”Då vinner de onda krafterna”

Omstridde Skövde HF-basen talar ut för första gången

avJohan Flinck

Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Magnus Frisk.

Efter 24 år som tränare fick Magnus Frisk sparken från Skövde HF och alla hans förtrogna rensades ut av en ny styrelse.

Denna styrelse har sedan dess varit hårt ansatt av Frisks anhängare.

Nu väljer man att i Sportbladet för första gången bemöta kritiken.

– Jag kan inte hoppa av nu. Då vinner de onda krafterna, säger ordförande Anders Löfvenborg.

Vi har också pratat med spelarna.

Det har stormat i Skövde HF under flera månader.

I november meddelades det att Magnus Frisk, som varit tränare i 24 år och vars mor Annliz byggde upp klubben under många år, inte skulle få förlängt kontrakt när det aktuella avtalet gick ut efter säsongen.

Klubben hade satt upp en ny vision, en femårsplan till 2022 då man ska vara i SM-final igen i SHE, och ville ha in en ny tränare till nästa säsong. Man skulle dessutom byta ut sportgruppen.

Men beslutet avslöjades i Skövde Nyheter innan Frisk och spelartruppen fått höra det av styrelsen.

– Vi hade en läcka i styrelsen på den tiden och det kom ut ett dygn för tidigt, säger Anders Löfvenborg, som tillträdde som ordförande inför säsongen.

Kort därefter hölls ett extra årsmöte där flera nya styrelseledamöter valdes in.

Ny tränare från Danmark

I februari stod det klart att dansken Rasmus Poulsen, som var assisterande tränare när CSM Bukarest vann Champions League 2016, skulle ta över laget nästa säsong.

I mars missade Skövde HF slutspelet i SHE för första gången sedan år 2000 och i stället skulle man tvingas kvala sig kvar.

Bara några dagar före kvalet mot Guif fick Frisk och hela tränarstaben sparken med omedelbar verkan, strax före en träning. Några i staben fick läsa det i media och i pressmeddelandet nämndes inte ens Frisk vid namn, vilket fick många i handbolls-Sverige att reagera starkt.

I stället tog en av Skövdehandbollens största spelare genom tiderna, Andreas Larsson, över som tränare över kvalet med hjälp av några andra stora Skövdeprofiler som Anna-Maria Johansson, Therese Islas Helgeson och Johan Green. De två sistnämnda ingår i den nya styrelsen.

Parallellt med att laget, som väntat, klarade kvalet mot Guif lätt har Skövdes styrelse, med Löfvenborg i spetsen, varit hårt ansatt av de som står på Magnus Frisks sida. I Skövde Nyheter har tidningens sportjournalist Kjell E Larsson, som satt med i den sportgrupp i Skövde HF som avgick i vintras, krävt styrelsens avgång och Frisks fru Maria har skrivit insändare i Skövde Nyheter och inlägg på sociala medier där hon beskyllt klubbledningen för maktmissbruk och avundsjuka.

Paret Frisks döttrar, som båda ingår i a-truppen men varit långtidsskadade och knappt spelat alls i a-laget, har kontaktat ”spelarfacket” för att få hjälp då de känt sig utfrysta av den nya klubbledningen.

Det är med andra ord väldigt infekterat inom damhandbollen i Skövde just nu.

Fått hat-sms

Klubbledningen har bemött nästan allting med tystnad, fram tills i dag när Löfvenborg ställer upp för en intervju i Sportbladet.

– Det är viktigt att på ett balanserat sätt berätta hur saker och ting är, säger han.

Han menar att det pågår ett drev mot honom och den nya ledningen.

– Det är mycket känslor och det skrivs saker i affekt. Men man drar slutsatser på felaktiga grunder. Det är för mycket som inte stämmer.

– Jag har fått hat-sms, -mejl och -telefonsamtal. Men jag har också fått mycket positiva meddelanden och samtal och summerar man dem är det fler positiva än negativa. Men det är tråkigt att bli uthängd med namn i tidningen och på Facebook.

– Jag kan förstå att familjen inte är nöjd med ett beslut och att det blir en överreaktion. Men det är tråkigt med en sådan enorm överreaktion.

– Man måste också skilja på sak och person. Det är tränaren Magnus Frisk vi byter ut. Vi i styrelsen har absolut inget emot personen Magnus Frisk.

Eslövsmatchen var droppen

Han medger att det begåtts misstag i sättet man kommunicerat besluten på.

– Vi tog åt oss av kritiken när det kom ut i media, då i november, att Magnus inte skulle få förlängt innan vi hann prata med honom. När han och staben sedan skulle bli entledigad inför kvalet var vi därför noga med att ge dem beskedet först och sedan gå direkt till spelarna. Vi räknade med att hela staben var på plats strax före träningen men det var den inte. De kom in efterhand. Vi skulle i stället kallat hela ledarstaben vid samma tillfälle.

Varför nämnde ni inte Frisk vid namn i pressmeddelandet?

– Det fanns ingen avsikt att inte nämna honom vid namn. Jag skrev inte det själv och när jag läste och godkände det tänkte jag inte på det.

Många menar att ni inte hade kunnat missa i kvalet även om Frisk hade varit kvar då Guif är så mycket svagare och därmed hade ni kunnat ge honom ett snyggare avslut?

– När vi tappade poäng mot Eslöv (överlägsen jumbo som bara tog tre poäng under säsongen) och bara var tre sekunder från att förlora den matchen kände vi att det inte var självklart att vinna kvalet. Vi saknade gnistan. Det blev en bra lösning även om det säkert hade kunnat gå bra med Magnus också. Vi har ett ansvar gentemot spelare, sponsorer och fans. Ibland måste man ta smärtsamma beslut.

Om Frisks döttrars situation säger han:

– Vi har full förståelse att de tycker att det här är jättejobbigt. Sanningen ligger i betraktarens öga. Upplever de det så här så tar vi det på största allvar. Vi har en handlingsplan, vi har haft ett rehabmöte med dem och har kontakt med spelarföreningen.

”Kan inte hoppa av nu”

Har du funderat på att hoppa av som ordförande?

– Ja, visst har jag det. Men vi har inlett ett starkt visionsarbete som jag vill vara med och styra åt rätt håll. Jag kan inte hoppa av nu. Då vinner de onda krafterna som vill oss ont bara och det vore tråkigt. De säger att de är föreningsmänniskor som jobbar för föreningen. Men de gör bara föreningen en otjänst.

Det har pratats om att sponsorer kommer att hoppa av men än så länge är det bara en som har gjort det. Och mannen bakom den sponsringen är sambo med Magnus Frisks syster.

Båda sidor i konflikten upplever att de har ett stort stöd.

– Vi trodde att det skulle komma 400 åskådare till kvalmatchen på hemmaplan men det kom 800 trots att det var shoppingevenemang i stan och Skövde AIK hade premiär i fotbollen. Så vi upplever att vi har ett stort stöd bland folket i stan, säger Löfvenborg.

Hyllar bytet

Mitt i allting finns det också en spelartrupp.

– Beslutet att byta tränare är i sig inte konstigt. Byter tränare gör man ibland. Men sättet det gjordes på hade kunnat skötas snyggare, säger lagkaptenen Tilda Olsson, som nu går till Sävehof.

– Det är inte konstigt att man vill ha en förändring och den nye tränaren verkar intressant.

Har det här splittrat truppen?

– Nej, det tycker jag inte. Inte påtagligt, säger Olsson.

Men vad döttrarna Frisk tycker är ju uppenbart och lagets måldrottning Fatos Kücükyildiz – som hade en huvudroll när det stormade i föreningen förra gången, för ett år sedan, då hon polisanmäldes av en lagkamrat för olaga hot – har Frisk en stark supporter. Det är tydligt efter Kücükyildizs inlägg på sociala medier. Men nu lämnar hon också klubben.

Josefine Tempsch hyllar Frisk.

– Jag tycker att han har varit kanon och det var mycket på grund av honom jag kom hit för två år sedan.

Men hon tycker ändå att det var rätt att byta ut honom.

– Bytet har varit extremt positivt. Laget har fått ett jättelyft energimässigt, både på träning och match. Vi gjorde säsongens bästa halvlek i den första hemma mot Guif. Det är en jävla energi, riktigt bra sammanhållning och vi spelar som ett lag, säger hon och fortsätter:

– Vi är väldigt nöjda med Andreas (Larsson) och teamet. Det har blivit en väldig trygghet med honom.

Nu tar dansken Rasmus Poulsen över.

– Jag tror stenhårt på hans kompetens. Han kommer att ge laget ett lyft. Framtiden ser mycket ljus ut, säger hon.

Sportbladet har också talat med Magnus Frisk. Vad han tänker och säger kan ni läsa här.

ARTIKELN HANDLAR OM