Bianca Salming vann SM-guldet

Talangen: "Jag fokuserar på rätt saker"

Foto: Erik Simander / AFTONBLADET / 85762
Bianca Salming, Friidrott.
SPORTBLADET

På söndagen tog Bianca Salming, 18, sitt sjätte SM-guld.

Hon försvarade guldet i femkamp – och satte nytt personligt rekord på 800 meter.

– Mitt nästa stora mål är EM i Belgien. Det är bara de bästa som får åka med, så det är lite nervöst, säger Bianca Salming.

Bianca Salming har goda gener.

Hennes pappa, Börje, är en av Sveriges störste hockeyspelare genom tiderna och invald i NHL:s ”Hall of Fame”.

Hon har skördat stora framgångar i SM tidigare i karriären och i somras rev hon ner stora rubriker genom att slå rekord efter rekord i JVM.

– Jag älskar att träna, jag vill träna hela tiden och brukar att smygträna även om jag vet att jag inte får, säger Bianca Salming till Sportbladet.

Försvarade guldet

På söndagen kom nästa succé.

Salming tog hem SM-guldet i femkamp i överlägsen stil med totalpoängen 4.310 – 28 poäng från sitt personliga rekord som hon slog förra helgen.

18-åringen sprang 60 meter häck på 8,89, klarade 1,82 i höjdhoppet, stötte 13,14 i kula, hoppade 5,72 i längdhoppet – och avslutade kalaset genom att springa 800 meter på 2:15,13 vilket innebär nytt personligt rekord.

– Jag brukar alltid dra själv på 800 meter och i Tallinn gick jag upp och drog själv enda in i mål. Men här drog jag i början, blev omsprungen och sen kunde jag springa om vilket gav mig en extra kraft, säger hon.

Varför går det bra för dig?

– Jag försöker hela tiden bli bättre och utvecklas under varje träning. Jag fokuserar på rätt saker och det gör att jag går framåt.

”EM är mitt stora mål”

Nästa helg väntar SM i individuella grenar. Då ska Bianca Salming försöka slå nya personliga rekord och förhoppningvis känna sig fräschare säger hon.

Men på långsikt finns det ett större mål.

– Mitt nästa stora mål är EM i Belgrad. Det är bara de bästa som får åka med, så det är lite nervöst. Alla säger att chanserna är stora för mig, men jag vågar inte säga att något. Blir det så blir det, avslutar Bianca Salming.

För att kvala till in till EM måste man vara antingen topp åtta från utomhuslistan i Europa förra året eller topp åtta på årsbästalistan inomhus när kvalperioden tar slut.

ARTIKELN HANDLAR OM