Friidrott

”Många tycker att han inte är svensk”

Mamma Duplantis berättar om händelsen som satt spår: Lätt att trakassera

Av: 

Patrik Brenning

SPORTBLADET

Armand Duplantis kan, men vågar inte, prata svenska.

Det säger mamman Helena Duplantis när hon nu berättar om sonens kamp mot kritiken att han inte är ”tillräckligt svensk”.

– Det är jättemånga som tycker att han inte är svensk, säger Helena till Sveriges Radio.

Armand Duplantis blev genom sitt världsrekord i stavhopp i vinter en av Sveriges allra största idrottsstjärnor. Samtidigt har debatten fortsatt att rasa hur mycket svensk den USA-födde friidrottaren egentligen är.

”Varit elaka kommentarer”

Hans mamma, Helena Duplantis, berättar hur många kritiker framförallt hänger upp sig på att 20-åringen inte kan språket.

– Jag tycker verkligen att det är lätt för folk nuförtiden med internet att bara spotta ur sig ganska elaka kommentarer. Det är så lätt när vi inte ens behöver titta varandra i ansiktet att trakassera folk. Det har varit lite mer elaka kommentarer än jag förväntade mig men jag trodde ju att det skulle bli prat eftersom han inte pratar svenska flytande. Eller i alla fall inte så bra som folk tycker att han ska prata, säger Helena Duplantis till SR Finska.

”Tyckte så synd om honom”

Helena avslöjar samtidigt att Armand kan betydligt mer svenska än de flesta tror. Upplevelsen vid en intervju för två-tre år sedan påverkade dock 20-åringens självförtroende.

– De sa frågorna som skulle komma och så övade han in dem på svenska men jag tyckte så synd om honom för när han sen kom till intervjun så var det samma frågor men de hade lagt på ord som knappt jag kunde. Armand blev helt snurrig. Han försökte ändå men efter det kändes det som att han var tveksam till att prata svenska i intervjuer. Men när mormor ringde i går hade de världens längsta konversation på svenska.

Armand Duplantis pluggar nu svenska och kanske kan 20-åringen snart ge sig på ett nytt försök.

– Svenska folket vet inte hur mycket svenska han kan eftersom det mest blir intervjuer på engelska efter tävlingar. Men om miljön och situationen var rätt tror jag att han hade kunnat visa att han kan mycket mer svenska än folk tror.

ANNONS

Stor dramatik eller promenadseger? Tippa veckans toppfotboll och se om du fixar 13 rätt.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

LÄS VIDARE

Armand Duplantis om allt från Yao Ming till Björn Borg

ÄMNEN I ARTIKELN

Friidrott

Armand Duplantis

Uppsala