Nu ska Modo gå tillbaka till rötterna

SPORTBLADET

ÖRNSKÖLDSVIK. Robert Rosén kan ha gjort Modos viktigaste mål någonsin då han slog in 1–0 med en backhand i början av andra perioden.

Och när Per-Åge Skröder gjorde 2–0 bara åtta sekunder senare hade Modo ryckt sig loss ur dödens käftar.

Det kändes som en gigantisk valium seglat in i Fjällräven Center likt en jättelik zeppelinare.

Lugnet la sig över Ö-vik igen.

Många har raljerat över Modos slogan ”The Heart of Hockey”, men i går tyckte jag den gjorde skäl för namnet.

Modos hjärta vann den här matchen.

Säsongens sista och den viktigaste i klubbens historia.

Södertälje fick sätta sig på bussen de 60 milen hem och de flesta i laguppställningen satt nog och funderade på var de ska spela nästa år. Även om en klubb ramlar ner i allsvenskan, är det sällan som de bästa spelarna följer med. De hittar snabbt nya jobb, nya arbetsgivare.

Nu är Modos planer att bryta det kretsloppet av köp utifrån.

Nye general managern Markus Näslund och hans gamle radarkompis Peter Forsberg vill gå tillbaka till rötterna igen. Till den tid och den juniorsatsning som banade väg för dem båda och alla de veteraner som utgjort stommen i Modo i vinter.

Backarna Mattias Timander, Anders Eriksson och Hasse Jonsson spelade SM-final med Modo redan 1994 och Niklas Sundström och Per Svartvadet är kvar från det som en gång kallades ”Sveriges bästa plantskola”.

Markus Näslund tänker helt rätt

Modo har även producerat senare generationers stjärnor som Henrik och Daniel Sedin och backarna Tobias Enström och Victor Hedman.

Men på senare år har Modos pipeline sinat. Klubbar som Skellefteå och Brynäs har tagit över den ledande roll som Modo hade under 90-talet. Det har lett till att man fått värva dyra nyförvärv utifrån och omsättningen på spelare har varit enorm.

Jag tycker Markus Näslund tänker helt rätt när han pratar om att klubben måste ha en röd tråd i verksamheten. Det är en röd tråd som tagit Skellefteå dit de är och som gjorde Luleå till en toppklubb i vintras.

Även AIK gick på den linjen och satsade på att utveckla den stomme av spelare från de egna leden och övriga stockholmsområdet som spelat upp laget i elitserien.

AIK som hade en nästan dubbelt så billig spelartrupp som Modo i vintras.

Men Modo hade inget annat val än att värva den här säsongen och när paniken var som störst blixtvärvade man slovakiska stjärnorna Lubos Bartecko och Ladislav Nagy, tillsammans med backarna Hannu Pikkarainen och Anders Eriksson.

Det går väl inte att klaga på Barteckos och Nagys betydelse, även om de varit bleka i kvalserien.

Men storbacken Hannu Pikkarainen har varit petad i de två bästa matcherna, även om det officiellt hetat att han varit sjuk. Men Challe berättade öppet i går att den finländske backstjärnan helt enkelt inte platsat.

Ska satsa miljoner

Det är en väg som är ohållbar i längden.

Nu kommer inte Modo att kunna fostra några egna juniorer över en sommar. Men de kommer satsa miljoner på att göra det i framtiden.

Jag tror det är helt rätt väg att gå.

■ ■ ■

Modo vann i går för att de var ett bättre lag än Södertälje. De två var kvalseriens bästa lag, men Växjö var det smartaste och det med störst hjärta.

Smålänningarna föll aldrig ur ramen, inte ens efter en hård festkväll sedan elitserieplatsen blivit klar.

De avslutade med att slå både Rögle och Mora i två matcher som var helt betydelselösa.

Det gjorde Växjö till en av kvalseriens kanske mest överlägsna vinnare genom tiderna och inget lag har lyckats ta 26 poäng på elva år, vilket är så långt tillbaka i tiden jag kunnat kolla.

Och då talar vi om en total lönebudget som knappt hade räckt att betala Modos förstafemma.

Det är nya tider.

ARTIKELN HANDLAR OM