Paralympics

Nytt svenskt silver i Tokyo: "Har varit galet"

Av: 

TT

SPORTBLADET

Anna Beck åker hem från Paralympics med ytterligare ett silver. Mot japanskan Keiko Sugiura fanns inget att göra, men där bakom var spurtstriden om de övriga medaljerna jämn.

– Det har varit galet, säger Beck om sina två silvermedaljer.

Anna Beck lyckades precis pressa sig fram före australiskan Paige Greco, som blev trea, och kinesiska Xiaomei Wang, men det krävdes målfotogranskning innan medaljerna kunde delas ut. Därmed fick linjeloppet exakt samma prispall som tempoloppet tidigare i veckan.

Med ett varv kvar på den drygt 13 kilometer långa banan såg Beck ut att vara avhängd, på femte plats och 20 sekunder efter tättrion Sugiura, Greco och Wang.

– Jag tänkte bara att jag får ligga här och tugga så hårt jag kan och hoppas på att de där framme börjar titta på varann om vem som ska ligga först och ta vinden. Jag såg att jag tog på dem lite hela tiden, och då blir man ju peppad, berättar Beck för TT strax efter målgången.

Kom ifatt

Med knappt tio minuter kvar till mål hade Beck kommit ifatt och utgången var öppen.

– Det var så skönt när jag kom ikapp! Jag hoppades bara att jag skulle hinna återhämta mig till backen började igen, för den är tuff.

När den sista klättringen upp till målet började drog Keiko Sugiura ifrån och kinesiska Xiaomei Wang försökte hänga på. Sugiura vann till slut det 39,6 kilometer långa loppet med 16 sekunders marginal, medan Wang kroknade och blev fyra.

– Jag kände direkt att hon (Sugiura) var för stark. Hade jag gått med hade jag också bränt mig som Wang gjorde, förklarar Beck.

I stället tog hon rygg på australiska Paige Greco.

– Jag tänkte att nu ska du göra din hårdaste femminutare i hela ditt liv, säger Beck och skrattar.

Och krafterna fanns där. I den millimeterjämna spurtstriden drog 41-åringen från Värmland det längsta strået, men hon förstod inte direkt att hon hade knipit silvret.

– Jag visste att det var väldigt jämnt, men inte att jag var först, säger hon om målgången.

Cyklisten Anna Beck har tagit ännu ett silver i Paralympics – den här gången i linjeloppet. Arkivbild.

”Sliter väldigt mycket”

Beck är regerande världsmästare i grenen, och det är hon även i tempo, där hon tog silver tidigare i veckan, men inför Paralympics hade hon stora förväntningar på bancyklingen, som hon inledde spelen med.

– Det har varit galet. Jag började ju med bana och där hade jag mycket större förväntningar, så det var jobbigt när jag tyckte att jag inte fick betalt för det vi trodde på. Då fick jag backa och gå in i mig själv och fokusera på nästa, säger Beck.

– Jag blir väldigt sliten när jag byter tidszon och byter miljö, tillägger hon.

Och inför linjeloppet lyckades uppladdningen. Silvret är Sveriges femte medalj i Paralympics, och det kommer bli minst ett silver till. Anna-Carin Ahlquist och Ingela Lundbäck spelar final i bordtennis under morgonen.

ANNONS

Europeisk fotboll när den är som bäst – har du vad som krävs för 13 rätt på Europatipset?

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Paralympics

LÄS VIDARE

Pettersons väg från Sixarby till Tokyo: ”Hopp och förtvivlan”

ÄMNEN I ARTIKELN

Paralympics

Cykelsport