Lägger klubban på hyllan – blir assisterande tränare

SPORTBLADET

Legendaren Peter Fischerström: Man kommer att vilja slita av sig kostymen

AIK Innebandys nya tränarstab är klar. Huvudtränaren Mika Packalén kommer att få hjälp av rutinerade Peter Fischerström, 36, som assisterande tränare.

– Det känns lite som jackpot att få såväl Fischer som Gunnarzon att assistera Mika Packalén, som har ett tydligt förändringsuppdrag, säger sportchefen Erik Bjerlestam.

Foto: Peter Fischerström.

Årets fiasko-säsong har satt sina spår i klubben. AIK åkte ut mot Falun i kvartsfinalen, och har nu inlett arbetet med att förnya laget.

Mika Packalén blir ny huvudtränare för laget. Han kommer att assisteras av Mikael Gunnarzon, Peter Fischerström och Mikael Lemker.

Gunnarzon var assisterande redan under årets säsong, och Lemker kommer även att vara huvudtränare för samarbetsklubben Järfälla IBK.

Samtidigt som tränarstaben förnyas kommer även truppen att föryngras och de nya tränarna vill arbeta in en ny spelidé.

"Tillföra på alla plan"

Klubbikonen Peter Fischerström har vunnit två SM-guld med AIK och gjort 216 poäng på 231 matcher.

Nu har han lagt sin klubba och sina skor på hyllan och kommer i stället att hjälpa laget från sidan av planen nästa säsong.

– Det finns inga planer på att jag ska vara en spelande tränare, jag hoppas slippa det. Jag lade av för att jag kände att jag inte hade motivation på plan, säger Peter Fischerström till Sportbladet.

36-åringen är även den landslagsspelare som gjort flest matcher för Sverige, över hundra stycken blev det, och fyra VM-guld under den tiden. Det finns alltså en mängd rutin på AIK:s tränarbänk nästa säsong.

– Jag tror att jag kan tillföra på alla plan. Både emotionellt och taktiskt. Jag vet hur spelarna fungerar, eftersom att jag har spelat med dem och sett dem. Mika är ny, visserligen är Gunnarzon kvar, men jag har ändå sett spelarna från ett annat perspektiv, säger han.

Säsongens mål kommer enligt Peter Fischerström bli att spela med mer fart och samtidigt lyckas med generationsväxlingen samt den nya spelidén.

– Det är mycket nytt så vi får räkna med att det inte blir lika stabilt som tidigare. Men det är klart att vi alltid har höga mål, säger Peter Fischerström.

Inget enkelt beslut

När 36-åringen bestämde sig för att lägga av kändes det skönt att äntligen få lite tid över till annat. Hela Peter Fischerströms liv har kretsat runt innebandyn.

– När man har lagt av frigör man fritid, sen binder man upp den igen. Så det här beslutet var inte lätt, och jag kommer inte alltid att vara där. Det är Mikas jobb. Man måste få känna att man får leva lite också, säger Peter Fischerström.

Men den nya utmaningen är ändå välkommen, och Peter Fischerström tycker att det ska bli intressant att prova på livet som tränare.

– Självklart kommer jag att sakna livet på plan, står vi där i ett slutspel kommer man att vilja slita av sig kostymen och hoppa in, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM

Innebandy