Ott Tänak dominerade Rally Sweden 2019

Pontus Tidemand åtta - oviss framtid i WRC

Ott Tänak leder VM efter segern i Rally Sweden 2019
Ott Tänak leder VM efter segern i Rally Sweden 2019

Ott Tänak dominerade Rally Sweden.

Och leder VM för första gången.

– Det har varit en fantastisk helg, säger han.

Samtidigt som estländaren dominerade Rally Sweden 2019 och tog sin första seger så var det tuffare för Pontus Tidemand. Svensken som hade ett kontrakt över två deltävlingar, den i Monte Carlo och den i Sverige, hade tekniska problem den först dagen och tappade jämfört med täten.

– På fredag eftermiddag kunde vi äntligen börja njuta av tävlingen och ta in hela rallyfestivalen trots att vi även hade trubbel med instyrningen och inte riktigt kunde ligga på som vi ville, säger svensken.

– När vi tillslut hittade rätt med bilen blev det fantastiskt roligt att köra, särskilt på de här fantastiska sträckorna som utan tvekan är mina favoriter i VM. Med tanke på vår startposition tycker jag vi gjorde det bra, det går helt enkelt inte att göra så mycket mer härifrån. Jag var jättenöjd med vad vi presterade på lördagseftermiddagen och kände att det var nu rallyt skulle ha startat så kunde vi ha kämpat i ett helt annat läge.

Pontus Tidemand åtta i Rally Sweden 2019

Sedan avancerade han, men det räckte bara till åttondeplats totalt. Ändå var han före den regerande mästaren Sebastien Ogier, erfarne Jari-Matti Latvala och teamkollegan Teemu Sunninen som gjorde ett misstag när han var i ledningen av rallyt.

– Det känns som en dröm som går i uppfyllelse när jag får köra en WRC-bil här, säger han.

– Jag har haft väldigt roligt och det känns som om jag har förbättrat mig allt eftersom, men man behöver tid för att vänja sig vid den här typen av bil.

Vad som händer nu kan han inte svara på. Han har ingenting mer klart den här säsongen.

– Mitt nästa rally? Jag vet inte riktigt, men jag hoppas verkligen att det blir fler i år.

Kristoffersson på prispallen i Rally Sweden 2019

I WRC2 klättrade Johan Kristoffersson upp till plats tre, knappt före Emil Bergkvist, men i JWRC blev det en svensk seger tack vare VM-debutanten Tom Kristensson.

– Det är helt fantastiskt, jag saknar ord, säger Tom Kristensson som vann EM förra året.

Nästa VM-deltävling avgörs i Mexiko den andra helgen i mars, men då blir det inget svenskt deltagande i WRC. För JWRC är det en månads uppehåll, junior-VM finns med på programmet på Korsika den sista helgen i mars.

Pontus Tidemand åtta i Rally Sweden, men framtiden i WRC är osäker.
Pontus Tidemand åtta i Rally Sweden, men framtiden i WRC är osäker.
Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.