Dokument: Från doldis till svensk silverhjälte

Av: Erik Karlsson, Malin Wahlberg, Petra Thorén

Publicerad:

LAHTIS. Från en kontroversiell uttagning till hela Sveriges silverhjälte. 

Sportbladet berättar historien om hur Ebba Andersson på två dagar gick från att vara en doldis till att bli hyllad av kungen och googlad av drottningen.  

Rikard Grip har bestämt sig. Efter diskussioner med tränarna Ole Morten Iversen och Johan Granath och lagets stjärna Charlotte Kalla knackar han på dörren till Ebba Anderssons rum på hotellet i Vierumäki. 

Han frågar: 

– Har du knutit näven i fickan, är du motiverad om du skulle få chansen igen?  

Ebba Andersson nickar och svarar ja. 

– Då ska du få chansen, säger Grip

19-åringen från Sollefteå måste fråga Grip om han verkligen menar allvar. Sedan lovar hon att hon ska sälja sig dyrt på den viktiga tredje sträckan. 

Norskorna förvånade

Knappt tio timmar senare kliver den uttagna kvartetten med Charlotte Kalla, Stina Nilsson, Anna Haag och Ebba Andersson in på presskonferens inför stafetten. Sverige har bestämt sig för att inte mörka laget längre. Ebba Andersson studsar in i salen med små hoppsasteg, ler längst fram och säger att det ska ”bli inspirerande”. 

Det svenska laget presenteras på tisdagen. Skrällen: Ebba Andersson
Foto: Anders Wiklund/ TT
Det svenska laget presenteras på tisdagen. Skrällen: Ebba Andersson

I en annan del av VM-byn i Vierumäki sitter fyra överraskade norska åkare. Maiken Caspersen Falla, Heidi Weng, Astrid Jacobsen och Marit Björgen har precis själva fått reda på att de ska åka. När de ser svenska laget är det till och med så att VM-drottningen Marit måste ta fram telefonen och googla den svenska tredjesträcksåkaren. Själv var hon så säker på att Ida Ingemarsdotter skulle få chansen, men i stället har Ida fått ge sig ut på en joggingrunda med svenske fysion Marcus Bystedt samtidigt som pressträffen pågår. 

Samlas för möte

Senare på kvällen samlas laget på ett möte. Ola Morten Iversen och Johan Granath låter tjejerna sköta snacket men finns med som bollplank.

På mötet berättar Stina Nilsson exakt var hon ska sätta in sin stöt efter Lahtis-kurvan om hon kom in i tillsammans med andra åkare på stadion. 

Ebba Andersson delar också med sig av sin plan. Den har en lugnande effekt på de andra stjärnorna.

– När vi går igenom taktiken och jag får höra henne sätta ord på hur loppet skulle gå kände jag mig trygg. Men hur bra det skulle gå visste man ju inte, säger Anna Haag.

På torsdagsmorgonen är det ett par plusgrader i luften och nattens snöblandade regn har gjort spåren fuktigare och lösare än tidigare. När laget tagit sig till arenan tycker Ebba Andersson det är en sak som fattas, svenska flaggor.

Oroliga inför starten

Inspirerade av det amerikanska laget, som ofta målar sin på kinderna, tycker junioren att Sverige också borde ha det. Problemet är att det inte finns några pennor att måla i ansiktet med. Landslagskoordinator Kaarel Putsep löser det genom att klippa ut kinesiotejp som han sedan kan färglägga och alla svenska åkare klistrar dit en flagga på var kind. 

Flaggorna till trots är Charlotte Kalla och Anna Haag lite oroliga före start. De tittar på varandra och märker att vallarna är stressade. 

Och Haags farhågor besannas. Skidorna biter inte alls lika bra som på 10 klassiskt och redan på första varvets sista tuffa stigning släpper hon en liten lucka till Falla och Justyna Kowalczyk. Hon ändå klarar av att täta den lagom till varvning på stadion. 

Det är stökigt med positionerna under sträckan, framför allt mellan Haag och finska veteranen Aino-Kaisa Saarinen. Anna Haag blir inträngd vid ett par banmarkeringar och blir helt stillastående. Precis då sticker Maiken Caspersen Falla i väg och Haag har inte någon chans att täta luckan. 

