Spelet bakom historiska sammanslagningen

Struntade i reglerna – för politiken: Inte hänt sedan 1991

avMattias Friberg

SPORTBLADET

HALMSTAD. Pingpongdiplomatin fungerade igen.

Här kan Sportbladet berätta om spelet bakom kulisserna före det historiska beslutet.

– De koreanska ledarna började prata med varandra och de kom till förbundet med förslaget att de ville ha ett gemensamt lag, säger internationella förbundets presschef Matt Pound till Sportbladet.

Som Sportbladet berättat i en tidigare artikel ville Nordkorea inte ställa upp på några intervjuer i måndags och tisdags. Det internationella förbundet försökte få de två koreanska länderna samlade på en bild i tisdags. Även det vägrade Nordkorea.

Men det hände något under onsdagen. Det hela slutade med det historiska beslutet att Nord- och Sydkorea inte ville spela mot varandra i damernas kvartsfinal i lag-VM. I stället bildar de tillsammans ett lag som spelar i semifinalen i morgon.

Internationella bordtennisförbundets presschef Matt Pound berättar för Sportbladet om spelet bakom kulisserna.

– Nord- och Sydkoreanska lagen började prata med varandra i går eftermiddag. Sen sjösatte vi ITTF Foundation som är ett välgörenhetsprojekt och där bestämde förbundet att det första projektet skulle handla om att försöka medla fred mellan Nord- och Sydkorea, säger Matt Pound och fortsätter:

”Fred genom bordtennisen”

– Båda länderna gick med på det. Så vi tog med dem till välgörenhetseventet i går och spelarna spelade lite dubbel ihop. Ledarna började prata med varandra och de kom till förbundet med förslaget att de ville ha ett gemensamt lag. ITTF stötade det förslaget förstås.

Vad var reaktionerna på förbundet?

– Vi är stolta och glada att vi kunde bistå med en plattform för de här två länderna att närma sig varandra. Det är fantastiskt att vi kan bidra till fred genom bordtennisen.

Foto: ITTF
Nordkoreas och Sydkoreas damspelare poserar tillsammans på ITTF:s välgörenhetsprojekt ITTF Foundation på onsdagen. Det var här som de koreanske lagen kom med förslaget om ett gemensamt lag i VM.

Bordtennisen har gjort skillnad tidigare i heta politiska situationer. Pingpongdiplomatin, utbytet av spelare mellan länderna, gjorde i början av 70-talet att ärkefienderna USA och Kina fick ett bättre förhållande och i VM i Chiba 1991 hade Korea ett gemensamt lag.

– Vi har en bra historia av att använda bordtennisen för att jobba för freden. Det är vi stolta över att vi kan fortsätta med här i Halmstad.

”Inte hänt sedan 1991”

Hur överraskande är det här?

– Det är lite överraskande. Det har ju inte hänt sedan 1991 i Chiba att Korea har haft ett gemensamt lag. Men när man läste nyheterna de senaste veckorna och såg att spänningen mellan länderna minskade så är det logiskt. 

Utåt har det sett ut som att de två koreanska länderna har varit ärkefiender. Matt Pound har en annan bild av det. Det har aldrig funnits några problem mellan Nord- och Sydkorea på världstouren.

– Vi ser de här två lagen hela tiden på turneringarna. Och vi kan se att de är vänliga mot varandra. De pratar med varandra på koreanska. Det är inte en så stor överraskning att lagen skulle tänka sig att spela ihop. Det är mer ländernas högsta ledningar och den politiska situationen som har stoppat det tidigare. Nu har stämningen blivit bättre de senaste veckorna tack vare fredssamtalen och det öppnade för att det här skulle kunna hända. 

Foto: Jonas Ekströmer/TT
Hyowon Suh, Sydkorea och Song I Kim, Nordkorea. Nordkorea och Sydkorea skulle ha mötts i damernas kvartsfinal i lag-VM i bordtennis under förmiddagen. Men matchen ställdes in. I stället meddelar länderna att de beslutat att gå samman till semifinalspelet

”Pratat med regeringarna”

Det här kan uppenbarligen inte komma bara från de två lagen på plats här utan högre krafter måste vara inblandade. Vad vet du om det?

– Jag har haft direkt kontakt med förbundsordföranderna för båda ländernas bordtennisförbund. Sen tror jag att de har pratat med sina regeringar.

Det finns inga regler inom bordtennisen som hade kunnat stoppa lagen från att göra det här?

– Det högsta bestämmande organet i ITTF hade ett möte där bilderna från Halmstad livestreamades och alla på mötet stod upp och applåderade. Någon gång måste vi sätta de sociala aspekterna före sporten. Och göra det rätta för världen.

Foto: ITTF

Tidigare sammanslagning än väntat

Sydkoreanske förbundskapten Kim Taek-Soo sa till Sportbladet i tisdags att han hoppades på att Korea skulle ha ett gemensamt lag i nästa lag-VM som spelas i Sydkorea om två år.

– Det öppnar definitivt upp för att det skulle kunna hända i Busan 2020. Men låt oss njuta av det som händer nu och att se dem spela semifinalen i morgon. Så får vi se vad som händer fram till 2020, säger Pound.

Dagens tv-höjdare 3 maj 00:19
ARTIKELN HANDLAR OM

Bordtennis