Förslag: Race ska ersätta F1-kvalet

Foto: Rick Rycroft / TT / NTB Scanpix
Förslag: Race ska ersätta kvalet till Formel 1

avAnna Andersson

SPORTBLADET

Liberty Media vill förändra Formel 1.
Och ersätta kvalet med ännu ett race.

De nya uppgifterna kommer från tyska Auto, motor uns Sports och anledningen till att de nya ägarna funderar på en förändring är att genomsnittsåldern på F1:s fans är för hög. Man vill locka yngre åskådare och anser att ett kval som tar en timme och inte heller garanterar någon action är för långtråkigt.

I stället vill man skapa spänning under en kortare tid.

I förslaget, som tidningen tagit del av, ska det säljas biljetter för ungefär 500 kronor till fredagen då publiken kan se bilarna på nära håll och under eftermiddagen ska det genomförs två träningspass på en timme var.

Förslag: Kvalrace på lördagen

Under lördag förmiddag följer sedan ett kval, liknande det i dag. Det bestämmer startordningen i ett kvallopp som avgörs under lördag eftermiddag. Ägarna föreslår ett sprintlopp över 100 kilometer, tio mil, och det resultatet är sedan grunden till starten i söndagens GP.
Liberty vill att lördagens kvalrace ska avgöras innan fotbollsmatcherna startar i Europa och att det ska köras utan några begränsningar när det gäller däck eller bränsle. Målet är att förarna ska ge fullgas från start till mål.
LIberty Media genomförde en enkät blad teamen i samband med säsongsupptakten i Australien och detta var ägarnas förslag. Mercedes Niki Lauda hade ett annat.
– Varför sätter vi inte en maxtid på racen, kanske 100 eller 90 minuter, säger han till Auto, motor und Sport.
– Ett lopp på två timmar, som i Singapore eller Monte Carlo, när de inte händer någonting på två timmar, är svårt att sälja.
Notera att ett kvalrace är ett förslag om en förändring från ägarnas sida, det är inte beslutat än.

Helgens VM-deltävling i Bahrain är säsongens andra, den avgörs enligt samma schema som brukligt och startar klockan 17.00 på söndag.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Formel 1