Galningar, kalkoner - och Dressman-priset

SPORTBLADET

Lasse Anrell sammanfattar 2004 - det här är årets...

Huliganer

Djurgården-IFK Göteborg, cupfinal, Råsunda. Förbundets egna vakter(!) började plötsligt slåss med kvinnor, barn och andra supportrar. Rena krigszonen. Och frågan var: skulle förbundet bötfällas eller kanske rent av flyttas ner i superettan...

Cheerleader

Robert Gustafsson gick till ett plumpt angrepp på Annika Sörenstam under Idrottsgalan och plötsligt tyckte hela tv-publiken synd om den truliga golfaren och ringde ned omröstningen om Jerring-priset - och Sörenstam seglade förbi alla som en liten albatross.

Entré

AIK-fansen skulle möta sina hjältar vid Råsunda inför premiären. Bengaler, facklor, raketer mötte spelarbussen. Ända tills alla upptäckte att det var Sundsvalls spelare som kom ut genom bussdörrarna. AIK hämtade sig aldrig riktigt efter det.

Psycho

Per Fosshaug kom med det märkligaste hot som en svensk idrottsman blivit avstängd för. "Jag ska ringa hem till familjen din", sa han till domare Håkan Sjösten. Alla undrade vad han egentligen skulle ringa och berätta. Särskilt kanske domarens familj.

Linné 1

"Sätt inte press på Henke Larsson!

Det är den absolut sämsta taktiken att få honom till EM-spel i Portugal.

Kampanjer, vädjanden, övertalningar och löfte om särbehandling i Portugal är exempel på helt fel metoder."

Hans Linné, Expressen, 3/3 2004.

Linné 2

"Detta är en vädjan.

Tänk om, Henke!

Det är inte för sent att ändra sig ta sista chansen och spela ett stort mästerskap med Zlatan Ibrahimovic."

Hans Linné, Expressen, 4/4 2004.

Intro

Timrå under slutspelet. När Färjestad gjorde entré spelades Sven-Ingvars "Te dans me Karlstatösera". Genialt enkelt och tarvligt. Att ingen tänkt på det förr.

Men töserna vann dock med Jönsson

i spetsen. Så kan det gå.

Coach

"Vi är på rätt spår"

Niklas Wikegård efter 2 x 1-8 mot Frölunda i slutspelet, avd En sån seger till och jag är landslagscoach.

Låtar

"Kärlekens tid", Benny Andersson, "Stackars", Lars Winnerbäck.

Lögn

"Fosshaug får inte förnyat kontrakt på grund av att han är skadebenägen."

Västerås SK, pressmeddelande, avd I huvudet då eller...?

Gudrun

"Konjak och kaffe. Om det är en snygg kvinna som kommer blir hon alltid lite lättare att hantera om hon har lite alkohol i kroppen."

Zoran Lukic svarade på frågan Vad skulle du bjuda på om du fick oväntat besök?

Gudrun själv var inte road...

Parodi

Robert Gustafsson gjorde en Albert Svanberg-parodi i Idrottsgalan som var mer Svanberg än Albert själv.

08:or

Djurgården krossades, förödmjukades, spelades ut och fick ekonomin sarjad av Frölunda i kvartsfinalerna. 0-4. Stockholm skämdes. Två av matcherna slutade 1-8.

Roligaste 1

"Med himmelska melodier, texter märkta av Stockholmsliv och körer nära att explodera av intensitet är Patrik Isaksson tillbaka med Vi som aldrig landat. En osedvanligt effektiv kombination av djupaste allvar och brutal energi. Och som om detta inte räckte, en personlig resa från nostalgisk tillbakablick till intensiv nära livet-upplevelse."

Patrik Isakssons hemsida

Dopning 1

I Finland tog man äntligen itu med dopningen på allvar. Mycket allvar. Man beslutade nämligen döda dem som dopar sig. Hur jag vet? Jag läste Vasabladet som skrev: "I höstas konstaterades travhästen Forilla vara dopad med anabola steroider. Dom: Avlivning."

