SSL 2017/18 (herrar)

Expertens plusbetyg på semifinallagen

avJonas Gustavsson

Storvreta mot Mullsjö och Falun mot Linköping.

Lyckas storfavoriterna ta hem semifinalserierna i SSL - eller blir det någon överraskning?

Sportbladets Jonas Gustavsson har synat lagdelarna i alla lag inför semifinalstarten.

Foto: AVDO BILKANOVIC / BILDBYRÅN

STORVRETA

Målvakter

Viktor Klinsten är en riktig matchvinnarmålvakt. Har ett hett humör som kan rinna över ibland, men behöver samtidigt vara lite smågrinig för att vara som bäst. Brukar kliva fram i de avgörande lägena.

Backar

Löjligt stark lagdel som hade fått sex plus i betyg om det hade varit möjligt. Backsidan var väldigt bra redan ifjol, men när världsstjärnan Tobias Gustafsson och stabile Filip Stenmark adderades i somras så blev det både spetsigare och bredare. Stjärnförvärvet ”Tobbe G” har varit briljant i år och kommit in med både skills och snabbhet. Mattias Samuelsson och Jesper Berggren har ett par ton rutin och Robin Nilsberth en fruktad bössa.

Forwards

Alexander Rudd har inte hittat den fornstora formen efter alla sina problem, men här finns så mycket ”fire power” att det inte märks. Poängettan Albin Sjögren har tagit klivet från stjärna till superstjärna, Valdemar Ahlroth har adderat skytte och duon med Jimmie Pettersson och Henrik Stenberg måste vara bland de jobbigaste att möta i hela SSL med sin kombination av energi och skicklighet. Niklas Winroth och Viktor Andersson skapar bra balans med sitt fina centerspel.

Tränare

Det är redan klart att rutinerade Stefan Forsman inte kommer att coacha Storvreta nästa säsong och där tappar klubben massor av rutin och klubbhjärta. Bildar en sylvass coachduo med Hannes Öhman där Forsmans analytiska förmåga passar ihop med Öhmans energi.

Formen

Visst, Storvreta var inte så dominanta mot Helsingborg i kvartsfinalen som många förväntade sig, men Uppsalalaget vann ändå i fyra raka matcher och har vunnit sexton av de sjutton senaste matcherna. Det går sannerligen inte att klaga på formen.

Totalt: 25

Foto: PER WIKLUND / BILDBYRÅN

MULLSJÖ

Målvakter

Benjamin Löfdahl gjorde en stark kvartsfinalserie mot Pixbo, inte minst under straffavgörandet i sista matchen, men det finns fortfarande frågetecken för om ”Benji” verkligen är en guldmålvakt. Nu får han chansen att bevisa hur bra han är.

Backar

Kasper Hedlund är den stora stjärnan och speldirigenten - och sitter också på ett ruggigt bra skott. Överlag finns det gott om spelskicklighet och bolltrygghet i backbesättningen med spelare som Henrik Olofsson, Daniel Gidske och Jesper Kivipaasi. Olofsson bidrar också med en dos elakhet och är jobbig att spela mot. Wiktor Wibring har spetskvalitet i sitt fina skott.

Forwards

Mullsjö har inte den där riktiga superstjärnan, men ett stort koppel av spelare som ligger precis under stjärnskiktet. Nu har man också ristat fast sina två bästa formationer och enheten med David Gillek, Rikard Eriksson och Anton Vestlund har vuxit under våren och är nu den ”leading line” den ska vara. Kim Ganevik och Isaac Rosén är oerhört jobbiga att möta med deras löpstyrka, energi och ständiga gnabbande, och har fått perfekt balans med Sebastian Palmqvist som spelmotor.

Tränare

Andreas Elf är inne på andra säsongen som huvudtränare och har efter många om och men under hösten fått det stjärnspäckade laget på rätt köl vid precis rätt tillfälle, det vill säga slutspelet. Numera också heltidsanställd i klubben vilket skapar bättre arbetsförutsättningar.

Formen

Varit i bra form sedan jul och växlade upp i kvartsfinalen där man totalt körde över Pixbo i tre av fem matcher. Det är förvisso svårt att värdera hur bra eller dåliga Pixbo egentligen var i kvarten, men visst spelar Mullsjö säsongens bästa innebandy just nu så formen är så bra den kan vara.

Totalt: 20

Tips: Storvreta – Mullsjö 4-2
Storvreta har SSL:s bästa trupp, vann grundserien och svepte ut Helsingborg i kvarten – och kliver in som given favorit i den här semifinalserien. Storvreta har vunnit sexton av de sjutton senaste matcherna. Enda laget man förlorat mot? Just det, Mullsjö. Samma Mullsjö som har sitt bästa lag någonsin, som hackade under hösten men som lyft under våren och som spelat säsongens bästa innebandy i kvarten mot Pixbo. Mullsjö kan hota Storvreta, men vinna över sju matcher? Nej, det tror jag inte.

