Herrlaget knäckt i ”Sverigebacken”

Av: Hampus Hagman

Publicerad:
Uppdaterad:

Bara sjua och hela tolv sekunder efter i mål

Jesper Modin tröstas av Emil Jönsson och de svenska ledarna.
Foto: ANDREAS BARDELL
Jesper Modin tröstas av Emil Jönsson och de svenska ledarna.

Sverige hade kanonskidor och låg med i täten – ända fram till näst sista sträckan.

Då exploderade finländaren Sami Jauhojärvi och Jesper Modin hängde inte med alls.

Sverige blev till slut inte bättre än sjua medan Kanada snuvade Norge på segern.

– Det känns jäkligt tungt, säger Modin i SVT.

Med Kallas och Ingemarsdotters guld på damsidan hade det svenska vallningsteamet verkligen fått upprättelse efter de senaste dagarnas vallningsfiaskon. Men det blev ingen upprepning av dubbelsuccén från sprintstafetten i OS i Turin 2006.

Modin in i väggen

Sverige hade täten i stora delen av loppen men vid den sista växlingen låg Sverige inte bättre än fjorton sekunder efter Finland i ledningen. Emil Jönsson, 25, hade en omöjlig uppgift på sista sträckan.

– Man har ju gått ut i bättre lägen när hela huvudet är inställt på att köra för guld, så det är väl lite omotiverande, säger Jönsson i SVT.

För på femte sträckan gick det alldeles fort för Jesper Modin, 22, som halkade ner på sjunde plats efter ett mäktigt ryck av Finlands Sami Jauhojärvi. Till och med Petter Northug fick svårt att hänga med när finländaren stack iväg ursinnigt i det som tidigare kallats Hellner- och Kalla-backen efter damlagets färska guldinsats.

”Jesper drar tyngsta lasset”

– Jag gick mig stum. Jag blev ordentligt trött och jag kände redan i utgången på sista sträckan i att det fanns inget att ge. Det känns jäkligt tungt när man vet att Emil är i bra slag och man själv åker dåligt, men det är så det är ibland. Så är sporten, säger Jesper Modin i SVT efter loppet.

– Man ska komma ihåg att Jesper har dragit det tunga lasset och får vara med och slita hela vägen och när man åker så pass långt och så många längder så räcker det med att man får en liten syreperiod, säger Jönsson till sin lagkamrats försvar.

Men Sverigebacken får nog inget nytt namn i form av Finlandsbacken. Ville Nouisianen hade tre sekunder tillgodo in på upploppet men fick se sig omspurtad av tre nationer och Finland missade medalj till slut.

Sverige bara sjua

I stället blev det en enorm skrällseger för Kanada före Norge och Ryssland i en fotofin målgång. Norge hade Ola Vigen Hattestad med två sprintguld från VM 2009 på sistasträckan efter en sen taktikändring i det norska laget. Men Kanadas Alex Harveys skidspets var sensationellt först över mållinjen.

Emil Jönsson körde in Sverige på en sjundeplats hela tolv sekunder efter Kanada med Harvey och Kershaw i laget.

– Kul att kanada får vinna och att publiken är med i dimman, säger Jönsson som tycker att det var roligt att åka i dag ändå, mycket tack vare skidorna.

– Klart vi är besvikna men det är inte så mycket man kan göra nu efteråt. Nu har vi alla förutsättningar för att kunna åka bra, säger Jönsson.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN