Hemliga dokument: OS-festen är hotad

Slår larm om detaljen i stadionbygget: Kan förstöra hela festen

Foto: TT
Truppen brukar vara varmt klädd på OS. Här i Sotji.

avPatrik Brenning

SPORTBLADET

Inget tak, känslan av minus 14 grader i luften, inget skydd för vinden och med en allvarlig risk för nedkylning.

Efter att Sydkorea vägrat bygga ett tak på OS-arenan slår organisationskommittén för spelen i Pyeongchang nu larm i interna dokument, uppger Reuters.

– Hela invigningens genomförande ligger nu i händerna på Moder Jord, säger politikern Yeom Dong-yeol som är född och uppvuxen i Pyeongchang.

OS-arenan i Pyeongchang kostade 493 miljoner kronor att uppföra men ska rivas efter att spelen har genomförts. För att spara pengar och tid valde organisationen i Sydkorea därför att bygga konstruktionen utan något tak.

Något som nu får organisationskommittén att i interna dokument som Reuters tagit del av slå larm om ett potentiellt publikfiasko vid invignings- och avslutningsceremonin.

Sex personer nedkylda under konsert

Enligt Reuters uppskattar kommittén att känslan av temperaturen kommer vara minus 14 grader i samband med invigningen den 9 februari. Det kan jämföras med det kallaste OS hittills där mätsiffror finns, Lillehammer 1994, när temperaturen var minus 11 grader vid invigningen. Så sent som förra månaden drabbades också sex personer av hypotermi i samband med en popkonsert på OS-arenan i Sydkorea.

Foto: TT
Olympiastadion i slutet av oktober.

För att försöka skydda besökarna på invignings- och avslutningsceremonin – då åskådarna kommer tvingas sitta på den öppna arenan i fyra till fem timmar – ska nu nya vindskydd utredas och säkerhetsgenomgångarna snabbas på. Organisationen planerar även att dela ut värmekuddar och filtar samt inkludera åskådardelaktighet i underhållningen innan invigningen för att på så sätt försöka hjälpa publiken att hålla temperaturen uppe.

”Skapat huvudvärk”

– Det här är ett väldigt allvarligt problem som skapat huvudvärk inte bara för organisationen utan hela vägen upp till presidentens kontor. De har också skickat representanter för att hitta sätt att bekämpa kylan, säger regeringspartiets Shim Ki-joon till Reuters.

– Det här kan förstöra hela festen. Hela invigningens genomförande ligger nu i händerna på Moder Jord, säger politikern Yeom Dong-yeol som är född och uppvuxen i Pyeongchang.

OS – så ser arenorna ut med 100 dagar kvar 00:35
ARTIKELN HANDLAR OM