarna gjorde säsongens sjätte mål.

– Det känns som den bästa matchen vi gjort på länge. Det gör mig stolt. Men vi borde ha gjort minst tre mål, säger han efter 1-1-resultatet.

När ger du besked om din egen framtid?

– Jag vill inte ta i det nu. Det får du fråga Håkan om, säger Jesper Karlsson, som har kontrakt i ytterligare två säsonger.

Håkan Nilsson:

– Det blir nog tufft att behålla Jesper. Vi känner igen den här situationen från tidigare med Erik Johansson (FCK), Gustaf Nilsson (Bröndby) och Niclas Eliasson (IFK Norrköping).

Samtidigt som Falkenbergs FF åker ur allsvenskan står den nya arenan klar ett par målvaktsutsparkar från den nuvarande idrottsplatsen.

FFF kommer betala 2,7 miljoner kronor årligen i hyra för arenan med plats för 5 500 åskådare som kommunen byggt för 130 miljoner kronor.

Omdiskuterat namn

Via ett sponsorsamarbete med Carlsberg har klubben sålt och döpt den nya hemmaplanen till minst sagt omdiskuterade Falcon Alkoholfri Arena.

Hur olyckligt är det att arenan invigs när ni spelar i superettan?

– Det är klart det hade varit roligare om vi hade varit i allsvenskan. Men det finns betydligt mer kända och större klubbar än vi som spelar i superettan eller division ett.

– Nu får vi ta sats uppåt igen från en fantastisk, ny arena. Nu har vi något att visa upp för potentiella nyförvärv. Det har vi dragit oss från att göra på gamla IP, säger Håkan Nilsson.

Lönesänkning för spelarna

Risken att det ska gå för Falkenberg som för andra avskräckande exempel som rasat genom seriesystemet anser han vara liten.

– Vårt ekonomiska resultat för i år kommer bli bra. Vi åker inte ut med ett stort minusresultat. Vi hade flera lovande unga spelare från vår egen verksamhet på bänken i dag och för A-lagsspelarna med kontrakt över flera år sänks lönen och justeras för spel i superettan, säger sportchefen.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.