Tom Pettersson

Östersunds nyckelspelare: ”Måste ta oss samman”

Av: 

Petra Thorén

SPORTBLADET

BORÅS. Tränaren Ian Burchnall tyckte att hans spelare var kvar i bussen de första 20 minuterna mot Elfsborg.

Frågan är vilken väg Östersunds FK tar efter kollapsen mot Elfsborg.

– Just nu är det jäkligt tungt, säger försvarsspelaren Tom Pettersson.

Om matcher definierar lag var mötet mellan IF Elfsborg och Östersunds FK en bild av att Boråslaget tagit sig ur sin dipp medan Östersund grävt sin grop djupare.

0-3 efter 23 minuter. Östersund kom inte in i press eller i duellspelet och flera spelare gjorde enkla misstag mot ett Elfsborg som ville mycket mer.

– Vi förlorade bollen och sen gjorde vi några stora misstag och straffades direkt. Matchen var slut efter 25 minuter när vi började på det sättet, säger tränaren Ian Burchnall som beskrev känslan så här:

– Vi såg ut som vi var kvar på bussen de första 15-20 minuterna. När Elfsborg kom ut som de gjorde, men den intention de hade och du inte är koncentrerad kan det straffa sig, säger han.

Sportbladet mötte efter kollapsen upp Östersunds försvarsspelare Tom Pettersson i spelarkorridoren på Borås Arena. Han var både uppgiven, lite förbannad och förundrad.

”Lätt att gräva ner sig”

– Veckan har känts bra, vi hade en bra start inför matchen. Men så får vi den starten med tre ganska enkla mål. Då blir ett stukat självförtroende inte bättre.

Ni gjorde taktiska förändringar och fick grepp om spelet bättre och reducerade. Är det något ni kan ta med er?

– Det finns inget att ta med sig just nu. Vi får hem och se matchen  och snacka ihop oss. Det är lätt att gräva ner sig totalt och hitta ursäkter, men vi måste ta oss samman som grupp. Vi har ett ungt lag, spelare lämnar och nya kommer in. Det är lätt att hitta ursäkter, men vi kan inte gå i den fällan, säger han och pekar på anledningar till att ta sig i kragen:

– Vi har grymma fans som stöttar oss i vått och torrt även om vi inte förtjänar det alla gånger. Vi måste ta oss ur det här och hitta ny energi. Vi har vunnit en match av 14 och livet känns tungt just nu men det är ingen som kommer att ge oss tre poäng, det är bara vi själva som kan ändra på det.

Men det är klart att starten mot Elfsborg blev extra smärtsam med hela tre baklängesmål på kort tid.

– Alla gör misstag på planen, det är saker vi måste kunna hantera bättre. Men det är klart att det är tungt när de får tre mål så snabbt. De var mer aggressiva än oss i början. De är mer fysiska och smäller på och gör det bra. Vi måste också vara mer cyniska och aggressiva, att visa någonting i alla fall...

”Får ta mer ansvar”

I andra halvlek sjöng Elfsborgs fans ironiskt om Östersunds före detta ordförande Daniel Kindberg, som står åtalad misstänkt för ekonomisk brottslighet. Tom Pettersson tror inte att skandalen är en faktor bakom den tunga trenden i allsvenskan.

– Jag tycker inte att det har påverkat oss, det är mer att det skrivits men jag tycker inte att laget påverkats, påpekar han.

Är det attityd som ska till?

– Det är det vi saknar. Vi äldre spelare, med rutin, får ta ännu mer ansvar. Det har blivit en pressad situation, det är väl fem poäng ner till kvalstrecket.

Känner du att spelartruppen har förtroende för Ian Burchnall?

– Verkligen. Det är inte han som gjort någonting, det är vi.

Elfsborg vann till slut matchen med 4–1 efter ett tröstmål av just Tom Pettersson och show av hemmalagets Jesper Karlsson.

ANNONS EXTERN LÄNK

13 rätt - 34 gånger i år! Missa inte att skaffa andel i Sportbladets system på Stryktipset

Svenska Spel

Publisert:

LÄS VIDARE

Jesper Karlsson bakom Elfsborgs drömstart

ÄMNEN I ARTIKELN

Tom Pettersson

Östersund

Daniel Kindberg

IF Elfsborg

Östersunds FK