Detaljen i bilden ett rop på hjälp?

Fortsatt oro för Peng Shuai

Bilderna påstås bevisa att Peng Shuai är i säkerhet.

Men en detalj i bakgrunden väcker oro.

”Det är en nödsignal”, skriver Kina-kritikern Leta Hong Fincher.

Den kinesiska tennisstjärnan Peng Shuai var spårlöst försvunnen i två veckor efter att ha anklagat en tidigare toppolitiker för våldtäkt. Omvärlden oroade sig för 35-åringens säkerhet och krävde svar från kinesiska myndigheter.

De kom, men ifrågasattes direkt.

Hu Xijin, chefredaktör på statliga Global Times, publicerade ett videoklipp där Peng Shuai ses skratta i samband med en middag i sällskap av sin tränare och nära vänner. Men Simon Stone, högsta ansvarig för damtennisens största organisation WTA, menade att videoklippet inte var bevis nog på att hon är i säkerhet.

Häromdagen lade en regeringsperson ut tre nya bilder som påstås ha skickats från Peng Shuai själv på WeChat. Där ses hon sitta och leka med sin katt i ett rym fyllt av gosedjur.

Vid en första anblick verkar allt vara i sin ordning, men en detalj i bakgrunden på en av bilderna sticker ut och väcker frågor.

Detaljen? En tavla på Nalle Puh.

Förbjuden i Kina

Nalle Puh har nämligen blivit en symbol för censuren i Kina sedan seriefiguren använts i så kallade ”memes” som skämtar om att den lilla tjocka björnen är lik president Xi Jinping.

Namnet ”Nalle Puh” och bilder som sammankopplar björnen med presidenten är nu helt förbjudna på sociala medier-apparna WeChat och Weibo.

Det spekuleras därför i att det inte är en tillfällighet att just Nalle Puh syns i en av Peng Shuais bilder. Kina-kritikern Leta Hong Fincher tolkar det som ett rop på hjälp.

”Det är en nödsignal”, skriver hon på Twitter.

”Vet så väldigt lite”

Flera har även reagerat på att Peng Shuai bär en t-shirt med märket Adidas – ett märke som just nu bojkottas av Kina eftersom de vägrar använda bomull från Xinjiang-regionen.

Kina-experten Pichamon Yeophantong vill inte läsa in för mycket av bilderna men konstaterar att det alltjämt finns stora frågetecken kring Peng Shuais situation.

– Omvärldens oro för Peng Shuai belyser hur väldigt lite vi vet om hennes situation, och hur väldigt lite vi kommer att få reda på. Det är otroligt svårt för oss att spekulera kring eller slå fast med säkerhet vad som händer bakom lyckta dörrar i Kina, säger han till ABC News.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN