Alfelt: En övertygande seger för Yigit

Publicerad:

KOBLENZ. Anthony Yigit vann sitt livs viktigaste match.

För en boxare i världsklass är alltid matchen efter karriärens första förlust den viktigaste.

Matchen som oavsett hur den ser ut bestämmer färdriktningen för fortsättningen.

Yigit inledde försiktigt mot fulboxande Mohamed Khalladi som höll fast trots ständiga tillsägelser från ringdomaren. Den italienske tunisiern mötte varje Yigitattack med huvudrörelser som lätt blev till klockrena skallningar.

När en skalle slog upp det ögonbryn som gjorde Anthony världsberömd i sin senaste match, förlusten mot Ivan Barantjijk, pumpade blodet ut men ögat svullnade inte som förra gången och Yigit kunde dansa och slå, dansa och slå.

Ingen bländande boxningsmatch men en övertygande seger och ett bevis på att kapaciteten finns hos Anthony även om han inte är en knockoutboxare. Han fick ned sin motståndare i golvet en gång, men det var med ett oavsiktligt fälleben.

Många tunga motgångar

Frånsett Sven Fornlings sensationella VM-titel för IBO har svensk proffsboxning haft många tunga motgångar senaste tiden.

Tråkigast och värst är självklart Erik Skoglunds tragiska hjärnblödning som avslutade hans fina karriär. Erik förlorade efter 26 raka segrar sin sista match men han gjorde det på ett sätt mot Callum Smith som visade att han var en boxare för den absoluta världstoppen.

Anthony Yigit jagade WBSS-titeln och de 80 miljonerna i prispengar när ögat svullnade upp och omöjliggjorde hans vinstchans mot Barantjijk.

Badou Jack tog en tuff ”mellanmatch” mot Marcus Browne. Fick årets största jack i pannan efter en skalle och kunde inte heller han se tillräckligt bra genom det rinnande blodet för att matcha sin tuffe motståndare. Men Badou är etablerad i det absoluta toppskiktet efter sina sex raka VM-matcher utan någon förlust så han är snart tillbaka och slåss om nya bälten.

Mikaela Laurén har lagt av efter sin långa och framgångsrika karriär där hon samlade VM-titlar på hög. Inget är sagt officiellt ännu men jag tippar att även Klara Svensson slutat nu när Cecilia Brækhus inte verkar intresserad av annat än dollarmiljoner i staterna.

Adrian ”Gäddan” Granat slutade efter att ha förlorat prestigemötet med Otto Wallin direkt efter sin första förlust, vilket än en gång visar hur viktig matchen efter är. Och Wallin, som lämnat sitt tyska stall Sauerland, har en EM-match som ständigt är på gång, men som verkar hänga ganska löst för tillfället.

En del att slipa till

Boxning är en extremt tuff sport att utöva. Marginalerna är minimala och spelet inför matcherna när motståndare ska tussas ihop är ofta fult och svårt att behärska även om det i slutändan alltid kommer att handla om pengar.

Anthony Yigit ska nu diskutera med Nisse Sauerland om en ny uppbyggnadsmatch innan han vill upp om en VM-titel i superlättvikt igen. Det är en sund inställning. Även om Anthony tog sig tillbaka till vinnarspåret med den klara poängsegern i CGM Arena har han en del att slipa till för att få tillbaka ett hundraprocentigt självförtroende som är helt nödvändigt i en titelfight.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN