Division 6-laget som lurade (nästan) hela världen

Av: Robert Laul

Publicerad:
Uppdaterad:

SKOGSTORP. Här på Orrlidens IP skulle division 6-gänget Näshulta Goif mött division 5-laget Eskilstuna FC i måndags.

Men matchen stoppades efter att 148 spelbolag världen över erbjudit odds på träningsmatchen. Omsättningen nådde miljonbelopp.

En knapp vecka senare görs ett nytt försök att spela fotboll, och Sportbladet är på plats.

En tweet från division sex-anfallaren Emil Schalin-Eriksson. Så hamnade lilla Näshulta Goif plötsligt i sportnyheternas epicentrum.

– Jag tänkte att fotbolls-Sverige behövde höra något skoj och det här var ju en väldigt märklig situation, berättar Emil, 25.

Tweeten postades i måndags kväll och fick stor spridning:

”Skulle alltså ha spelat träningsmatch idag 18.45, men den blev inställd pga för mycket stålar i omlopp på bet365. Näshulta GOIF (Div6) mot Eskilstuna FC (Div5) blev alltså inställd pga att folk inte har någon annan fotboll att betta på haha. En aning sjukt .
#forzahulta

Allt började tidigare samma dag när skumma meddelanden dök upp på respektive förenings Facebook-sida. Främmande människor undrade om laguppställningar, hur många hörnor det skulle bli och hur många gula kort spelarna tänkte ta.

Det stannade inte där utan övergick i rena matchfixningsförsök.

– Folk ringde från andra länder och ville påverka resultatet. Jag har aldrig varit med om något liknande. Men det är väl som med allt annat med coronan, det uppstår situationer ingen räknat med, säger Emil Schalin-Eriksson.

Näshulta Goif möter Eskilstuna FC i en träningsmatch på Orrlidens IP utanför Eskilstuna. Matchen som från början sköts upp spelades i hemlighet för att ingen skulle kunna betta på den.
Foto: ROBIN LORENTZ-ALLARD
Näshulta Goif möter Eskilstuna FC i en träningsmatch på Orrlidens IP utanför Eskilstuna. Matchen som från början sköts upp spelades i hemlighet för att ingen skulle kunna betta på den.
Foto: ROBIN LORENTZ-ALLARD

Spelbolag i fyra världsdelar

Träningsmatchen mellan Näshulta Goif och Eskilstuna FC är inte den enda match som hamnat i fokus under veckan som gått. Från norr till söder har olika svenska småklubbar plötsligt omsatt miljonbelopp hos spelbolag i Europa, Asien, Afrika och Oceanien.

Anledningen?

När hela fotbollsvärlden står stilla grund av coronakrisen finns det knappt något utbud hos spelbolagen – förutom svenska träningsmatcher mellan lag i lägre divisioner.

Dan Korhonen är chef över sportsbetting och spelsäkerhet på Svenska Spel. Hans bolag erbjuder inte spel på den här typen av objekt.

– Lagen ser sig själva som rena amatörer. Det är självklart att det inte ska finnas spel på deras matcher, tycker Dan Korhonen.

Det talades om tio miljoner i omsättning på en träningsmatch och 37 miljoner på en annan – har det verkligen varit så höga summor?

– Den publika omsättningen man kan se finns på Betfairs spelbörs. Där tickar pengarna in. När det landar på 100-200 spelbolag kan vi räkna väldigt lågt per bolag och ändå komma upp enorma summor. Det handlar om väldigt, väldigt mycket pengar, säger Dan Korhonen.

Minst 148 olika spelbolag

Efter samråd med Svenska Fotbollförbundet valde Näshulta Goif och Eskilstuna FC att ställa in. Enligt Dan Korhonen är det svårt att veta exakt hur mycket pengar matchen hann omsätta ute i bettingvärlden, men att det rör sig om miljonbelopp råder ingen tvekan om.

– Minst 148 spelbolag i Europa och Asien erbjöd matchen, och även bolag från Sydafrika och Australien, säger Dan Korhonen.

Fem dagar senare, lördag 4 april, är Sportbladet på plats på Orrlidens IP i det lilla samhället Skogstorp i Sörmland. Om en och en halv timme är det avspark.

Under stort hemlighetsmakeri har Näshulta Goif och Eskilstuna FC bestämt sig för att lura bettingvärlden och göra ett nytt försök att mötas. Information om matchen har inte gått att hitta på några hemsidor. Spelplats beslutades dagen innan och domarteamet utsågs sent under gårdagskvällen. Spelarna fick kallelse via en privat Facebook-sida.

Vänsterbacken Freddie Karlsson, 27, är tidig. Han dyker upp i Djurgårdens IF:s matchtröja då han är ett stort fan till de regerande svenska mästarna.

”Startar? Jag är matchvärd i dag”

Startar du? frågar jag.

– Nej fan, jag är matchvärd idag, säger Freddie.

Skadad?

– Nä, gammal.

Du är ju bara 27?

– Jo, men jag har lite problem med ryggen. Jag värmde upp med padel också, det gjorde inte saken bättre, säger Freddie Karlsson.

Foto: ROBIN LORENTZ-ALLARD
Freddie Karlsson, 27, får var matchvärd när ryggen säger stopp.
Foto: Claudio Bresciani / TT / TT NYHETSBYRÅN
Suleyman Sleyman.

Uppladdningen: en Subway-macka

Bredvid står mittfältaren Isac Hammarberg, 21, och pressar i sig en 30-centimeters ”sub” från Subway.

– Det är långt kvar till samling, säger han och tar en tugga till.

– Vi samlas om en kvart, påpekar Freddie Karlsson.

Näshulta Goifs största stjärna är Hammarby-ikonen Suleyman Sleyman, 40. ”Sulan” väntas dock inte dyka upp förrän framåt sommaren då han jobbar i Hongkong just nu. Division sex-serien är passande nog uppskjuten till mitten av maj på grund av coronaviruset.

– Han är jävligt bra. Han lekte i sexan förra året, säger djurgårdaren Freddie Karlsson om Hammarby-legendaren.

Och att han är bajare då?

– Jo, men det är de flesta i laget. Det känns sådär om jag ska vara ärlig, men vi vann ju guldet, säger Freddie Karlsson.

Foto: ROBIN LORENTZ-ALLARD
Isac Hammarberg men sin egna ”sub”-uppladdning.
Foto: ROBIN LORENTZ-ALLARD
Näshulta redo för strid.

Positiva besked från Korhonen

Frågan som återstår: kommer dagens match att kunna genomföras? Inför avspark stämmer jag av kontinuerligt med Dan Korhonen på Svenska Spel som håller koll på marknaden åt mig. Han rapporterar positiva besked:

– Jag har scannat spelmarknaden nu med alla det verktyg jag har tillgång till. Det glädjer mig att jag inte kan finna några bolag som erbjuder dagens match mellan Näshulta Goif och Eskilstuna FC.

– ”Livescore”-sidor har inte heller identifierat att matchen ska spelas. Genom att inte synliggöra matchinformation så motverkas möjligheten att erbjuda spel på matchen. Ingen data, inga spel, säger Dan Korhonen.

Näshulta Goif:s tränare Markus Westerlund skakar på huvudet när jag frågar hur veckan varit. Coronakrisen når så djupt in i alla delar av samhället, ja hela vägen till ett division sex-lags vardag. Var det inte tydligt tidigare, så blev det definitivt i måndags.

– Jag har aldrig varit med om maken. Vi kunde inte spela matchen för den var sönderbettad. Man bara – va? säger han.

Foto: ROBIN LORENTZ-ALLARD
Näshultas tränare Markus Westerlund.
Foto: ROBIN LORENTZ-ALLARD
Näshulta GOIF möter Eskilstuna FC i en träningsmatch på Orrlidens IP utanför Eskilstuna. Matchen som från början sköts upp spelades i hemlighet för att ingen skulle kunna betta på den.

”Vi ska gå rent i år”

Westerlund tog över som huvudtränare inför årets säsong samtidigt som han la de egna fotbollsskorna på hyllan. Med en rad nyförvärv från division 3-5 – och ”Sulan” på topp? – hymlar han inte med att Näshulta Goif:s målsättning 2020 är att ta klivet upp i femman.

