Tennisstjärnan anklagas för hat – efter uppmuntrande orden

Karen Khachanov är klar för semifinal i Australian Open.

Men nu anklagas han för att ha begått en hatisk handling – för några ord han skrev på en kameralins.

– Jag vill bara uttrycka mitt stöd, säger han.

Khachanov är född i Ryssland men i Australien Open tävlar han under neutral flagg.

Under tisdagen blev han klar för karriärens andra grand slam-semifinal. 26-åringen hade ledningen med 7–6, 6–3, 3–0 mot det amerikanska stjärnskottet Sebastian Korda, innan denne gav upp på grund av skada.

Men det är inte Khachanovs avancemang till semifinal som genererat flest rubriker efter vinsten – istället handlar det om ett budskap han skrev på en av tv-kamerorna efter matchens slut.

Kräver att han straffas

Kachanov har rötter i Armenien och efter matchen valde han att skicka sitt stöd till republiken Artsakh, även känt som Nagorno-Karabakh. Utbrytarregionen i södra Kaukasus tillhör formellt Azerbajdzjan men befolkas till majoritet av armenier.

Sedan december 2022 har området varit utsatt för en blockad från Azerbajdzjan. Den armeniska regeringen har fördömt blockaden och kallar den en ”humanitär kris”. Den azeriska regeringen har i sin tur viftat ifrån sig anklagelserna.

26-åringen skrev bland annat: ”Artsakh fortsätt vara stark” och ”Fortsätt tro ända in i slutet”.

Khachanovs ställningstagande har inte setts med blida ögon av det azeriska tennisförbundet – som nu kräver att den ryske tennisstjärnan bestraffas.

I ett uttalande skriver de att man fördömer agerandet, rapporterar Daily Mail.

”ATF fördömer denna handling och kräver att tennisspelaren straffas. ITF (internationella tennisförbundet) uppmanas att vidta strikta åtgärder för att förhindra att sådana incidenter sker i framtiden.”

”Ville bara visa styrka”

Själv bemöter Khachanov anklagelserna med ro.

– Jag har armeniska rötter på min pappas sida, på min farfars sida, till och med på min mammas sida. Jag är halvarmenier, ska han ha sagt enligt Daily Mail.

– Jag ville bara visa styrka och uttrycka mitt stöd till mitt folk. Det är allt, säger Khachanov.

I semifinalen ställs den 18-seedade ryssen mot världsfyran Stefanos Tsitsipas.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.