Hejaklack

Västerås SK firade 100 år med gala på torget och sångaren (?) Vincent Hamilton. Hade man inte nog problem efter Fosshaug-krisen så fick man det nu. Det hedrade dock publiken att stora delar av den skrek "ut med packet". Musikalisk moral. Grattis VSK.

Fruar

Ville bara berätta om en förtjusande upplevelse. Var på festen efter HV 71:s SM-guld. Omsvärmades av spelarfruarna. Unga, vackra, hyperfertila. Vad ville de prata om? Hockey? SM-guld? Skulle inte tro det. Sex ville ha skötselråd för pelargoner. Övriga ville prata om mina krönikor i Söndag om livet som farfar.

Jag hade inte tråkigt, om man säger så. Kollegorna såg dock lite undrande ut.

Tackling

TV 4-reportern och hockeyspelaren Jonas Gummesson blev rikskändis när han hackade på sin egen kanal, sina ägare och kallade sin chef herr Scherman för Naken-Janne.

Nu vet vi straffet:

Ny programledare i Nyhetsmorgon. Tvingas gå upp halv tre varje morgon... Naken-Jannes hämnd.

Verkliga AIK-kris

Att man just nu säljer allt som ger kaffepengar och värvar talanger som D Östlundh, 37, K Arvhage, 42, kändes lite konstigt. Envisa rykten sa också att J Litmanen, 64, och J Rödlund, 27, var på ingång.

Rubrik

"Stjärnorna i storbråk" (bild på Christer Björkman och Andrés Esteche).

Lilla rubriken: "Båda vill ha barn med Lotta Bromé".

Roligaste 2

Tillbaka till Patrik Isaksson, jag kan inte hålla mig längre:

"Det är över på ett ögonblick men den som lyssnar riktigt noga på andra versen i En chans till hinner uppfatta det - hesheten och de knastriga sprickorna i rösten. Det är någonstans i de där sprickorna vi hittar Patrik Isaksson på tredje albumet Vi som aldrig landat. Lite hårdare, aningens mindre slipad och en millimeter närmre hjärtat."

Tiden står still när man läser sånt.

Dressman 1

Patrick Englund och Nebojsa Novakovics som akutcoacher i AIK gick ju så där. Men klädmässigt skapade de ett nytt mode: lite för stora kostymer till lite för slickat hår och lite för glansiga guldslipsar. Såg ut som förvuxna 14-åringar på väg till konfirmation. Årets Dressmann-stipendium.

Smartaste

"For mye fotball på TV? Jeg sier som Sølve Grotmol: Det er for mange bøker på biblioteket også."

Arne Scheie, norsk legendarisk tv-journalist.

Olycksfågel

Glömmer aldrig Öyvind Svennings ansikte där han låg allvarligt skadad i ett rum med dörren öppen ut mot korridoren på Råsunda. Det var då jag insåg att fotboll gör ont ibland. I de askgrå ögonen såg man en man som låg och tänkte på att hans säsong och kanske till och med hans fotbollskarriär tog slut just där, just då.

Ironi

-Vi vill ha Money kvar, skrek Djurgårdsklacken i Helsingborg. Årets roligaste och elakaste ramsa.

Frisk

Örebros smarte kapten Magnus Samuelsson berättade om ett replikskifte med Anders Frisk:

-Jag ställde bara en vanlig fråga i saklig ton, och han sa att "men lägg av, du gnäller ju som en jävla kärring". Jag tycker att det är ett väldigt konstigt sätt att bete sig som domare, sa Magnus.

Frisk borde fått en matchs avstängning. Sen blev han stenad i Rom.

Mest nyskapande

Kalmar FF spelade 8-1-1 mot Djurgården. Nytt sensationellt spelsystem signerat Nanne Bergzzzzzzztrand.

