EM-mästarinnan kan tvingas byta landslag

Stjärnans framtid oklar efter oroligheterna på Krim

Krimkrisen får konsekvenser på det sportsliga planet.

Nu tvingas spjutstjärnan Vira Rybak välja – ska hon tävla för Ryssland eller Ukraina i fortsättningen?

– Jag har inte tagit något slutgiltigt beslut än, säger hon.

Hon är född och uppvuxen i staden Jalta, vid Svarta havets kust på Krimhalvön. Regerande EM-mästarinnan Vira Rebryk, 25, har under hela sitt liv representerat Ukraina och är innehavare av det nationella spjutrekordet på 66.86 meter.

Men krisen på Krimhalvön har ställt till det för 25-åringen.

Efter Rysslands övertagande har nu spjutkasterskan helt plötsligt fått ett nytt hemland och det är oklart vilken nation hon kommer att tävla för i framtiden.

– Jag har inte tagit något slutgiltigt beslut än, men jag tror att jag kommer att anta ett ryskt medborgarskap på grund av den politiska situationen, säger hon till Expresso TV.

"Vill inte flytta"

Den politiska situationen mellan länderna är fortsatt ansträngd.

– Jag vill inte flytta från min födelsestad. Jag vill inte leva i Kiev eller Moskva, för att jag har alla de nödvändiga träningsfaciliteterna här i Jalta, säger Rebryk.

Om Rebryk väljer att representera Ryssland kommer Ukraina att sätta sig på tvären. Det är högst osäkert om om Ukraina kommer släppa Rebryk till grannlandet Ryssland på grund av den fientliga inställningen länderna emellan.

För Rebryk är det ett moment 22.

– Å ena sida, vårt förbund har låtit meddela att det inte kommer att tillåta att jag tävlar för Ryssland. Å andra sidan, om jag beslutar mig för att tävla för Ukraina, då förlorar min tränare sitt jobb, säger Rebryk som planerar att dra igång tävlingssäsongen i maj.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN