Wahlberg: Det här såg jag inte komma

Kunde inte ha börjat bättre för svensk basket

Det är något magiskt med basketkvällar i Globen och ingen trivs bättre än Ludvig Håkanson.

Än är det ingen som drömmer om VM.

Men om det här var en omstart för svensk basket kunde det inte ha börjat bättre.

Det är lika bra att vara ärlig direkt. Det här såg jag inte komma. 

Det har gått på dagen ett år och nio månader sedan Ludde Håkanson sänkte Turkiet i EM-kvalet inför 11 390 personer i ett kokande Globen. 

Då visste ingen att den första idrottstävlingen på svensk mark skulle ställas in bara två veckor senare och att en hel värld skulle sättas på paus på grund av coronaviruset.

Intensivt och tufft

Om någon hade glömt att pandemin fortfarande pågår fick de svenska basketlandslaget en jobbig påminnelse när Denzel Andersson testade positivt bara dagar före VM-kvalet mot Finland. 

Kanske är det också de senaste dagarnas rapporter om ökad smittspridning som gjorde att publikrekordet inte rök i Avicii Arena ikväll, men det spelade ingen större roll. 

Det gick att känna hur mycket de 10 218 personerna på plats längtat efter att se liveidrott igen – och det syntes att spelarna saknat publiken lika mycket. 

Det var intensivt, tufft och stundtals också stressat och slarvigt.

Men det var Sverige som började bäst och Viktor Gaddefors som visade att det går att ifrågasätta varför den tidigare förbundskaptenen Hugo Lopez satte honom i frysboxen. När Finland satte punktbevakning på Ludde Håkanson var det Gaddefors som ledde lagets något hackande offensiv.

Det är hans arena

Sverige hade en 12-poängsledning i paus tack vare försvaret och det horribla finska skytte (0/16 från trepoängslinjen).

Att det skulle bli en jämn match var kanske inte helt oväntat. Men att det var Finland som skulle tvingas försöka hämta ikapp ett 15-poängsunderläge i den sista perioden hade i alla fall inte jag trott.

Finland har haft samma förbundskapten i 20 år. Sverige har haft sin nya coachkvarett i en dryg vecka. Det var maxad kontinuitet på ena sidan mot något nytt och oprövat på den andra.

Men det är något magiskt över landslagsbasket inför storpublik i Globen (Avicii Arena, jag vet) och den som trivs allra bäst är Ludvig Håkanson.

De här är hans arena och återigen klev han fram när det behövdes som mest.

Sverige, och de nya förbundskaptenerna, kunde inte ha fått en bättre start.

Ett succédrag

Satsningen med en helsvensk coachstab verkar, trots den korta tiden ihop, vara ett succédrag. Flera spelare vittnar om att de får ta mer plats och större trygghet och förtroende.

– Det är en exceptionell grupp. De köper in, de lyssnar, de hjälper varandra och pushar varandra när det behövs. De är jättespeciella. De är tävlingsinriktade, men kan samtidigt ha en mjukare sida som gör att alla känner sig trygga. Det är inget jag bara säger, säger förbundskapten Mikko Riipinen.

Att börja drömma om VM är det ingen som gör efter en första kvalseger mot Finland.

Men om det här var en omstart för svensk basket kunde det inte ha börjat mycket bättre.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.