Foto: CHRISTOF STACHE / AFP
Anna Haag var rasande på Aino-Kaisa Saarinen efter sin sträcka. Finskan trängde in Haag ett flertal gånger.

Skriker ut frustrationen

Vid växling är det åtta sekunder och upp till Norge som skickar ut Heidi Weng. Haag skriker ut sin frustration. 

– Man blir frustrerad, det var inte på Aino-Kaisa som person, det sa jag till henne efteråt, men vi har så djävulskt mycket känslor när vi gått i mål, säger hon. 

Planen inför loppet är att Charlotte Kalla ska försöka gå kontrollerat det första varvet för att sedan rycka i botten på backen ut på andra varvet. Men åttasekunders-glappet upp förändrar allt. Charlotte rusar iväg, med Kerttu Niskanen i rygg, och efter 1,1 kilometer är hon i ledning. 

Samtidigt står Anna Haag och pratar med Ebba Andersson på innerplan. 

– Jag sade bara det som hon själv sade när vi pratade taktik, påminde om att det här har du gjort förr. Fem kilometer är hennes vanliga tävlingsdistans. Jag sa åk som om det är vilket lopp som helst. 

Utan perfekta skidor och en kropp som inte svarar som i silverloppet blir det Kalla som får ge sig på andra varvet. När Heidi Weng vänder sig om tror hon inte sina ögon. Charlotte Kalla är inte i rygg längre. 

Kalla börjar tappa

På sista kilometern tappar Kalla allt hon tagit ikapp – och lite till. När hon dunkar Ebba Andersson i ryggen kan kung Carl XVI Gustaf titta i sin kikare och notera att Astrid Jacobsen och Laura Mononen redan är tolv sekunder in på sin sträcka. Junioren går ut i sin ensamhet med USA:s Jessica Diggins jagandes bakom. 

Från sidan ser det oroväckande ut. Åt Astrid Jacobsen och Norge finns inget att göra, men även till Finland växer avståndet från 12 till 24 sekunder som mest. 

Foto: Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYR≈N
Charlotte Kalla är helt slut när hon går i mål och skickar i väg Ebba – tolv sekunder efter tätduon.

Men allt är enligt plan. 19-åringen ska inte förivra sig. 

– Jag hade en tydlig plan om att jag inte skulle stressa ut, jag skulle ge mig själv tid att komma in i min egen åkning. Hitta flytet och så där. Det lyckades jag bra med ändå, säger Ebba. 

”Ebba var väldigt stark”

Med 1,2 kilometer kvar till växling är avståndet fortfarande 15 sekunder och Stina Nilsson förbereder sig för ett mycket svårt jaktläge mot finska stjärnan Krista Pärmäkoski. 

Men så en backe till, på baksidan av ”Indianbacken” händer något. Andersson får korn på en överraskad och mycket trött Laura Mononen. På innerplan hinner Anna Haag knappt förstå vad som sker.

– Jag såg henne inte förrän hon började glida ikapp här uppe vid stadion. Jag tänkte bara jäklar vad hände där. Det var precis det läget vi ville ge Stina. Från ett svårt läge var det perfekt taktiskt som vi ville. 

– Jag trodde att jag skulle hålla avståndet till Sverige, men Ebba var väldigt stark, säger Laura Mononen. 

Ebba dunkar Stina Nilsson i ryggen och svenskan drar iväg med Krista Pärmakoski på den sista sträckan. Nilsson vet att guldet är kört, men hon har ett uppdrag. 

Silvret, och revanschen, ska bara hem. 

En vecka tidigare har Nilsson fallit strax innan upploppet och sett medaljdrömmen försvinna i sprinten. Den här gången tänker hon inte gå samma öde till mötes. 

Taktiken är glasklar. 

När Pärmakoski testar att rycka i de längre stigningarna känner Nilsson sig starkare. Hon vet att finskan inte vill ha med henne in på upploppet. 

Stina har sitt trumfkort kvar och vet precis när hon ska spela ut det. Pärmäkoski vill inte vara först, men Stina Nilsson vägrar går om. Till slut tappar Pärmäkoski tålamodet. Nilsson får som hon vill och Pärmakoski är först in på stadion. 

Sprintfiaskot i huvudet

Med sprintfiaskot i huvudet vet Nilsson att marginalerna är små när hon går ut, attackerar och benskejtar förbi finskan. 

Samtidigt står Charlotte Kalla i målfållan och studsar av nervositet. 

Nilsson är skoningslös när hon tar sig förbi Pärmakoski på insidan och in mot upploppet är hon först. När hon korsar mållinjen sträcker hon armen i luften i en segergest innan hon möts av sina lagkamrater. 

Foto: Anders Wiklund/ TT
Stina Nilsson är skoningslös när hon tar sig förbi Pärmakoski på upploppet.
Foto: Lasse Allard / Aftonbladet
Stina Nilsson möter laget efter målgången.

– Hon (Krista) spelade ut sina kort tidigare och jag sparade på mitt så det fungerade väldigt bra, säger Nilsson som har fått upprättelse. 

– Jag var inte nöjd med kurvan i sprinten så jag känner revansch efter det. Jag ville göra det bättre. 

På läktaren nickar kungen bifallande och knyter näven. 

Ebba Anderssons har ett mantra. Fem kilometer skejt är samma skidlopp oavsett var hon än åker. Det fungerade under loppet, men efteråt stämmer det inte alls. Hela den mixade zonen är nyfiken på den svenska juniorens bild av loppet och intervjuerna avlöser varandra. 

”Hon var respektlös”

Först intervju i SVT, sedan blomsterceremoni och plötsligt får laget order om att rusa genom den mixade zonen till gången under läktaren. 

Där väntar Carl XVI Gustaf på att få hylla det svenska laget i allmänhet – och den unga debutanten i synnerhet. 

– Hon var respektlös och det ska man vara. Det var härligt och jättekul att se, säger kungen. 

– Han var trevlig. Han tyckte vi hade gjort det bra, så det var bara att tacka och ta emot, säger 19-åringen. 

Foto: Lasse Allars / Aftonbladet
Efter loppet hyllas Ebba av Kungen.

På väg till presskonferensen pratar laget ihop sig om tårtan som kocken Pelle Lindius ska få baka till dem under kvällens firande. Ebba lägger fram ett förslag om kladdkaka. 

– Den ska vara riktigt kladdig, den heter kladdkaka av en anledning. 

En dag som denna är de äldre åkarna överens om att Ebba har beslutsrätten. Sittande på presskonferenspodiet skickar Anna Haag ett sms till ”Pelle Kock”.   

– Ebbas ord är lag, skrattar Anna Haag. 

– Ebba for president, skämtar Charlotte Kalla. 

På podiet får Ebba chansen att reflektera över en säsong som började med två knäoperationer och som nu kröns med ett VM-silver. Hon sitter där en meter från skiddrottningen, som för bara ett dygn sedan, behövde googla Ebbas namn för att ta reda på vem svenskan var. 

– Den här säsongen har varit tuff så klart. Jag har aldrig tvivlat på att jag skulle kunna komma tillbaka, men att jag skulle sitta här i dag var ingenting som jag hade förväntat mig när de var som allra tuffast. 

Äter pizza med kungen

Direkt efter presskonferensen åker laget tillbaka till hotellet i Vierumäki dit kungen kommer på besök. Laget äter pizza ihop med Hans Majestät och pratar om dagens lopp. 

– Han verkade trivas. Det blev en del skidsnack, han är väldigt intresserad av det, säger Stina Nilsson. 

Kungen står också redo att applådera framför scenen när laget ett par timmar senare tar emot sina silvermedaljer på torget i Lahtis. Det är inte bara den norska nationalsången som ljuder i folkmassan. En svensk hejaklack har parkerat längst fram vid kravallstaketet och sjunger ”Ebba Andersson, tja la la la...” medan laget passerar i mixade zonen. 

Ebba Andersson njuter. 

– Det var jättehäftigt, där står jag gärna igen.

Foto: LASSE ALLARD / Aftonbladet
De svenska damerna med sina silvermedaljer
Publicerad:

LÄS VIDARE