– Vi räknar med att gå rent i år, säger Markus Westerlund.

Näshulta är en socken med knappt tusen invånare strax intill Näshultasjön i Eskilstuna kommun. Egentligen spelar laget sina matcher på Ekhammarens IP:s fina gräsplan, men den är inte klar för spel så här års. Därför blir det Orrlidens konstgräsmatta idag.

Markus Westerlund har ägnat försäsongen åt att sätta ett nytt spelsätt och en ny formation – 3-5-2. Under matchgenomgången inne på idrottsplatsens cafeteria repeterar han grunderna och går igenom startelvan.

– Laget ser lite annorlunda ut i dag. Några jobbar, någon är på BB och någon är lite knackig. Jag pratade med Knutsen i går vid lunch och han sa att ”föder hon bara i kväll så kan jag smitta i väg två timmar imorgon och sedan åka tillbaka”, berättar Markus Westerlund inför spelarna.

”Krille kommer till andra halvlek”

– Men vi har en stark bänk och ”Krille” messade precis att han kanske kommer till andra halvlek, fortsätter tränare Westerlund.

Motståndaren, division fem-laget Eskilstuna FC, är snabba och kvicka, förklarar tränaren.

– De har ett par riktiga djupledsantiloper på topp, men vi har ju ”Törna” – snabbast i Sörmland, säger Markus Westerlund om mittbacken och lagkaptenen Martin Törnhjelm.

Strax före avspark pratar Sportbladet med Emil Schalin-Eriksson. Han är glad att det blir match, att inte ett enda spelbolag i hela världen tycks ha fått nys om avsparken.

– Vi hade väl stått i sex-sju gånger pengarna annars. Vi är lite underdogs, det är kul, säger han.

1 av 3 | Foto: ROBIN LORENTZ-ALLARD
Näshultas anfallare Emil Schalin-Eriksson.

Schalin-Eriksson: Jag gör tre i dag

Själv är Emil anfallare med press på sig att göra mål nu när riksmedia är på plats.

– (skratt) Verkligen, jag får ta vara på det. Jag skrev till en kompis apropå min tweet att han kunde bettat på att jag skulle göra tre mål. Jag får väl stå för det, det blir tre i dag, säger Emil Schalin-Eriksson.

Prick klockan är fyra på lördagseftermiddagen har cirka 70 åskådare samlats runt Orrlidens IP – plus 5-10 bilar på ”Snikens kulle”. Domaren blåser igång matchen som varit uppskjuten i fem dagar och jag meddelar Dan Korhonen att fotbollen lever igen.

– Härligt! Och spelmarknaden lyser fortsatt med sin frånvaro, rapporterar Korhonen tillbaka.

För Näshulta Goif går det inte lika bra. Eskilstuna FC mönstrar en meriterad elva med Komar Teimouri och Charles Edem Dzokoto på flankerna. Den sistnämnde har spelat i Dubais högstaliga och det syns att han är på en högre nivå.

Trots att Näshulta radar upp tre råskinn på centralt mittfällt kommer de inte åt bollen. Redan efter fyra minuter stöter Dzokoto in 1-0 på inspel från höger. Efter en kvart sätter Komar Teimouri tvåan och uppförsbacken är brant för Näshulta Goif.

Påminner om Altobelli

Men Emil Schalin-Eriksson är ett ständigt hot längst fram. Den långe, gänglige forwarden påminner både till utseendet och spelstilen om den italienske anfallaren och VM-guldvinnaren från 1982, Alessandro Altobelli. Möjligen att Schalin-Eriksson inte är lika sylvass i avsluten som Altobelli – eller ”Spillo” som han kallades (nålen).

– Det är lördag, solen skiner och vi får spela fotboll, manar tränare Markus Westerlund på från bänken när han tycker att spelarna hänger med huvudet.

Efter en halvtimme trampar Emil Schalin-Eriksson iväg i djupled, EFC:s målvakt räddar friläget men Linus Lindberg-Hansén placerar in returen. Strax före halvtid petar Emil in sitt första mål för dagen i samband med en hörna. ”Målgaranti” som Hasse Backe hade beskrivit insatsen.

