”The Mauler” Alexander Gustafsson

”The Mauler” om nya familjelivet och vägen mot titeln

Av: 

SPORTBLADET

Handskarna har varit nära att hamna på hyllan.

Men Alexander ”The Mauler” Gustafsson, 30, tar nya tag på vägen mot titeln.

UFC-stjärnan bjöd hem Sportbladet för en exklusiv intervju och pratade om familjelivet, jakten på mästarbältet och de tuffa åren.

– Då kände jag att jag skiter i det, jag pallar inte, säger The Mauler.

Ett villaområde i södra Stockholm.

Volkswagen Amarok och Volvo på parkeringen.

Ett vitt snötäcke har lagt sig över den stora tomten och Alexander ”The Mauler” Gustafsson öppnar dörren till den tidstypiska villan.

Inne är inte allt som det har varit tidigare.

Visst, en traditionell julgran, modern inredning, soffa, tv – ja, ni fattar – men nu ligger dessutom leksaker utspridda överallt på golvet.

”The Mauler” och sambon Moa är nämligen föräldrar sedan sju månader tillbaka.

– Jag är en hyfsad pappa än så länge, men det är mycket mamma den första tiden, konstaterar han och tittar på dottern Ava som sitter i Moas knä intill i soffan.

– Jag sätter absolut inte karriären i första hand längre. Det är min dotter som är nummer ett nu. Livet ändras verkligen och jag har fått nya prioriteringar, fortsätter han.

Tid till reflektion

Ava föddes bara två veckor innan segermatchen mot Glover Teixeira i maj, samma match där han dessutom friade till Moa i oktogonen i Globen.

Det var egentligen senast ”The Mauler” syntes i rampljuset.

Månaderna därpå har snarare handlat om vila, det nya familjelivet och en axelskada som hindrat honom från träning de senaste månaderna.

– Kroppen blir en säck potatis. Jag har legat på en väldigt låg träningsnivå. Från träning varje dag till ingenting alls. Ibland har man klättrat på väggarna här hemma och mått skitdåligt. Men jag får acceptera läget.

I stället har 30-åringen fått tid till eftertanke och reflektion över det som började med stökiga tonår till en framgångsrik idrottskarriär, villa och familjeliv.

– En berg-och-dalbana, utan tvekan. Det har varit några hetsiga ungdomsår. Men det känns bara bra när jag reflekterar över livet, trots att det funnits jobbiga tider. Varje dörr har lett mig hit. Det har varit en riktig resa och jag ser allt som en lärdom.

– Jag försöker utvecklas till en bättre människa varje dag och jag jobbar fortfarande på det. Idrotten har gett mig allt. Det är tack vare MMA:n jag är här i dag.

Hur många fördomar har du mötts av genom åren?

– I början var jag en galning och en gangster som gick ner och slogs i källarlokalen. I dag har folk en helt annan syn. Det handlar om förståelse. Det är inte bara att gå in och veva, utan det ligger oerhört mycket jobb bakom. Taktik och strategi. Man har blivit mer accepterad.

Hur tacklar du kändisskapet i ditt nya familjeliv?

– Jag har aldrig lagt något fokus på kändisskapet. Det har sina för- och nackdelar. Det är svårt att få de privata stunderna med familj eller vänner, men det är samtidigt motiverande och roligt när folk kommer fram och vill ha en bild eller autograf. En skön balansgång.

”Är bombsäker – jag vinner”

Nu är ”The Maulers” axelskada läkt.

Han fortsätter med rehabiliteringen innan han sedan växlar upp och ska komma tillbaka till sin gamla form med målsättning att ta det efterlängtade bältet.

Men han avslöjar samtidigt att han var nära att sluta i januari 2015.

Superfajten på Tele2 Arena mot Anthony ”Rumble” Johnson slutade i ett antiklimax och redan efter två minuter knockades ”The Mauler”.

Det höll på att knäcka honom.

– Den förlusten var jävligt tuff. Då kände att jag skiter i det, jag pallar inte. Jag fick en del stryk, hann inte ens in i matchen. Det var inte ens en rak höger, utan en skalle, som fick mig avtrubbad.

– Jag vill inte skylla på något, han är tuff och slår stenhårt, men jag är bombsäker – i en returmatch tar jag honom. Jag är mycket mer skillad och har bättre vapen.

Får vi se en retur?

– Om jag får den möjligheten igen; Tele2 Arena. Johnson. Klockan fyra på natten. Det finns inte en chans att han vinner, säger ”The Mauler” som dock helt räknar bort en ny duell mot UFC-mästaren Jon Jones som ännu en gång fastnat i en dopningskontroll.

– Jon Jones är den bästa fajtern vi har haft i MMA:s historia. Det är sjukt hur bra han är. Men han gör bort sig gång på gång. Han tar steroider, knarkar, festar, you name it. Det finns ingenting han inte har gjort. Han har kastat bort chans på chans och det kommer nog krävas en hel del för att han ska komma tillbaka.

När nyheten om Volkan Özdemir eventuella misshandelsdom slog ner satte spekulationerna i gång om att ”The Mauler” i stället skulle möta Daniel Cormier i en fajt om mästarbältet i januari.

Nu blev det inte så.

Cormier–Özdemir möts som planerat.

Men ”The Mauler” vet vad han vill:

– Jag vill ha vinnaren. Jag har fått två chanser på titeln, men torskat på målsnöret och jag gör inte om samma misstag igen, avslutar han.

ANNONS

Stor dramatik eller promenadseger? Tippa helgens toppfotboll och se om du fixar 13 rätt.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

”The Mauler” Alexander Gustafsson

ÄMNEN I ARTIKELN

”The Mauler” Alexander Gustafsson

Daniel Cormier

Jon Jones

UFC

Glover Teixeira