Tack för kaffet

Jukka Ikäläinen och Zoran Lukic var ovanliga - de tog nästan alltid på sig skulden själva när deras lag förlorade. Innan året var slut fick de också skulden för lagens misslyckanden.

Loser

Han ser skrämmande bra ut, sa Zoran före premiären men Abgar Barsoms start blev lite taskig:

Rött kort i premiären, näsan knäckt, kraschad axel, rött kort igen (felaktigt dömt dessutom), sämst på plan mot Kalmar, bortdribblad fem gånger av Erik Johansson i derbyt mot Hammarby - och så vidare. Funderade på att sluta.

Dressman 2

Patrick Ekwall under EM i vit kostym. Himla skojigt.

Värsta språket

"På returen sköt Zlatan Ibrahimovic, som röster från Italien på tisdagen placerade i Juventus, stenhårt men Sörensen, av klubbkompisen i Aston Villa, Olof Mellberg, ansedd som en av världens bästa målvakter, blev huvudperson mindre än en halv minut in på den fortsatt lika regntrista andra halvleken då han fällde framrusande Henrik Larsson."

Expressen.se, avd Grönköpings Veckoblad?

OS-drottning

Svetlana Khorkina - ingen idrottare i Aten var mer omstridd, magisk, vacker, sensuell, värdig. Trots sjukdom.

Krönikörer

Natalia Kazmierska (rookie) och Bengt Ohlsson (alla års).

CD

K.D Lang - Hymns of the 49th parallel, Iris DeMent - Lifeline, Haris Alexiou - To the end of your heaven, Morrissey - You Are The Quarry, Marit Bergman - Baby dry your eye, Renée Fleming - Handel, Tomas Andersson Wij - Stjärnorna i oss, Anna Netrebko - Sempre Libera, Mafalda Arnauth - Encantamento, Peter Jöback - Det här är platsen.

Film

Så som i himmelen - totalt överlägsen.

DVD

Fula, skitiga & elaka, Smala Sussie.

Böcker

Mina barnböcker "Spinkis och Blixten" kom ut på arabiska och persiska - åttonde och nionde språken. Kände mig ruggigt kaxig. Big in Teheran, typ. Sen blev den teater också på Spegelteatern i Stockholm. Kände mig ännu kaxigare.

Turné

Pågår just nu. Foppa reser runt hela Sverige och fyller varenda ishall han visar sig i. To be continued...

Bästa beslut

Att lägga ner världens mest meningslösa och tråkiga turnering Nackazzzzzz Minne med ockerdyra biljetter.

Kalkon 1

Royal League var årets löjligaste idé. Fotboll utomhus mitt i vintern. Kan bara uppstå i huvudet på penningkåta och fartblinda fotbollspampar.

Kalkon 2

Örebro SK ur allsvenskan - en pampsåpa ingen ännu begriper; man tvångsflyttas för att man har 500 000 (Örebro) i skulder men får spela kvar om man har 40 miljoner (Helsingborg).

Örebro

-Vi har förmodligen gjort några felbedömningar...

Borussia Dortmunds ordförande efter att det upptäckts att klubben har över en miljard (!) i skulder.

Ansikte

Halmstads tränare Jan Andersson hade modet att satsa på Markus Rosenberg, flytta upp Magnus Turbo Svensson på mitten igen, låta fjäderlätte Dusan Djuric spela ut på innermittfältet, se storheten hos Preko och låta Sharbel Touma ta det sista steget i sin utveckling.

Under hela året visade han en enda känsla i ansiktet - målmedvetenhet.

Snusk

Gamle sossepolitikern och Evert Taube-kännaren Margareta Winberg undrade i ett uppmärksammat utspel om beachvolleybollen i OS måste vara så sexistisk.

Svaret från oss som var på plats i Aten var enkelt: Självklart, Maggan, självklart. I alla fall om den utövas på rätt sätt...

Lasse Anrell