Stjärnan stoppas från EM-kvalet med Sverige

avMalin Wahlberg

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: JOSEFINE LOFTENIUS / BILDBYRÅN
Marcus Eriksson stoppas från spel i EM-kvalet.

Sverige hoppades på Marcus Eriksson i EM-kvalet.

Men stjärnan stoppas av Alba Berlin.

– Det är klart att det är tråkigt, säger han.

Konflikten mellan EuroLeague och Internationella basketbollförbundet, Fiba, har pågått i flera år. Ligan tar inte uppehåll under landslagsfönstren vilket innebär att det är upp till klubbarna om de vill släppa spelarna eller inte.

Sverige har redan fått nej från Jonas Jerebkos Khimki och Jeffery Taylors Real Madrid.

Nu står det klart att även Alba Berlin stoppar Marcus Eriksson från EM-kvalet mot Kroatien på bortaplan den 21 februari och Turkiet i Globen den 24:e.  

– Det fanns lite hopp om att vara med andra matchen för den första krockar med EuroLeague, men till slut bestämdes det att ingen i laget kommer att åka. Det är väl som de flesta EuroLeague-lag, säger Eriksson och fortsätter:

– Det är klart att det är tråkigt, men på något sätt får man acceptera hur situationen ser ut. Men både EuroLeague och Fiba måste lösa det på något sätt. Det känns inte som en hållbar situation om det fortsätter så här.

”Tufft att komma in”

Eriksson lämnade spanska Gran Canaria för tyska Alba Berlin inför den här säsongen och har blivit en av lagets viktigaste spelare med 11,2 poäng i snitt i EuroLeague. 

– Det var lite tufft att komma in i ett lag som i princip hade exakt samma spelare som förra året så det tog väl lite tid att hitta min roll, men jag kom in i det ganska snabbt. Vi spelar en rolig basket och jag tycker att jag spelar stabilt varje match. Nu på sista tiden har det gått riktigt bra, säger trepoängsspecialisten. 

På söndag väntar säsongens viktigaste match när Alba Berlin tar emot Oldenburg i cupen.

– Det kommer att bli stort. På papperet är vi favoriter, men vi förlorade mot Oldenburg för två veckor sedan så vi måste vara redo. Det var några år sedan Alba lyckades vinna någon titel så det vore roligt om vi lyckades, säger Eriksson. 

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM