Linn Svahn missar OS: ”Skönt att slippa frågor”

Linn Svahn missar vinter-OS i Peking i februari.

Anledningen är operationen av axeln för två månader sedan.

– Det är skönt att det inte blir fler frågor i matbutiken, säger den 21-åriga längdåkerskan.

Linn Svahn drabbades av starka känslor innan hon skulle gå ut med att det inte blir något OS, eftersom det känns så definitivt för henne. Inte ens de andra svenska åkarna har vetat om det innan.

– I går låg jag på golvet, kramades med min hund och bara grät. Det var nog första gången jag grät så där på två-tre år”, säger Linn Svahn till Expressen.

Det var i februari som Linn Svahn skadade axeln i ett fall på en världscuptvävling i Ulricehamn. Skadan bedömdes till en början att läka med rehabträning, först sju månader senare den 8 september genomgick hon en operation.

– Just nu är jag i min karriärs hittills djupaste dal, då jag ända sedan min operation i september varit medveten om att OS inte är aktuellt för mig denna säsong. Det är tufft och tungt att se mål och drömmar försvinna och inte kunna göra det man mest av allt vill. Samtidigt så drivs jag av utmaningar och det här är kanske mitt livs utmaning, säger Linn Svahn i ett pressmeddelande.

”Värsta som kunde hända”

Beskedet att hon inte skulle kunna tävla i OS kom alltså redan för två månader sedan, men hon har hållit det för sig själv fram till nu.

– Det är det värsta som kan hända tycker jag. Skidåkning är det jag investerar mest i. Jag vill göra allt för att bli bäst i världen på att åka skidor. Det är inget snack om saken. Det finns inget som konkurrerar. Så därför att gå miste om ett av kanske de största målen i en hel karriär ett år när man har väldigt goda chanser att göra ett riktigt bra mästerskap, jag upplevde att det var det värsta som kunde hända, säger Linn Svahn till Skisporet podcast.

Hon berättar att läget hade kunnat vara annorlunda om hon inte tävlade i VM.

– Att jag inte gjorde en ytterligare utvärdering och koll efter det mästerskapet var riktigt, riktigt dåligt och det ligger på mig. Ansvaret ligger både på mig och de runt omkring att vi inte var tillräckligt kritiska att det var så dåligt i min axel. För det jag har fått höra i efterhand är att jag kunde dölja det så bra för att jag var så vältränad och kunde kompensera med andra muskler, säger Linn. Svahn.

Exakt skada det rör sig om håller hon för sig själv. Men det handlar om flera stycken.

”Det var ganska tufft”

På en presskonferens utvecklade hon sina tankar. Linn Svahn berättar att hon tidigare burit vad som känts som en rustning.

– Men i början efter skadan var jag ganska skör, det var ingen stålrustning, säger Lin Svahn.

Att beskedet är ute ser hon som en lättnad.

– Jag mår bra och det känns skönt att få förmedla så att jag kan fortsätta framåt. Så att det inte är fler frågor och lycka-till-på-OS-hälsningar i matbutiken. Det har varit väldigt fint men också ganska tufft när man själv vet att ”jo, jag inte kommer inte vara med där”. Det är ganska skönt och och lite lättande, säger Linn Svahn.

Nu blir det Linn Svahn ”SSS”. Starkare, snabbare och stabilare”. På VM slutade Linn Svahn på elfte plats i sprint, som var den disciplinen där hon kom till start.

Linn Svahn
Linn Svahn
Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.