”Är det bättre än Kläbo – jag vet inte”

Foto: Peter Wixtröm / AFTONBLADET
SPORTBLADET

LILLEHAMMER. Emil Jönssons motståndare den senaste tiden har varit träd, barn och motionärer. 

Hur han står sig i världscupen har han ingen aning om. 

– Inte ett barn hängde med när jag satte in stöten i backen, är det bättre än Kläbo? Jag vet inte, säger han. 

Emil Jönsson valde att stå över världscuppremiären i Ruka efter att dragits med en förkylning och en överansträngd magmuskel i slutet av försäsongen. I stället har han tränat på egen hand de senaste veckorna och försökt hitta formen.

– Jag är fortfarande inte där jag vill göra, men nu är jag i alla fall tävlingsbar. Vi får se hur det går. Jag har tränat bara själv nu i tre veckor och jag åker ju fort om man jämför med träden, säger han och fortsätter:

– Jag har varit i Vålådalen och det var barn och motionärer där och jag har åkt om flera stycken. Inte ett barn hängde på när jag satte in stöten där i backen, så jag vet inte, är det bättre än Kläbo? Jag vet inte. Det blir flipp eller flopp.

”Skakar om sprintvärlden”

Jönsson var femma i sprinten i Lillehammer för ett år sedan och hoppas ändå kunna göra ett bra resultat i jakten på en OS-plats. 

– Det är 70 dagar-ish till OS. Att vara i form då är en sak, men det gäller att vara i form någon gång innan så att man blir uttagen till OS och det är väl det som... det är ingen stress än, men det är inte så många klassiska sprintar, säger han.

Just Johannes Kläbo tror Jönsson dock att han kan få svårt att rå på. 

– Det är otroligt inspirerande. Dels hur fort han åker och så huvudet, att våga göra det. Jag har funderat själv på det för några år sedan när man åkte fort att sticka i en final. Men man vågar inte göra det. Han sticker på startrakan där det är det är helt ologiskt att sticka. Han skakar om sprintvärlden med att göra nya saker. Vi lär verkligen analysera och fundera hur vi ska stopp på Kläbo.