Foto: AVDO BILKANOVIC / BILDBYRÅN

FALUN

Målvakter

Johan Rehn får sällan de stora rubrikerna eftersom det mesta i Falun kretsar kring de offensiva spjutspetsarna, men den storvuxne keepern har stor del i dalalagets dominans senaste åren. Stabil målvakt med matchvinnaregenskaper.

Backar

Faluns backbesättning är inte dålig men saknar ändå det där djupet som exempelvis Storvreta har. Emil Johansson - innebandyns svar på Erik Karlsson - är SSL:s bästa offensiva back och Thomas Holmgren är en tvåvägsback med både fysik, spelskicklighet och humör, men bakom dem tunnas det ut ganska snabbt. Adam Fernqvist är den fysiske stöttespelaren och brukar bli extra värdefull i slutspelstider.

Forwards

Faluns offensiv må inte ha varit ett självspelande piano under våren, men laget gör ändå massor av mål och levererar. På pappret ser det också ruggigt bra ut. Alexander Galante Carlström och Rasmus Enström är två av världens bästa spelare, Omar Aldeeb har gjort dundersuccé i år och Simon Cederström och Alexander Hallén har tagit nya kliv. Dock finns det mer att kräma ur Johannes Larsson, när han är i sin rätta slutspelform är han närmast nog ostoppbar.

Tränare

Thomas Brottman samlar medaljer på hög och sitter på tonvis med rutin. Han har coachat Falun i flera år nu, känner spelarna ut och in och vet vilka knappar han ska trycka på. Leder ett stjärngalleri, men har fått dem att agera som ett lag.

Formen

Falun kom tvåa i serien, svepte Dalen i kvarten och har totalt sett gjort en väldigt bra säsong - men ändå flyter inte riktigt anfallsspelet som är van vid just nu. Något som Thomas Brottman också erkänner. Bytet av klubbleverantör mitt under säsongen var väl inte helt lyckat, om man ska vara ärlig. Det påverkar säkert en hel del.

Totalt: 23

Foto: PER WIKLUND / BILDBYRÅN

LINKÖPING

Målvakter

Växjös Eero Kosonen omnämns allmänt som världens bästa målvakt men överglänstes av Robin Laakso i kvartsfinalen. Laakso har levererat i slutspel förr och varit i SM-final, men har ännu inte stämplats som en stjärnmålvakt. Ändras det efter slutspelet?

Backar

Linköping tappade stjärnan Tobias Gustafsson inför den här säsongen men har ändå en riktigt vass backbesättning. Omskolade Joel Dagman, tidigare center, har blivit en succé i sin nya roll och till och med fått testa på landslaget. Anton Karlsson är försvarsnestorn, Martin Hovlund och Eric Björk är rutinerade pjäser och Oskar Hovlund är en i raden av klubbens talanger som tagit nästa kliv i år.

Forwards

Inför säsongen kändes det lite tunt, men efter dundergenombrott av Gustav Fritzell, Felix Lanver och Oskar Seth så har Linköping helt plötsligt två superspetsiga kedjor och en habil tredjekedja. Toppenheten med Fritzell, Matej Jendrisak och Fredrik Nyholm (som får för få rubriker) är ruggigt effektiv. Ja, Jendrisak är troligen SSL:s bästa och mest kompletta center. Veteranen Martin Karlsson betyder också mycket med sin fysik, vilja och förmåga att gå i bräschen för laget.

Tränare

Johan Astbrant börjar bli rutinerad nu. Han har lett Linköping till två SM-finaler och har fått ihop laget i år också, trots att man valde att säga tack och hej till ett knippe rutinerade spelare och valde att rita om spelidén. Hetlevrad i båset, men har lugnat sig med åren.

Formen

Formen inför slutspelet kändes sådär, men i kvartsfinalen imponerade man stort och raderade ut fjolårsfinalisterna Växjö på ett komfortabelt sätt. Tuppkammen lär ha vuxit någon centimeter efter den serien och formen verkar vara toppad vid precis rätt tillfälle.

Totalt 19

Tips: Falun – Linköping 4-2
Regerande mästarna Falun hade en magnifik höst i SSL, har inte varit lika skarpa under våren och hade oväntat stora problem mot Dalen i kvarten men lyckades till slut svepa ut laget från Umeå. Samtidigt brukar Falun, som har världens bästa femma, kunna kräma ur det bästa när det gäller som mest – och man kliver in som klar favorit mot Linköping. Östgötarna manövrerade överraskande enkelt ut Växjö i kvarten, är i bra form och har fysiken för att spela slutspelsinnebandy. Det räcker dock inte här, Faluns spetskompetens avgör.

ARTIKELN HANDLAR OM