Simning

Beskedet: Transpersoner begränsas

Av: 

Samuel Abrahamsson

SPORTBLADET

En person som föds som man ska ha genomgått en könskorrigering innan tolv års ålder för att få tävla med kvinnor inom simning.

Det beslutet tog det internationella simförbundet vid en extrainsatt kongress i dag.

Transpersoner inom simningen har varit omdebatterat de senaste åren.

Framförallt efter amerikanskan Lia Thomas dominans på collegenivå där Thomas blev den första transkvinnan att vinna ett collegemästerskap i simning.

Det internationella simförbundet, FINA, hade därför en extrainsatt kongress i samband med sim-VM i Budapest på söndagen där man röstade om hur tävlingsbestämmelserna för transpersoner ska se ut inom simningen i framtiden.

Där togs beslutet att en person som föds som man ska ha genomgått en könskorrigering innan tolv års ålder för att få tävla med kvinnor.

Lia Thomas.

– Det var ett beslut i rätt riktning. Det innebär att kvinnoklassen blir skyddad. Det blir en viktig rättviseaspekt, säger svenska simförbundets ordförande Pia Zätterström till SVT Sport.

”Komplex situation”

196 medlemmar röstade för, 42 röstade emot och 36 valde att rösta blankt.

– Det är en jättesvår och komplex situation. Våra idrottare måste komma i första hand och när jag säger idrottare så menar jag varenda idrottare, säger Finas ordförande Husain Al-Musallam på kongressen.

Han säger vidare att det är en policy som nog inte kommer att stödjas av vissa idrottare som är transpersoner.

På kongressen tillsatte man också en arbetsgrupp som ska utreda så kallade öppna klasser för transpersoner. Den arbetsgruppen ska rapportera tillbaka inom sex månader.

ANNONS

Jackpot på Europatipset! Chans på 2,5 miljoner – tippa veckans hetaste matcher.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

LÄS VIDARE

van der Poel ryter ifrån: ”Är du dum i huvudet?! Puckat!”

ÄMNEN I ARTIKELN

Simning