Hämnden: Köpa loss Champions League

Av: Anders Forsberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Smällen som fick Canal Plus i gungning

Foto: Bildbyrån
Klicka på bilden för en större version! Zlatan och Barcelonas jakt på Champions League-titeln ser du nu på viasat. Men om två år kan det vara Canal Plus som har rättigheterna.

Viasat gjorde decenniets fräckaste tv-köp när kanalen köpte Premier League-rättigheterna i mitten av mars. Nu är ­Canal Plus ute efter en jätterevansch:

– De kommer att ge järnet för att hämnas och köra stenhårt för att köpa Champions League, säger en väl insatt källa till Sportbladet.

Premier League-rättigheterna har varit ­Canal Plus kronjuvel under många år. Men för två veckor sedan avslöjade Sportbladet att eran med engelsk fotboll i Canal Plus var över. Värsta konkurrenten Viasat snodde åt sig ­devärdefulla rättigheterna.

Tv-kartan ritades om helt över en natt. ­Reaktionen från tv-tittarna var snabb och de har ställt sig frågande. Hur kommer det att bli? Vad kommer att visas var?

Svaret är att Viasat kommer att sända mer än 200 Premier League- matcher. Samtidigt planerar nu Canal Plus en storsatsning på allsvenskan i fotboll och elitserien i ishockey. Dessutom har Canal Plus-ägaren TV4 meddelat att La Liga-sändningarna flyttas från TV4 Sport till Canal Plus.

Rättigheterna går ut om två år

Men på längre sikt är Canal Plus och ägaren TV4 ute efter mer prestigefyllda rättigheter än så, nämligen Viasat-institutionen Champions League. Det är det stora målet den närmaste tiden när Viasats rättigheter går ut om två år.

Tidigare har Canal Plus budat lite på Champions League för att pumpa upp priset och få de andra att blöda lite.

– Men så är det inte nu. De kommer att ge järnet för att hämnas och köra stenhårt för att köpa Champions League, säger Sportbladets källa.

Men det kommer inte att bli billigt för Canal Plus och TV4 som redan betalat flera miljarder de senaste åren.

Enligt uppgifter till Sportbladet har TV4-gruppen betalat totalt 3,5 miljarder kronor för rättigheterna till svensk fotboll och den svenska elitserien plus slutspelet. En summa som naturligtvis är kännbar.

Kanalen sänktes

Men hur gick det då till när Canal Plus förlorade Premier League?

Kanalen sänktes i en flerstegsraket. Det första slaget förlorades i december förra året när det relativt okända företaget Medge Consulting tog hem förhandlingarna med Premier League.

Nyckelspelare i förhandlingarna var Peter Liljestrand som tidigare arbetade på Canal Plus. Men efter en intern konflikt hoppade Liljestrand av kanalen för tre år sedan.

Nu har han fått sin revansch, som delägare i Medge Consulting.

Med hjälp av sina kontakter från Canal Plus-tiden drog Liljestrand det längsta strået i förhandlingarna. Sedan var tanken att sälja rättigheterna vidare för ännu mer pengar.

I slutet av mars kom Medge överens med TV2 Norge om rättigheterna i Norge. Enligt branschuppgifter ska den norska kanalen ha betalat 1,2 miljarder kronor. Det köpet var nästa smäll för Canal Plus, eftersom Premier League är den helt dominerande sporträttigheten på den norska marknaden.

”Det berör många”

Efter rättighetsförlusten i Norge, hamnade Canal Plus i ett svårt läge. Kanalen ville till varje pris köpa rättigheterna för hela Norden och enligt Sportbladets källor var Canal Plus aldrig riktigt intresserat av att bara köpa sändningsrätten i Sverige för uppemot 700 miljoner kronor.

När Sportbladet avslöjade Viasats rättighetsköp för två veckor sedan var reaktionerna bland läsarna starka. På nätet har det diskuterats intensivt hur sändningarna kommer att se ut.

Viasatchefen Per Tellander har även han märkt av hur mycket Premier League betyder för tv-tittarna:

– Absolut, det är ett jätteintresse, man märker att det är en rättighet som berör väldigt många. Folk är väldigt intresserade av vad vi kan leverera, säger han till Sportbladet.

Diskussionerna på nätet har även handlat mycket om vilka som kommer att kommentera matcherna.

Canal Plus har stora profiler som Lasse Granqvist och Jens Fjellström. Lasse Granqvist skrev i höstas på ett långt kontrakt med Canal Plus, men Fjellströms kontrakt går ut till sommaren. Enligt uppgifter till Sportbladet har dock ingen av Canal Plus-profilerna fått något riktigt anbud ännu från Viasat.

Publicerad: