Björk: Nu kan Mack visa vilken dålig affär Oakland gjorde

avCarl-Johan Björk

Foto: Matt Dunham / TT NYHETSBYRÅN
Khalil Mack i Chicago Bears.

Chicago Bears betalade dyrt för sin raid på Raiders.

Försvarsstjärnan Khalil Mack kostade drygt 1 miljard att kontraktera och flera lukrativa draftval. Men investeringen har givit återbäring, och i kväll kan ”Mack attack” en gång för alla visa vilken dålig affär Oakland gjorde.

Mack is back!

När Chicago Bears flyger till London för att möta Oakland Raiders så är det första gången Khalil Mack möter sitt gamla lag sedan huvudtränaren Jon Gruden tillträdde sin tjänst.

Mack var redan i Raiders en av ligans absolut främsta “passrushers”, och inte inställd på att bli bortbytt till ett annat lag. Men bortbytt blev han, och det till ett pris som för Raiders kan vara svårt att motivera i efterhand.

Men kanske inte initialt då “kostnaden” utöver att Raiders förlorade Mack var att de gav Bears ett andra- samt ett femterunda-val i 2020 års draft. I utbyte gav Bears ett val i första rundan 2019 (resulterade i running back Josh Jacobs) samt ett sjätterunda-val 2019 och ett första- och ett tredjerunda-val i 2020 års draft.

Så långt kan det till synes se ut som om Raiders gjorde en helt okej rockad. När vi sedan adderar vad Bears, bara timmar efter bytet, kontrakterade Mack till så kan det än mer likna ett mästardrag av Gruden. Kontraktet landade nämligen på stadiga 141 miljoner dollar fördelat på sex år och med garanterade 60 miljoner dollar.

Möts i London i dag

Men när lagen möts på Tottenham Hotspur Stadium i kväll så är sanningen en helt annan.

För när vi analyserar lagens framgångar efter bytet, så ser vi en tydlig röd tråd. I de senaste 20 matcherna har Raiders vunnit 6 och förlorat 14, medan Bears vunnit 15 och förlorat 5. Att jämföra med de 20 matcherna närmast innan bytet – Raiders 8-12 kontra Bears 5-15.

Mack har sedan övergången samlat ihop 17 sacks och 10 forced fumbles, att jämföra med Raiders 18 sacks och åtta forced fumbles fördelat på hela deras försvar.

I mina ögon var detta ett byte som resulterade i en jackpott för Chicago som tack vare sitt försvar, med Khalil Mack som katalysator, förvandlades till en riktig uppstickare i fjol samt i år fått en solid 3–1-start.

28-årige Mack är förutom en otrolig spelare, även en pålitlig person och medborgare vid sidan av fotbollsplanen vilket förklarar hans superstjärnestatus i Chicago. Med tanke på sin ringa ålder så kommer han representera Chicago under flera kommande säsonger, och det är ingen vild gissning att han efter karriären väljs in i Hall Of Fame.

Regissören bakom deras framgångsrika försvarsspel är den nye försvarskoordinatorn Chuck Pagano, tidigare head coach i Indianapolis Colts. Pagano har efter sitt sabbatsår 2018 nu gjort comeback på coachscenen och det med besked. Under lagets fyra första matcher har han sett till att laget hållit nere motståndarnas snitt på 11,3 poäng per match (rankat tvåa), och har genererat mer negativa yards (-168) än något annat lag i ligan. Det kanske mest imponerande är att de gjort det under skadedrabbat.

Hans signum lös starkt

Detta försvar ska gå upp mot ett Oakland Raiders som äntligen fick i gång sitt anfallsspel mot Colts förra veckan, och då främst på marken via RB Josh Jacobs. Jon Grudens signum lös då starkt. I coachprofilens filosofi ingår att de första 10-15 anfallsspelen ska vara riktiga “försvarsknäckare”, designade för att blotta försvarets svagheter vilka Gruden identifierat under sin analys veckan inför mötet. Dessa spel ska köras i högt tempo för att tidigt demoralisera motståndarlagets försvarsenhet. Detta är första gången jag tycker Gruden verkligen lyckats med denna taktik, och frågan är om det tagit 100 miljoner dollars-coachen närmare 20 matcher att bli varm i tränarkläderna igen efter ett längre uppehåll som NFL-expert för ESPN (2009-2018)?

I kväll kommer Mack och Gruden träffas för första gången då de aldrig gjorde detta under de åtta månader som de delade organisation. Och det är kanske skönt för Oakland att det sker på brittisk mark och inte på hemmaplan, framför deras egna fans, som då hade tvingats se sin forna försvararsstjärna prestera i annan uniform.

Tappade sin ordinarie quarterback

Bears anfall tappade under vecka fyra sin ordinarie quarterback. Mitch Trubisky drog sin vänstra axel ur led, efter en olycklig landning, och kommer att missa ett antal matcher.

I dennes plats klev Chase Daniel in som gjort reservrollen till en karriär.

Denna karriär började som odraftad med Washington Redskins och sedan New Orleans Saints, Kansas City Chiefs, Philadelphia Eagles och nu Chicago Bears. Med Bears återförenades han med head coach Matt Nagy efter att ha spenderat 2013-2015 i Chiefs. I Trubiskys frånvaro så spelade Daniel riktigt bra, och faktiskt bättre än denne. Daniel tog inte några dumma beslut gällande bollsäkerhet. Precis den typen av QB som Bears behöver då de har ett så dominant försvar.

Om försvar blir bästa anfall ikväll återstår att se, men en sak står klar redan nu, och det är att ”Mack attack” inte kommer låta sin gamle vän Derek Carr ha en enda lugn stund i passfickan.

ARTIKELN HANDLAR OM