Gör du tre? frågar jag Emil i paus.

– Jag tror det, svarar han.

I andra halvlek trycker Emil Schalin-Eriksson dit sitt andra mål för dagen, men bränner också tre snudd på hundraprocentiga chanser och Eskilstuna FC vinner matchen med 6-3.

1 av 3 | Foto: ROBIN LORENTZ-ALLARD
Näshultas anfallare Emil Schalin-Eriksson gör två mål.

”Vår offensiv sitter”

Tränare Markus Westerlund är inte alltför nedslagen efteråt.

– Jag är nöjd med att vi kommer till så många lägen som vi gör. Vårt offensiva spel sitter. Sedan är vi fortfarande ett nykomponerat gäng så vi lär behöva spela ihop oss mycket mer, men det är ju det träningsmatcherna är till för, säger han.

Ni lyckades lurat bettingvärlden – det blev match idag?

– Ja, och det var ju skönt för då får vi hålla på med det vi tycker är roligast – att spela fotboll. Det är så här det ska vara, mycket skratt och mycket glädje.

Och Emil Schalin-Eriksson gjorde två?

– Ja, men han borde gjort sex, säger Markus Westerlund med ett skratt apropå de många chanserna.

Dags för en ny tweet

Anfallaren som skrivit lingonseriens mest uppmärksammade tweet det här året håller med om att han borde gjort ett par mål till.

– Fyra kunde jag gjort, men jag får ta med mig att blev två, säger han.

När Sportbladet ber honom sammanfatta dagens match i en tweet kommer svaret blixtsnabbt:

– I en tweet? Då skulle jag nog skriva: ”Äntligen fick vi lira lite fotboll, EFC gav oss en lektion. Punkt”.

– Är man citatmaskin så är man, tilläger han nöjt.

Trots förlusten tänker Emil Schalin-Erikssons Näshulta Goif fira i kväll.

– Det här känns helt klart som en seger för fotbollen. Det var riktigt roligt, både för alla som var delaktiga och alla som var här för att titta.

Hur firar ni?

– Vi ska samlas några stycken hemma hos en i laget. Det blir rödvin och tacos.

En tradition?

– Nä, men det kanske kan bli? säger Emil och springer tillbaka in i omklädningsrummet där lagkamraterna förbereder kvällens festligheter, lördagen då division sex-laget Näshulta Golf lurade nästan hela världen och fotbollen fick stå som segrare igen.

Foto: ROBIN LORENTZ-ALLARD
Näshultas genomgång.

MATCHFAKTA

Näshulta Goif – Eskilstuna FC 3–6 (2–3).

Målskyttar Näshulta Goif: Emil Schalin-Eriksson 2, Linus Lindberg-Hansén 1.

Målskyttar Eskilstuna FC: Charles Edem Dzokoto 3, Komar Teimouri 2, Ahmed Hilan 1.

PLUSLIGAN NÄSHULTA GOIF (3–5–2)

Richard Nyström

Inget av de sex målen såg helt otagbart ut.


Martin Törnhjelm

Snabbast i Sörmland? Ingen stor överdrift. Uppe och slog inspelet till tredje målet. ”Hultas” gigant idag.

Mattias Höglund

Höll ihop backlinjen emellanåt.

Jesper Bröns

Har en del att jobba med vad gäller offsideregeln.


Linus Lindberg Hansén

Påpassligt mål, men det var nog allt.

Jonathan Dollsen

Spelade precis på gränsen.

Anton Scheikl

Spelade över gränsen.

Patrik Bihler

Spelade utan gränser.

Isac Hammarberg

Löpte mycket, men han sällan i fatt bollen.

Alexander Olsson

Plågsamt ringrostig, men då nyförvärvet bara gjort en träning med laget – och gick rakt in i elvan – blir betyget knappt godkänd ändå.

Emil Schalin-Eriksson

Twitterstjärnan levererade på planen också – men brände desto mer.

Jury: Robert Laul.

Publicerad: