”Attraktiva för de bästa klubbarna i Europa”

Av: Anna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Framtidens fotbollsspelare finns i Malmö.

I FC Rosengård.

Där tonåringarna Hanna Bennison och Sofie Svava tippas dominera den europeiska scenen inte bara den kommande säsongen utan i tio år framöver.

När Uefa, det europeiska fotbollsförbundet, under sommaren 2019 presenterade en lista över de 50 mest lovande manliga spelarna fanns inga representanter från Sverige med på listan. När samma förbund presenterar en lista över de tio kvinnliga fotbollsspelare som Europa ska ha koll på i år och som även väntas dominera i ett decennium framöver finns två spelare från damallsvenskan med.
Hanna Bennison och Sofie Svava.

Båda landslagsdebutanter under 2019 och båda hemmahörande hos de svenska mästarinnorna FC Rosengård.

– Det var så många drömmar som gick i uppfyllelse förra året att jag inte ens kunde ta in det under säsongen, det var först under uppehållet som de tankarna började sjunka in och jag kunde känna vilket fantastiskt roligt år det var för mig, säger Hanna Bennison.

Efter en mycket bra försäsong tog hon en plats i FC Rosengård allsvenska lag, fick debutera i landslaget, vinna en SM-titel och fick även pris för att hon gjort årets genombrott i damallsvenskan.
Allt detta under sitt 17:e levnadsår.

Rosengårds spelare Hanna Bennison (Till vänster) och Sofie Svava (till höger). 
Foto: DANIEL NILSSON
Rosengårds spelare Hanna Bennison (Till vänster) och Sofie Svava (till höger). 

– Nu blir det en utmaning att försöka lägga det som hände då bakom mig och göra en ännu bättre säsong. Jag behöver utveckla fysiken, bli ännu bättre på det taktiska spelet så att jag kan positionera mig rätt, utveckla min vänsterfot som är den svagare foten, bli bättre på att driva boll och sätta de avgörande passningarna samtidigt som jag måste bli ännu bättre på mina spetsegenskaper, säger mittfältaren.

– I år är mina målsättningar mer prestationsbaserade än resultatbaserade, jag vill bara bli bättre på allt. Samtidigt är det stora målet att ta en plats i ett svenskt OS-lag. Den stora drömmen är att i framtiden ha en given plats i A-landslaget och få vara med om stora mästerskap som EM och VM. Fotbollen är jätteviktig för mig, jag lägger den största delen av mitt vakna liv på idrotten.

Vad tror du själv var nyckeln till att fjolåret var en sådan succé?

– Att jag hade tränat ett helt år med A-laget och sedan fick en riktigt bra försäsong där jag körde hårt för att förbättra fysiken, säger Hanna Bennison.

– När jag kom tillbaka efter uppehållet hängde jag med betydligt bättre fysiskt, tidigare hade jag svårt att hänga med i tempot men jag växte in i det mer och mer under inledningen av förra säsongen. Att jag dessutom fick chansen att spela så mycket var jätteviktigt för min utveckling.

Hanna Bennison var inte den enda av FC Rosengårds spelare som gjorde stor succé under 2019. Även hennes danska kollega Sofie Svava, 19, uppmärksammades internationellt efter sina insatser i landslaget och det faktum att hon under ett år vann mästartitlarna i både Danmark och Sverige, samt prisades som årets talang inom dansk damfotboll.

Foto: DANIEL NILSSON

– Det känns otroligt roligt att få uppmärksammas på det sättet, även om jag känner att jag har så mycket kvar att göra, säger Sofie Svava som skrev på för Rosengård under förra sommaren och sedan dess pendlar över Öresundsbron varje dag,

– Nivån i Danmark är inte lika hög som i Sverige och jag känner att detta var ett lagom steg för mig. Jag blir bättre som fotbollsspelare i Sverige, miljön hös FC Rosengård med flera landslagsspelare är fantastiskt utvecklande. Samtidigt är det fint att jag kan bo kvar hemma i Danmark med allt vad den tryggheten, familj och vänner innebär.

Inför 2020 står FC Rosengård som regerande svenska mästarinnor för första gången på tre säsonger. I laget återfinns skyttedrottningen Anna Anvegård som gjorde nio mål på nio matcher för klubben och även utsågs till den mest värdefulla spelaren i damallsvenskan 2019, landslagets kapten Caroline Seger som vann Diamantbollen i fjol, den erfarne danskan Sanne Troelsgaard Nielsen samt framtidsspelare som Hanna Bennison och Sofie Svava.

