Hoppas på frikännande tack vare kokainkyssen

Shayna Jack vill till OS trots dopningsdomen

Shayna Jack är avstängd i fyra år för dopning.

Nu hoppas hon att den beryktade domen kring ”kokainkyssen” ska kunna rädda hennes medverkan i OS i sommar.

– Jag har fått berättat för mig att allt jag kommit i kontakt med under den här perioden kan ha varit en risk, säger 21-åringen till news.com.au.

Shayna Jack fanns på plats i Sydkorea för sommarens sim-VM men drog sig plötsligt ur mästerskapet bara dagar före tävlingarna. På Instagram förklarade australiensiskan det hela med ”personliga skäl” men kort senare avslöjades att 21-åringen fastnat i ett dopningstest.

”Finns fallet med kokainkyssen”

Efter att ha fått beskedet att hon stängs av i fyra år, och därmed missar drömmen att simma i OS i Tokyo i sommar, betalar Jack nu advokater ur egen ficka för att försöka bestrida domen. Hennes chans är att bevisa att hon fått i sig den muskelstimulerande substansen Ligandrol av misstag och australiensiskan kommer nu också med en alternativ förklaring.

Shayna Jack hänvisar till franske tennisspelaren Richard Gasquet som 2009 friades från doping efter att ha hävdat att han fått i sig kokain när han kysst en kvinna på en nattklubb.

– Det finns det där tidigare fallet med kokainkyssen... Någon hade tagit kokain och partnern som var en idrottare kysste den personen och blev kontaminerad. Jag har fått berättat för mig att allt jag kommit i kontakt med under den här perioden kan ha varit en risk. Det kan också vara så att det har varit ett kontaminerat kosttillskott, säger simmerskan till news.com.au.

Fått flera dödshot

Jack beskriver tiden efter dopningsdomen som ”traumatisk” med flera dödshot.

– Jag var inte redo för den berg- och dalbana som kom genom uppmärksamheten i media. Jag visste inte om det själv och den enda anledningen till att jag förstod att det läckt ut i media var att någon hade gått in på min Instagram och skrivit ”du är en dopningsfuskare och borde ta ditt eget liv”. Jag förlorade kontrollen över mina känslor, och jag har inte återfått kontrollen sedan den dagen.

21-åringen hoppas fortfarande på ett frikännande och att hon därmed ska kunna tävla i Tokyo i sommar.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

Ämnen i artikeln