”Jag satsar över 2006 sen får vi se”

SPORTBLADET

Jonas Björkman chattade med sportbladet.se:s läsare

En svensk finns kvar i Australian Open-tennisen.

Jonas Björkman, 32, spelar i natt – klockan 03.00 – kvartsfinal i dubbel tillsammans med sin nye partner Max Mirnyi, Vitryssland.

De möter regerande mästarna från Frankrike, Michael Llodra/Fabrice Santoro.

Under tisdagen chattade Björkman med läsarna på sportbladet.se.

Här är frågorna – och svaren.

András säger: Hej Jonas! Hur mår Du? Har febern släppt?

Jonas Björkman säger: Ja, jag vet inte. Jag ligger i hotellsängen och är lite vamare än i går. Jag hoppas i alla fall kunna spela. Jag är just nu feberfri i alla fall.

Johan 21 säger: Tycker du att det är roligare att spela dubbel än singel?

Jonas Björkman säger: Vad ska jag svara på det? Det är jäkligt kul med båda. Jag tror att jag är en lagspelare innerst inne, men visst – det finns inget som går upp mot en stor singelmatch där du själv avgöra. När man är där ute själv på centrecourten känns det speciellt, nästan som en fotbollsmatch.

okocha säger: Är de högljudda svenskarna på läktaren enbart positivt för dig eller kan det bli en belastning också?

Jonas Björkman säger: Det är bara positivt. Det enda jag kan känna är att jag lärt känna så många att jag, om jag förlorar, gör dom besvikna. Men totalt sett är det fantastiskt att ha dom i ryggen. Ingen annan nation har så många högljudda fans som vi svenskar och det ska vi vara stolta över.

O säger: Är hettan ett problem i Australien?

Jonas Björkman säger: Ja, i dag till exempel är det enormt varmt, det är över 35 grader. De stora banorna blir som grytor, det kan vara uppåt 55 grader där nere.

säger: Hur mycket vatten dricker du under en match???

Jonas Björkman säger: Det beror på hur lång matchen är, ha-ha. Skulle gissa att det gick åt cirka sex liter vatten och tre liter sportdryck senaste matchen. Och då spelade jag fyra set och ungefär tre timmar.

micke säger: vem blir nästa svenska världsetta?

Jonas Björkman säger: Alla säger ju Pim-Pim (Johansson) och det tror jag också. Enda nackdelen är att han ju kommit upp samtidigt som Roger Federer. Han spelar i en egen liga, jag ser inget hot mot honom här nere. Han behandlade Agassi som en junior i senaste matchen.

säger: Hej! Vad gör Roger Federer så himla bra?

Jonas Björkman säger: Inga svagheter alls. Otroligt starkt psyke. Fantastiskt atlet. Stefan Edberg var väl den som rörde sig bäst förr, men Federer är ännu mer ekonomisk i spelstilen. Han ser aldrig ut att komma sent till bollen. Själv har jag 0–3 eller 0–4 mot honom...

Hjalle säger: Vem hade du som idol som liten inom tennisvärlden?

Jonas Björkman säger: Jag hade två! Wilander var ju given, han kom från samma klubb som mig, Växjö TS. Jag var tio år när han vann franska öppna. Sen gillade jag också fransmannen Yannick Noah, som hade en underbar spelstil. Sen har jag också sett upp mycket till Stefan Edberg, där har jag fått oerhört mycket hjälp i min utvecklingen.

Daniel24 säger: Hej Jonas! Varför slutade du lira med Todd Woodbridge?

Jonas Björkman säger: Han ville inte spela lika många turneringar som jag ville, i fjol spelade vi bara 13 turneringar. Han är bosatt i Australien och har svårt att komma loss till alla tävlingar. Och när man inte spelar så mycket ihop blir man sämre, så är det bara. Så det var en naturlig brytning för oss båda.

säger: Hur funkar samspelet med Max i dubbeln?

Jonas Björkman säger: Det har fungerat riktigt bra. Det här är fjärde turneringen vi lirar ihop och vi lär känna varandra bättre och bättre. Vi har sagt att vi ska spela hela 2005 ihop och sen får vi se.

GORAN säger: jonas vad e ditt råd för en kille med höga tennisdrömmar som satsar helhjärtat?

Jonas Björkman säger: Aldrig ge upp. Du behöver inte vara bäst som junior, vi alla utvecklas i olika takt. Jag själv var aldrig riktigt vass som junior, men jag har ju lyckats ganska bra ändå. Det går alltså att få ett genombrott lite senare, det är bara stenhård träning och fokusering som gäller.

säger: Hej Jonas...... Vad ska Du göra den dagen då tennisen "tar slut?" Magnus

Jonas Björkman säger: Ja, en bra fråga. Det finns nog rätt mycket jag kan tänka mig. Jag är väldigt intresserad av mental träning, det skulle vara intressant. Sen vore det också kul att ta hand om svenska tennistalanger och se dem formas och utvecklas. När jag slutar? Ja, jag har sagt att jag ska satsa hårt över 2006 – sen får vi se.

säger: hej jonas. jag vill inte ställa någon fråga bara gratulera och tacka för ett suveränt stöd för offren i flodvågen! m.v.h fredrik alldén

Jonas Björkman säger: Tack, jag tror alla i Sverige blivit berörda av den här katastrofen på nåt sätt. Det kändes givet att hjälpa till. Hela världen har ju hjälpt till, det var kul att vårt initiativ följdes upp av fler tennisstjärnor.

säger: Vem tror du vinner Australian Open i år, såg just att Federer slog ut Agassi i tre raka

Jonas Björkman säger: Jag har precis sett hela matchen och inget talar för att Federer kan missa det här. Han har ett mentalt övertag på alla.

Zäta säger: Är du skrockfull av dig?

Jonas Björkman säger: Jag har varit det, men det har minskat. Jag går aldrig på linjerna, till exempel. Sen har jag använt samma dusch i Wimbledon sedan 2002...

Johan 21 säger: Vilket är det största ögonblicket i din tenniskarriär? DC-vinsten i Göteborg över USA?

Jonas Björkman säger: Ja, USA-segern var en enorm upplevelse. Det var makalöst stort.

Jenny, säger: Hur långt tror du att ni kommer gå i Australian open?

Jonas Björkman säger: Ja, det beror väl helt och hållet på hur jag känner mig. Vi möter regerande mästarna, men behöver lite tur på vägen. Vi har kapacitet att nå ända fram, men då måste jag bli fräschare. Jag har ont i halsen just nu och förkylningen har satt sig på luftrören, men lite sömn ska nog göra susen. Nu går jag och lägger mig och jag vill till sist passa på att tacka för alla frågor.

ARTIKELN HANDLAR OM

Tennis