Mystiken – hur lever Michael Schumacher?

Glimtarna inifrån Michael Schumachers liv är små.

Så små att all ny information vänds ut och in – och så små att hemliga dokument ledde till självmord i ett fängelse i Zürich.

Vad menar egentligen Michael Schumachers fru och vänner med sina ord och kommer världen att få se honom igen?

– Från rapporter i media får man intryck av att han kommit så långt att han inte längre är medvetslös, säger Jan Lexell, professor i rehabiliteringsmedicin.

Vi har precis passerat 3 000-dagarsstrecket.

Det har gått över åtta år sedan en skidolycka förändrade Michael Schumachers liv. Sedan tysken gick från att vara en nypensionerad formel 1-stjärna till att bli ett mysterium för en omvärld som får förlita sig på knapphändiga rapporter från vänner och familjemedlemmar.

I Netflix-dokumentären ”Schumacher” som kom ut förra året gav familjen Schumacher en sällsynt inblick i sin vardag.

– Vi gör allt vi kan för att Michael ska må bättre och se till att han har det bra. Och för att få honom att känna vårt familjeband. Oavsett vad som händer kommer jag göra allt jag kan. Det kommer vi alla att göra, säger frun Corinna Schumacher i dokumentären.

Experten: ”Vaken med stora skador”

Jan Lexell – professor i rehabiliteringsmedicin vid Lunds universitet och överläkare vid Skånes universitetssjukhus – har jobbat med hjärnskador och rehabilitering i många år. Han är även hjärnskakningsansvarig i Luleå Hockey, samt medicinsk expert i svenska kampsportsdelegationen. Lexell har läst om Corinna Schumachers ord i dokumentären och följt nyheterna om Michael Schumachers situation.

Michael Schumacher under sina glansdagar.
Michael Schumacher under sina glansdagar.

– Hans frus uttalanden gav ungefär den bild man kan förvänta sig efter att ha läst om skadan när den skedde, säger Lexell och fortsätter:

– Han fick en svår hjärnskada, det är tydligt när han låg nedsövd och var okontaktbar under nästan ett halvår. Från rapporter i media får man intryck av att han kommit så långt att han inte längre är medvetslös, att han är vaken men med stora skador. Det är en del av att hjärnans spontana läkningsförmåga ändå har bidragit.

Jan Lexell har inte varit optimistisk när han följt processen utifrån.

– Man kan misstänka att om han hade blivit bra så hade han visat upp sig. I och med att han har en kvarstående skada väljer han att inte göra det. Det är slutsatsen man kan dra av det hela.

Kritik mot familjens beslut

Familjen Schumachers hemlighetsmakeri kring vad som händer i deras stora hus i Genève uppskattas inte av alla.

– Jag skulle vilja veta hur han mår och skaka hans hand eller stryka honom i ansiktet. Men tyvärr avvisas detta av Corinna, sa Michael Schumachers tidigare manager Willi Weber till Kölner Express förra året.

”Det är miljoner människor som bryr sig om honom på riktigt. Jag tycker att oavsett om det är goda eller dåliga nyheter är det viktigt att berätta”, skrev den tidigare Mercedes-chefen Nick Fry i sin bok hösten 2019.

Michael och Corinna Schumacher.
Michael och Corinna Schumacher.

Obekräftade uppgifter florerar ofta kring Schumacher. Om säkerhetsbevakning kring hemmet, om vårdpersonal som bevakar honom dygnet runt och om stamcellsinjektioner i Paris.

Schumachers journal såg ett tag ut att bli offentlig när en man med pseudonymen ”Kagemusha” stal dokumenten och försökte sälja dem för en halv miljon kronor. Men mannen greps och hängde sig därefter i sin cell i Zürich och omvärlden får förlita sig på små rapporter som kommer då och då. De flesta av dem kommer från Internationella bilsportsförbundets president Jean Todt som brukar besöka familjen Schumacher.

– Han kämpar. Jag hoppas att världen ska få se honom igen. Det är det han och hans familj kämpar för, sa Todt för snart två år sedan.

Kommer världen få se Schumacher? En hypotetisk fråga – förstås.

– Men man kan fråga sig om det finns någon möjlighet att världen får möta honom oavsett vilket tillstånd han är i, säger Jan Lexell.

– Det är spekulativt men det faktum att familjen blev intervjuad i Netflix-serien gör att det inte är uteslutet att de har kommit längre i sin egen bearbetning. Det gör kanske att det är möjligt för världen att få möta honom en dag även om han inte kan kommunicera. Men att man skulle få se honom tillbaka till den han var före skadan ser jag som uteslutet. Med de rapporter som finns är det väldigt osannolikt att han kan bli så pass bra att han själv kan kommunicera och självständigt röra sig. Skulle det vara så skulle man nog ha velat ge lite av den informationen i ett tidigare skede, så fungerar det oftast.

”Så funkar det inte”

Framtiden då?

Kan Michael Schumachers familj sätta något hopp till forskning och metoder som ännu inte finns?

Jan Lexell beskriver stora delar av forskningen kring stamcellsbehandling av hjärnan som ”en del av framtiden” och berättar att det ännu inte finns några säkra vetenskapliga belägg för att den kan återskapa hjärnfunktioner för en människa. Lexell tror att rehabiliteringen för Schumacher sannolikt inte längre handlar om att han ska göra några stora framsteg.

– Det är generellt inte så att det inte händer någonting under tio år och helt plötsligt reser man sig upp och går. Så funkar det inte. Ju längre tiden går, desto mindre framsteg gör man. Därmed inte sagt att det inte går att se vissa små framsteg, även efter en så svår skada som i detta fall. Men de här stora omvälvande från att inte kunna prata, inte ha något minne, behöva hjälp med allting till att plötsligt resa sig upp och gå – så ser det inte ut, säger Lexell.

– Nu har det snart gått tio år efter skadan. Då skulle jag vilja säga att hans tillstånd till stora delar kommer vara bestående.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.