Bolt räddade VM – med världsrekord

”Jag ville spränga mina ben”

DAEGU/STOCKHOLM. Här räddar Usain Bolt VM i Sydkorea.

I mästerskapets sista gren slog Jamaicas stafettlag, med Bolt på sista sträckan, till med det första världsrekordet.

– Jag tittade på klockan och det var fantastiskt att se världsrekordet när jag passerade mållinjen, säger Usain Bolt.

ÖVERLÄGSNA Bolt korsade mållinjen långt före övriga konkurrenter.
ÖVERLÄGSNA Bolt korsade mållinjen långt före övriga konkurrenter.

Efter hela VM återstod en gren. En chans för publiken i Sydkorea att få se ett världsrekord. Då slog Usain Bolt och hans Jamaica till.

Bad att få slippa kurvan

Trots att Asafa Powell saknades slog stafettlaget på 4x100 meter till med den snabbaste tiden någonsin. Världsrekordet från OS i Peking 2008 på 37,10 putsades med sex hundradelar när Bolt sprang i mål på 37,04.

– Efter att jag hade sett grabbarnas tre första sträckor visste jag att loppet gick riktigt fort. Jag tittade på klockan och det var fantastiskt att se världsrekordet när jag passerade mållinjen, säger Bolt.

Usain Bolt brukar vanligtvis vara tredje man och Asafa Powell avslutare på sista sträckan. Istället avslutade nu Bolt efter Nesta Carter, Michael Frater och Yohan Blake.

– Jag har haft lite problem med anklarna när jag tar kurvor, så jag sa åt laget att det inte var bra om jag tog kurvorna. De sa att det var lugnt att jag tog sista, hehe.

Bäst i laget var guldmedaljören på 100 meter Yohan Blake på näst sista och Bolt själv på sista sträckan.

”Vill se min tid”

– Jag levererade. Jag ville springa så fort som möjligt och spränga mina ben. Nu vill jag se min tid, sade Bolt till SVT direkt efter loppet.

– Jag åker hem i morgon och förhoppningsvis blir det en liten fest i byn.

Utmanaren USA kom aldrig i mål sedan Darvis Patton ramlat på sin sträcka. Istället kom Frankrike tvåa före superskrällen Saint Kitt och Nevis, med 35-åringen Kim Collins, på bronsplats.

–Ingen trodde på oss. Men vi lyckas ta brons för att vi och vårt land trodde på oss. Vi chockade världen, säger Brijesh Lawrence, som sprang sistasträckan.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN