Trollkarlen heter Roberto Vacchi

SPORTBLADET

Tour de France borde fylla mig med avsmak.

En sport där droger alltid funnits, där fusk, mygel och köpslående är standard. Samt ett klassamhälle i sin mest feodala form med hjälpryttare, sekonder, vattenbärare och alla de andra vars enda uppgift är att se till att stallstjärnan åker gräddfil.

Ändå sitter jag där, om än inte alltid under direktsändning, så vid kvällens sammandrag och låter mig förtrollas.

Trollkarlen heter Roberto Vacchi

Av Bengt Grives alla lärljungar på Eurosport var Roberto Vacchi definitivt den läraktigaste. Jag minns ett besök på redaktionen under sändning, hur den då färske Vacchi sög in allt Grive kom med. Hur ungerska namn skulle betonas, hur viktigt det då och då var att sammanfatta för nya tittare, att istället för att prata om det tittarna ser, förstärk bilden.

Egentligen har ju vi svenskar inget förhållande till Touren. Om så varit hade SVT också sänt, eller TV4. Så sker i flera länder, i Danmark, Norge, Tyskland, Holland, Italien, Frankrike med flera. Där sänder tv, plus Eurosport.

Nu är Touren ett begrepp och sakta börjar vi förstå den franska nationella ritual som tävlingen är. Allt tack vare en kommentator som förklarar, sitter med oss i hemmasoffan och som inte ser sig som sportens PR-byrå.

Albert Svanberg som ny sportchef på SVT? Kanske inte det mest spännande namnet, men han vet hur en slipsknut ska knytas. Vilket är nog så viktigt med tanke på jobbets innehåll.

Friidrott i Eurosport, från Schweiz. Långlopp för damer, när starten går rabblar kommentatorerna SMS-nummer. När loppet är över har vi bara fått namnet på fyra-fem startande.

Viasat Sport har så mycket sport att de från och med 1 augusti måste göra om kanalerna. Tablåskillnaden är att repriserna byter kanal. Enda överraskningen är att den 7 augusti direktsänds Leeds-Derby när nya engelska division 1 har premiär.

All tv-sport var inte bättre för, men "Allsång på Skansen" var det.

Frank Östergren