Laul: Sluta tjafsa om vem som bestämmer

SPORTBLADET

”Viktiga är VAD som bestäms”

Häromdagen var fotbollspampen Bosse Johansson inbjuden till en paneldebatt om 51-procentsregeln.

Sef-basen dök aldrig upp.

Anledningen? Han erbjöds bara en stol.

Skämt åsido, men man undrar om samma sak hade accepterats i näringslivet eller politiken, att högsta hönset sitter på två helt olika stolar?

Å ena sidan: som ordförande för elitklubbarnas intresseorganisation Svensk elitfotboll, Sef, har Bosse Johansson undertecknat en skrivelse som förordar att bestämmanderätten i 51-procentsfrågan flyttas från Riksidrottsförbundet, RF, till respektive specialidrottsförbund.

I skrivelsen uttrycks på flera ställen att 51-procentsregeln hämmar svensk fotbolls utveckling och attraktionskraft. En läsning från pärm till pärm ger en bild som inte går att tolka på annat sätt än att pamparna anser att regeln måste bort:

”Mot bakgrund av detta bör 51 %-regeln tas bort och respektive Specialidrottsförbund (SF) ges möjlighet att fritt besluta om krav på IdrottsAB:ets bolagsordning för att öppna för en vidgad extern finansiering av elitverksamheten”, skriver Johansson, Lars-Åke Lagrell med flera.

Å andra sidan: som ordförande och företrädare för IF Elfsborg och dess medlemmar säger Bosse Johansson rakt ut på föreningens hemsida:

– Vi har svårt att se vad vi skulle tjäna på att RF släpper på 51-procentsspärren. Därför vill vi inte ha någon förändring på den punkten.

Lagrell skyddar sig bakom majoritet

Inte konstigt att ”Bosse Bank” fick hastigt uppdykande förhinder när konferensen Fotboll & Pengar anordnade 51-procentsdebatt i torsdags. Eller vilken stol hade han tänkt sitta på? Kanske är det så att 51 procent av Johansson tycker att nuvarande regler är bra – medan 49 procent anser att de bör ändras...

Sef-basen är inte ensam om att uppträda splittrat i frågan. Sportbladets enkät visar att det är samma sak bland de allsvenska klubbarna. Ändå påstod förbundets hemsida nyligen att ”Fotbollen enig i bolagiseringsfrågan”.

”Fotbollen oenig i bolagiseringsfrågan” är närmre sanningen.

Lagrell och kompani försvarar sig med att majoriteten anser att bestämmanderätten bör flyttas från RF till respektive förbund. Men enigheten är långt ifrån total: förutom Bosse Johanssons Elfsborg vill även IFK Göteborg och Malmö FF att 51-regeln blir kvar i RF:s ägo. Om utfallet på Riksidrottsmötet i Uppsala i maj blir deras fördel har Sef:s ordförande – i sin roll som ordförande för Elfsborg – aktivt bidragit till att fälla den linje Sef och SvFF driver. Kan man fortsätta som ordförande då?

På vems mandat agerar pamparna?

I grund och botten handlar det inte om vem som bestämmer utan vad som bestäms. Fotbollspamparnas önskar riva upp 51-procentsregeln, oavsett vad de säger när det nu börjar blåsa snålt. Jag har skrivit flera krönikor i ämnet senaste veckorna och förstår fortfarande inte på vems mandat pamparna då agerar eller varför de driver frågan så hårt bakom kulisserna. Jag ser inte att privata ägare skulle göra någon större skillnad för svensk fotboll och ”51-regeln” kan gott bli kvar hos RF.

Det är säkert ingen katastrof om fotbollspamparna får som de vill men man kan önska att de blir lite tydligare med sina avsikter i stället för att gömma dem i svårgenomträngliga remissvar eller sätta sig på olika stolar.