Wennerholm: Är en fråga som kräver offer

SPORTBLADET

Idrottsdomstolen Cas nobbar de 68 ryska friidrottare som vill tävla i OS.

Inklusive stavstjärnan Jelena Isinbajeva.

Jag är förvånad, men samtidigt glad att idrottsvärlden drar åt samma håll.

För en gångs skull.

Foto: Sportbladets Mats Wennerholm.

Det hade ju varit märkligt om Cas gav fri lejd till OS bara dagarna efter att Wada kommit med sin rapport om systematisk dopning i Ryssland med kopplingar ända upp i regeringen.

Wada som också rekommenderade att alla ryska idrottare skulle stängas av från OS i Rio.

När Internationella Friidrottsförbundets (IAAF:s) beslut att stänga av alla ryska friidrottare överklagades till Cas trodde jag att att juristerna i domstolen i Lausanne skulle fria hellre än fälla.

Det är ju ingen tvekan om att även oskyldiga åker med i den allmänna avstängningen av Ryssland. Men det är ett tecken på styrka att idrottsvärlden står enad för en gångs skull i kampen mot alla fuskare.

Det är en fråga som kräver offer, hur synd jag än kan tycka om de oskyldiga som drabbas.

Ett eko från förr

Det som avslöjats kring den ryska dopningen är skrämmande när vi skriver 2016. Ett eko från förr och en påminnelse om DDR:s statsstyrda dopning på 1970- och 80-tal.

En tid jag trodde var över.

Samtidigt kan jag inte låta bli att tycka synd om Jelena Isinbajeva, som jag lärt känna personligen genom åren.

Jag har svårt att tro att hon varit dopad, även om det aldrig går att vara säker.

Hon är en av de största genom tiderna inom friidrotten, men får inte chansen att avsluta sin fantastiska karriär med ett OS.

Samtidigt är det ett pris hon måste betala och kanske rikta sin kritik mot sitt eget förbund i stället för att slugga mot de som nu stängt av henne.

Lite intern kritik i Ryssland skulle inte skada och är enda vägen att gå i det här läget. Ska det bli någon ordning i leden måste allt gammalt tänkande ut och nya människor in.

Fler borde drabbats

Det är inte världens enklaste problem att lösa, även om det finns fler länder än Ryssland att hårdgranska när det gäller dopning.

Jag kan tycka att de ensamma fått ta en smäll som borde drabbat fler nationer med tvivelaktigt rykte, men som ändå får vara med och tävla i Rio.

ARTIKELN HANDLAR OM