VM-kval i fotboll

Fifa och Uefa stänger av Ryssland

Av: 

Johanna Frändén

Jonathan Nilsson

SPORTBLADET

PARIS/STOCKHOLM. Fifa och Uefa tar till sig av kritiken från omvärlden och ändrar inställning till Ryssland.

I kväll kom det gemensamt fattade beskedet att man stänger av ryska landslag och klubblag från all tävlan ”tills vidare”.

Efter gårdagens beslut att låta ryska herrlandslaget spela playoff-spel för VM i Qatar i slutet av mars, men utan nationalsång, flagga och sitt vanliga namn fick Fifa rejält med kritik från omvärlden. Och redan i går flaggade Fifa för att nya beslut när som helst kunde komma att fattas

Rysslands blivande motståndare playoff-spelet Sverige, Polen och Tjeckien meddelade samtliga i går att man inte accepterar Fifas senaste beslut, utan står fast vid att man inte tänker möta Ryssland under några omständigheter.

Stängs av från internationell fotboll

I dag har Fifas och Uefas ledning suttit i gemensamma möten och tillsammans fattat ett nytt beslut. Källor berättar för Sportbladet att Fifa utesluter ryska herrlandslaget och andra ryska lag från internationellt spel tills vidare, ”tills situationen tillåter dem att ta upp spel igen”, som det heter från Fifas håll.

Under måndagskvällen bekräftades uppgifterna.

”Alla ryska klubbar och landslag är avstängda från att delta i både Fifa och Uefa-tävlingar tills vidare” står att läsa i ett pressmeddelande.

”Fotbollen är fullständigt enad och står i solidaritet med alla drabbade människor i Ukraina. Båda presidenterna hoppas att situationen i Ukraina kommer att förbättras avsevärt och snabbt så att fotbollen återigen kan stå för enighet och fred bland människor.”

Uefa bryter dessutom avtalet med den ryska storsponsorn Gazprom.

Janne Andersson: ”Bra”

I nuläget innebär det att Sverige slipper möta Ryssland i en eventuell playoff-final och att Polen, som har Ryssland som motståndare i semifinalen, blir direktkvalificerade till finalen, där man ställs mot segraren mellan Sverige och Tjeckien.

– Bra att Fifa och Uefa har fattat rätt beslut. Förhoppningsvis kan markeringen leda till något positivt för det ukrainska folket, säger Sveriges förbundskapten Janne Andersson i ett uttalande till SVT.

Vad som krävs för att släppa tillbaka Ryssland in i spelmarknaden FIFA inte specificerat. Sportbladets källa säger att ”sunt förnuft” får tillämpas.

Det ryska fotbollsförbundet vänder sig mot beslutet i ett uttalande.

”Sådana här åtgärder splittrar gemenskapen i idrottsvärlden, som alltid har kännetecknats av jämlikhet, gemensam respekt samt varit politiskt oberoende” skriver RFU och poängterar att de förbehåller sig rätten att överklaga beslutet.

ANNONS

Barnen drabbas alltid värst - Ge en gåva till barnen i Ukraina nu.

Extern länk från UNICEF

Klicka här

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

VM-kval i fotboll

LÄS VIDARE

Bank: Idrotten måste kapa alla band till Vladimir Putin

ÄMNEN I ARTIKELN

VM-kval i fotboll

Fotbolls-VM

Ukraina

Fifa

Uefa