Jakobsson lägger av: ”Risker jag inte vill ta”

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

I EM åkte Johan Jakobsson på sin andra hjärnskakning.

Nu väljer högernian att avsluta karriären.

– Det är höga risker och det är risker jag inte vill ta, säger Jakobsson till GP.

Två raka EM-turneringar (2016 och 2018) slutade i två raka hjärnskakningar för Johan Jakobsson.

Sedan dess har 31-åringen försökt kämpa sig tillbaka.

Fram till nu.

Högernian väljer att avsluta karriären.

– Det här går för långsamt. Det är för lång väg tillbaka. Det inkräktar för mycket på mitt vanliga liv för att jag ska tro att jag kan komma tillbaka till en handbollsnivå igen med alla de risker som det innebär, det tempo, de insignaler och all stimuli som hjärnan utsätts för när man spelar handboll. Det är alldeles för långt bort för att jag ska tro att jag ska komma dit och ens vilja komma dit, säger Jakobsson till GP.

”Det är för stora risker”

31-åringen berättar att han inte ens kan se på handboll live nuförtiden.

Det händer för mycket för att hjärnan ska hänga med.

– Normalt så kanske du märker för varje vecka hur mycket bättre det blir. Här kan det gå tre veckor utan att du egentligen har någon aning om du blivit bättre eller inte. Du kanske har en svacka där du har en dålig vecka och då tänker du: ”Jaha. Då var jag tillbaka på ruta ett.” Det är svårare så sätt för att du inte märker själva förbättringen. Men över en längre tid så märker jag ju. Det är det tålamodet jag får jobba med.

Läkarna har avrått Jakobsson från att ta upp karriären igen.

– De säger att det är stora risker och så som det är nu är det fantastiskt långt borta för att klara av att spela handboll över huvud taget och det är ingen idé att försöka ställa någon prognos. Det är höga risker och det är risker jag inte vill ta. Ur ett rent medicinskt perspektiv rekommenderade de det (att försöka komma tillbaka som handbollsspelare, reds. anm.) absolut inte.

Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN