Experterna: Därför vinner Djurgården SM-guld

avTT

Publicerad:
Marcus Danielsons storspel är ett av skälen till att experterna tippar att Djurgården blir svenska mästare. Arkivbild.
Foto: Patric Söderström
Marcus Danielsons storspel är ett av skälen till att experterna tippar att Djurgården blir svenska mästare. Arkivbild.

Inför de två sista omgångarna har fyra lag chansen att vinna SM-guld

Här siar fem experter om var Lennart Johanssons pokal hamnar.

Domen är enhällig: Djurgården tar hem det.

Redan på måndag kväll kan Djurgården, om alla resultat går med laget, säkra klubbens tolfte SM-guld och det första sedan 2005.

Men det är jämnt i tabelltoppen och trots att Djurgården har tre poäng ner till den jagande trion Malmö, Hammarby och AIK har samtliga lag chans på guldet.

Vi har bett fem allsvenska experter – C Mores Hasse Backe, Expressens Therese Strömberg, Aftonbladets Per Bohman, Sydsvenskans Max Wiman och Radiosportens Richard Henriksson – att reda ut den till synes snåriga slutstriden. Bland experterna råder absolut konsensus: Djurgården vinner.

”Lätt program kvar”

Så, varför Djurgården?

– Dels är det spelprogrammet, med Örebro hemma och Norrköping borta. Dels är det deras styrka i defensiven. De har varit väldigt, väldigt solida och det brukar innebära bra resultat, säger Hasse Backe.

Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöfs ledarskap och förmågan att studsa tillbaka är andra anledningar som lyfts fram av experterna.

– De har dessutom varit som bäst mot lagen som inte spelar i toppen av allsvenskan, där både AIK och Hammarby snubblat tidigare. Dessutom är laget över säsongen starkast defensivt och med tydligast genomförd spelidé, säger Max Wiman.

Djurgården behöver ta fyra poäng för att vinna guldet, förutsatt att de andra lagen vinner sina matcher.

– De gör sin sämsta match för säsongen mot Göteborg senast, men släpper inte till ett enda skott på mål. Det finns ett lugn och en stabilitet i hur de agerar. De behöver inte nå sitt max för att ta de här fyra poängen, säger Richard Henriksson.

Hyllar Danielson: ”Annan nivå”

Samtliga fem experter är dessutom överens om vem som är viktigast i sitt tippade guldlag: landslagsbacken Marcus Danielson.

– Danielson kommer man inte ifrån, om man ska plocka fram en spelare, säger Therese Strömberg.

Per Bohman påpekar att ingen toppar Malmö-mittfältaren Anders Christiansens nivå i prestationerna den här säsongen.

– Men guldstridshjälten, om Djurgården vinner, blir förstås ändå Marcus Danielson. Jag tror inte att stockholmarna varit i närheten av SM-guldet utan seriens överlägset bästa försvarare, säger Bohman.

– Han är många gånger på en annan nivå än både lagkamrater och motståndare. Men även Fredrik Ulvestad (mittfältare) har vuxit ut något enormt i år i Djurgården, säger Richard Henriksson.

Önskar att Hammarby vinner

Både Per Bohman och Max Wiman är inne på att Djurgårdens match borta mot Malmö i slutet av augusti (1–0-vinst efter en straffmiss av Malmös Markus Rosenberg) var ett avgörande ögonblick i guldstriden.

– Jag landar nog ändå i sista halvtimmen borta mot Malmö. Sättet som Djurgården härdade ut MFF:s belägring var säsongsdefinierande och det slutgiltiga beviset för att "Blåränderna" var ett trovärdigt guldlag, säger Bohman.

Till skillnad från de andra experterna har Hasse Backe spenderat nästan hela sitt yrkesliv nere på linjen, som fotbollstränare. Trots sitt guldtips är han mer imponerad av målglada Hammarbys offensivlusta.

– Jag skulle nästan önska att de vinner, för att de kan bli lite trendsättande och visar att det går att spela på andra sätt. Att det inte är något motsatsförhållande att spela den fotbollen och ändå få resultat, säger han.

Djurgården har bara förlorat fyra matcher den här säsongen: hemma och borta mot värsta rivalerna AIK och Hammarby.

– Kan man vinna SM-guld om man förlorar alla fyra derbyn? Det verkar så, säger Therese Strömberg.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM