Sportbladet

– Min plan är att försöka överleva

Av: 

Sara Bratell

SPORTBLADET

Emelie Forsberg ska springa 164 kilometer – på 11 000 höjdmeter

Emelie Forsberg utklassar sina motståndare när det kommer till ultralöpning över berg och genom snårig terräng.

På torsdag väntar hennes hittills största utmaning – ett 16 mil långt lopp kallat ”Dårarnas Diagonal” bland vulkanerna på ön La Réunion utanför Madagaskar.

– Jag tror inte att människan är gjord för att springa på asfalt, säger hon och skrattar.

Emelie Forsberg, 26, har alltid älskat att springa. Sedan hon började tävla internationellt i trail- och skyrunning 2012 har karriären varit som en saga. Hon har vunnit nästan allt som går att vinna inom sporterna.

– Men det känns faktiskt inte så stort. Jag springer ju bara och så går det bra. Om jag skulle fokusera på hur det går skulle jag tappa mycket annat, det är jag lite rädd för, säger Emelie Forsberg själv om kometkarriären.

”Inte så himla långt”

I början av oktober säkrade hon totalsegern i Skyrunning World Series ultraklass – de längsta distanserna – när hon vann 100-kilometersloppet i Vail på 3 000 meters höjd.

– Jag har börjat komma överens med tankarna att ”det är egentligen inte så himla långt”. Det är tio mil, men det är fascinerande hur kroppen fungerar och hur tankarna går. I slutändan tar man kilometer för kilometer, berättar Forsberg, som vann loppet på nästan tolv timmar blankt.

– Jag har en fascination för att kunna transportera mig överallt. Att applicera det på en sport tycker jag är jättehärligt. Uppe i berg behöver man alltid ta egna beslut, man väljer själv om man ska försöka ta sig till toppen eller vända om. Man måste ständigt vara med i nuet. Jag tror inte att människan är gjord för att springa på asfalt, säger hon och skrattar.

Rekordet: 32 timmar

På torsdag väntar Emelie Forsbergs största utmaning hittills. Loppet Diagonal des Fous – Dårarnas Diagonal – räknas som ett av världens tuffaste trailrunning-lopp. Det är 164 kilometer långt på nästan 11 000 höjdmeter och sträcker sig över vulkanisk terräng, tropisk regnskog och höga berg på ön La Réunion utanför Madagaskar. Damrekordet för loppet ligger på 32 timmar och senast förra året avled en av deltagarna när han förlorade fotfästet och föll ned i en ravin.

– Min plan är att försöka överleva tävlingen. Det är väldigt nytt för mig, jag ska försöka springa på så gott det bara går. Det är väldiga temperaturskillnader uppe i bergpassen så det kommer att bli en extrem utmaning, säger Forsberg.

I dag jobbar Emelie som ”bergs­profil” åt internationella Salomon-teamet. Målet med framtiden, förutom att fortsätta känna glädje med sin löpning, är solklart.

– Jag vill bli snabbare på teknisk terräng. Den här sommaren har det gått väldigt bra på långa distanser, jag vill prestera bättre på kortare distanser också, säger hon.

ANNONS

Hockey-VM dominerar dagens Powerplay. Hur sitter dina tecken? Syna kupongen och gå för åtta rätt!

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Powerplay

Publisert: