”Kontrollanterna blev förskräckta”

Videon skakar om idrotten: Jag blev chockad

avPatrik Brenning

Publicerad:
Uppdaterad:

Oroande frågor väcks återigen kring säkerheten i idrottens antidopningsarbete.

Videon här ovanför visar hur Norges rekordhållare i stavhopp lyckas skruva upp sitt eget förseglade dopningsprov för tredje gången i rad.

– Som utövare känner man ju ingen säkerhet alls, säger Sondre Guttormsen till VG.

När den stora ryska dopningsskandalen under hemma-OS i Sotji 2014 uppdagades avslöjades att ryska agenter lyckats öppna de förseglade dopningsproven och manipulera tester från ryska idrottare. Inför OS i Sydkorea 2018 tvingades antidopningsorganisationen Wada sedan byta modell på provrören sedan en tysk journalist avslöjat att samma typ av manipulation fortfarande var möjlig.

Så är allt löst nu? Nej, anmärkningsvärt nog.

”Jag blev chockad”

När norska rekordhållaren i stavhopp Sondre Guttormsen lyckades öppna sitt förseglade blodprov två gånger i rad under ett oannonserat test i hemmet utanför Oslo den 21 december tog hans pappa fram kameran för att dokumentera. Då lyckades Guttormsen även en tredje gång både försegla och sen öppna sitt prov utan att några märken syntes på glasbehållaren.

– När jag fick upp den första flaskan tänkte jag att jag hade gjort något fel. Det ska ju inte vara möjligt, det har jag lärt mig på de antidopningskurser jag deltagit i. Men när vi provade två andra glas hände precis samma sak, säger Guttormsen till VG.

Utövarna ska rutinmässigt försöka öppna sina prov efter varje tillfälle för att kontrollera att flaskorna håller. Det ska däremot bara vara möjligt för testlabben att med sina specialverktyg öppna flaskorna utan att behållarna skadas.

Systemet är avgörande så att inga tester ska kunna ändras, antingen från positivt till negativt eller negativt till positivt. Sondre Guttormsen beskriver hur de två kontrollanterna ”blev förskräckta” när norrmannen lyckades få upp testet tre gånger i rad.

– Jag blev själv chockad och tänkte på alla de tidigare dopningstesterna jag gjort. Kunde de också öppnas? Vad händer med alla andra som testats men kanske inte ansträngde sig lika mycket med att försöka öppna sina behållare. Som utövare känner man plötsligt ingen säkerhet alls.

”Går inte att förklara så”

Tillverkaren av behållarna, Berlinger Special AB, har enligt VG 90 procent av marknadsandelarna och levererade bland annat behållarna till fotbolls-VM i Ryssland förra sommaren. En företrädare för företaget säger till VG att provbehållarna kan öppnas igen om de inte stängs på ett korrekt sätt, till exempel att de skruvas åt för hårt. Företaget menar också att ansvaret för att allt fungerar korrekt ligger på kontrollanten och utövaren.

Det köper inte Anders Solheim, generalsekreterare för Antidoping Norge, som nu ska kontakta Berlinger Special AB.

– Jag håller inte med om att det här är ett användarproblem och vi har inga bevis för att det går att förklara alla de här tillfällena med att locket blev påskruvat för hårt. Våra kontrollanter följer de instruktioner och procedurer som vi har vid den här typen av provtagning.

Sondre Guttormsen dopningsprov förklarades som ogiltigt då kontrollanterna inte kom tillrätta med problemet.

Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY
Sondre Guttormsen med Armand Duplantis
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Wada