Spelet bakom – så fick de Kalla tillbaka till landslaget

avMalin Wahlberg

Magnus Ingesson trodde att dörren till landslaget var stängd.

Men Charlotte Kallas krav och de andra åkarnas önskemål fick förbundet att ändra sig.

– Det har funnits en stor nyfikenhet att få in Magnus som tränare, säger längdchefen Johan Sares. 

Charlotte Kalla har gjort succé med sitt egna upplägg utanför landslaget. Men efter två säsonger är hon tillbaka. 

Kravet för att återvända har varit att personliga tränaren Magnus Ingesson skulle få en roll som landslagstränare. 

– Det betyder väldigt mycket att få fortsätta jobba nära Magnus. Att ha en närvarande tränare är något jag tror på och har försökt sträva efter i flera år, säger Kalla. 

Ingesson har tidigare sagt till Sportbladet att inte trott att ha sådan här lösning har varit aktuell och tränaren blev förvånad när han fick frågan. 

– Ja, lite faktiskt. Men det är roligt att få frågan. 

Vad är det som har förändrats tror du? 

– Det får du fråga Sares om. Jag kan inte bedöma det.

”Funnits viss osäkerhet”

Längdschefen Johan Sares menar att det inte är för att få tillbaka Charlotte Kalla till landslaget som Ingesson rekryterats. 

De andra åkarnas önskemål har haft mer påverkan. 

– Vi måste vara ödmjuka och se att de har gjort något som bevisligen har varit väldigt bra och det vill vi att de övriga tjejerna ska ta del av. Det kändes jättekul att Magnus vill komma tillbaka. Det vill jag också belysa att rekryteringen av Magnus Ingesson inte har varit för att få tillbaka Charlotte Kalla, säger han och fortsätter: 

– Sedan har man också märkt på tjejerna i den här utvärderingen vi har haft att det har funnits en nyfikenhet på vad de har gjort för något. Det känns kul att vi kan få ta del av det. 

Varför har det inte varit aktuellt att ta in honom tidigare?

– Det har kanske funnits en viss osäkerhet bland de andra tjejerna att en tränare kommer att vara så tajt förknippad med en aktiv. Nu känns det verkligen som att det finns en stor nyfikenhet till att få in Magnus som tränare. Man har sett vad de har gjort under åren och den utvecklingskurva som Charlotte har haft.

”Har grunnat mycket på det”

Just den frågan kring hur hans tajta relation med Kalla påverkar de andra åkarna var något Ingesson funderade mycket på innan han beslutade sig för att tacka ja.

– Dels frågan om Charlotte får tillräckligt i laget och det tror jag att hon får. Nästa fråga är farhågan om det bara kommer bli ett race mellan Charlotte och Magnus och de andra kommer i andra tredje hand. Det har jag också grunnat på ganska mycket och jag hade inte tackat ja till det här jobbet om jag inte trodde att jag kunde ge de andra åkarna vad de behöver. Hon är en del i gruppen och de andra är lika mycket värda, säger han.