USA:s storstjärna gripen i Ryssland

Hållits inlåst i flera veckor

Amerikanska basketstjärnan Brittney Griner, 31, har gripits av polis i Ryssland och riskerar nu fängelse.

Enligt New York Times finns en oro för att gripandet kan ha politiska motiv.

”Vår största prioritet är att få hem henne på ett säkert sätt”, skriver hennes klubb Phoenix Mercury.

WNBA-stjärnan och dubbla OS-guldmedaljören Brittney Griner har varit inaktiv på sociala medier sedan den 5 februari.

Nu kommer förklaringen.

Ryska myndigheter har publicerat ett videoklipp som visar hur hon grips på en flygplats i närheten av Moskva när hon är på väg genom säkerhetskontrollen för att flyga hem till USA.

En knarkhund ska ha reagerat på hennes väska och vid vidare kontroll ska e-cigarettutrustning innehållandes marijuanaolja ha hittats.

I förvar i veckor

Gripandet ska ha skett i februari månad, vilket förklarar varför Griner varit inaktiv på sociala medier. Enligt ryska nyhetsbyrån TASS har hon suttit i förvar i tre veckor. Hon misstänks för narkotikasmuggling och riskerar mellan fem och tio års fängelse.

New York Times skriver att det kan finnas politiska motiv bakom gripandet. Relationerna stormakterna emellan är minst sagt ansträngda efter Rysslands brutala invasion av Ukraina och USA:s påföljande sanktioner.

Enligt Times finns nu en amerikansk oro för att ryssarna ska använda Brittney Griner som utpressning mot USA:s sanktioner.

”Största prioritet”

Basketstjärnans klubb Phoenix Mercury skriver i ett uttalande att det är medvetna om situationen och är i ständig kontakt med hennes familj, hennes idrottsliga representanter samt ligaorganisationerna WNBA och NBA.

”Vi älskar Brittney och stöttar henne i den här situationen. Vår största prioritet är hennes säkerhet, psykiska och mentala hälsa och att få hem henne på ett säkert sätt”, s kriver Mercury.

Många WNBA-spelare söker sig till ryska klubbar när den amerikanska ligan har uppehåll då lönerna i Ryssland är betydligt högre. Brittney Griner har spelat för ryska UMMC Ekaterinburg i flera års tid.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

Ämnen i artikeln