”Inte säkert att de startar EM-premiären”

avMalin Wahlberg

En gjorde nyligen 37 poäng i WNBA och den andra har varit Sveriges största stjärna i nästan ett decennium.

Men det är inte säkert att varken Amanda Zahui eller Frida Eldebrink startar EM-premiären mot Montenegro.

– Jag har tur som har många alternativ, säger förbundskaptenen Francois Gomez.

Basket-EM i Lettland och Serbien är bara en dryg vecka bort. För Sverige väntar Montenegro i premiären nästa torsdag och det är den match som på förhand ser enklast ut att vinna.

Basketlandslaget missade EM för två år sedan, men ställer nu upp med sitt bästa lag någonsin.

– Jag pratade med spelarna i går kväll och det här laget har möjlighet att göra extraordinära saker. Det är en väldigt bra grupp och de jobbar hårt varje dag och har stor motivation. De vill göra något stort och jag tror att det är möjligt. Det är hög nivå på den här turneringen, men jag är optimistisk, säger Francois Gomez.

”Måste prata med henne”

Sverige spelar två träningsmatcher till innan det är dags för EM och än vet förbundskaptenen inte vilken startfemma han kommer välja i mästerskapspremiären.

– Nej, jag vet inte. Till exempel Amanda (Zahui) har inte tränat med oss för hon spelar väldigt bra i WNBA. Hon är såklart en potentiell startspelare, men hon har missat tre veckors träning med laget.

Du är inte säker alltså?

– Jag vet inte, jag vet inte. Jag måste prata med henne. Samma sak med Frida (Eldebrink). Hon har varit skadad och tränar nu en gång per dag och är redo för 20-25 minuter. Men vi måste ta hand om henne för det är många matcher. Men vi har en grupp med många alternativ och alla kan starta matchen. Det viktiga för mig är inte vilka som startar utan vilka fem som avslutar och vinner matchen.

”Farligt för motståndarna”

Zahui gjorde en otrolig match mot Los Angeles Sparks i helgen med 37 poäng och satte galna 7 av 8 treor. Det väcker funderingar kring vilken position förbundskaptenen ska spela stjärnan på. 

– Vi har Louice Halvarsson och Regan Magarity som kan också kan skjuta treor. Det är farligt för våra motståndare. Men som det ser ut nu är Amanda kanske bättre som powerforward framför korgen och "Lollo" är en otrolig spelare att ha under korgen, hon är inte rädd för någon, säger Gomez.

Zahui spelar match med Liberty i natt svensk tid innan hon åker till Spanien för att ansluta till landslaget.  

ARTIKELN HANDLAR OM