Där finns en trupp som bör kunna försvara SM-guldet, men som också ska ut i Europa och spela i Champions League under hösten 2019.

Det innebär en stor möjlighet, men även en stor risk för klubben.

– Vår trupp är ung och utvecklingsbar. Vi går in i den här säsongen med en ännu högre nivå än vad vi hade för ett år sedan, samtidigt möter vi stora utmaningar när vi nu ska ut och spela på den europeiska scenen. Då blir våra spelare plötsligt attraktiva för de bästa stora klubbarna i Europa, säger FC Rosengårds sportchef Therese Sjögran.

– Det är naturligtvis skitroligt, samtidigt som det sätter oss på kartan. I år är fördelen att de andra topplagen inte har sett oss än och underskattar oss, men tyvärr är det så att när de väl ser oss kommer att plocka de spelarna de vill ha. När Arsenal, Manchester City och Atletico Madrid hittar de tjejer de vill ha så försvinner de från oss. Vi jobbar hårt med scoutingen för att hitta okända spelare och förädla dem hos oss samtidigt som vi är medvetna om att vi har det här laget och de här spelarna på lånad tid. Så ser verkligheten ut.

För spelare som Hanna Bennison och Sofie Svava är FC Rosengård en perfekt språngbräda ut till en stor framtida karriär. En karriär så båda två hoppas ska ta dem ut i Europa och till de allra största fotbollsligorna. Till fullsatta arenor och till klubbar med omfattande ekonomiska förutsättningar.

Ett steg som om de är beredda att ta inom en inte allt för avlägsen framtid.

Studerar på distans

– Jag trivs verkligen bra, med tjejerna och med träningen, säger Sofie Svava som har kontrakt i ytterligare en säsong.

– Här måste jag tänka snabbare, jag måste trycka på i varje match och jag märker att jag har utvecklats väldigt mycket sedan jag kom till Sverige. Som ung spelare är det perfekt att gå till en klubb som Rosengård där varje träning är en utmaning så att man utvecklas. Utan utveckling och mycket speltid går det inte att ta sig vidare. För mig är den svenska ligan ett perfekt stopp på väg ut i Europa.
Även Hanna Bennison har samma synsätt. Hon ser fördelarna med att kunna utvecklas i en klubb där flera landslagsspelare ställer krav och driver upp tempot, för att hon sedan ska vara redo för de utmaningar som väntar.

– Jag tar studenten nästa år och jag har kontrakt till och med 2022. Just nu tycker jag att studierna är jätteviktiga, även om jag mestadels studerar på distans för att hinna träna med laget varje dag. Jag har kanske tre eller fyra lektioner i veckan, resterande tid pluggar jag hemma och tar hjälp av anteckningar från kompisar för att skriva proven och leverera de inlämningsuppgifter som vi har i skolan, säger Hanna Bennison.

– Det var den individanpassningen som gjorde att jag valde att gå i en idrottsklass och just nu känns det som om jag hinner med båda skola och idrott. Därför satsar jag på att ta studenten innan jag tar nästa steg i min karriär. Samtidigt skulle det inte vara hela världen att lägga studierna åt sidan om det kommer en chans som det inte går att säga nej till.

Foto: DANIEL NILSSON

Hon har alltid haft en tydlig målbild av vad det är hon vill, att det är fotbollen som är den stora glädjen i hennes liv. Redan när hon lämnade mellanstadiet valde hon att även lämna moderklubben GIF Nike i Lomma för FC Rosengård och för att satsa mot stjärnorna.

– Jag älskar fotboll och jag har alltid gjort det. Jag spelade jämnt, på rasterna, på fritiden och mina föräldrar uppmuntrade mig att söka mig till FC Rosengård redan när jag var 12 år. När jag väl kom hit var jag helt säker på vad jag skulle göra med min tid.

Du är 17 år, hur mycket funderar du på en framtida proffskarriär?

– Det är klart att jag har lite tankar på vad nästa steg är, men det är ingenting jag funderar på varje dag. Det är väl mest när det blir en massa skriverier som de funderingarna kommer upp. Jag känner ändå att jag vill vänta något år till, jag bor hemma med min familj och vill vara mer färdig som spelare när det är dags att flytta vidare utomlands. I dag finns det så många bra ligor, så många bra lag och så många bra spelare, då gäller det att man är redo att ta upp den kampen.

En fajt som både Hanna Bennison och Sofie Svava redan har inlett – de är två av de tio största fotbollstalangerna i hela Europa.

Alla matcher i damallsvenskan sänds på Sportbladet Play.

Publicerad:

LÄS VIDARE