Friidrott

”Läkarna sa att jag hade dött…”

Talar ut om otäcka kollapsen

avAndreas Käck

Distanslöparen Kemoy Campbell kollapsade under ett 3000-meterslopp och vaknade inte till liv förrän två dagar senare.

Nu berättar han om skräckupplevelsen.

– Läkarna sa att jag i praktiken hade dött, säger han.

Den 9 februari 2019 vändes Kemoy Campbells liv upp och ner.

Den jamaicanske distanslöparen agerade ”hare” (en sådan som hjälper till att dra upp tempot) i ett 3000-meterslopp i New York när han plötsligt kollapsade intill banan och blev liggande livlös.

Chockade åskådare såg på när sjukvårdare och ambulanspersonal desperat försökte få liv i 28-åringen, till synes utan framgång. Campbell fördes sedan med ilfart till sjukhus och de första rapporterna var dystra.

Men ett mirakel skedde.

Foto: Mary Altaffer / TT

Efter två dagar i konstgjord koma gick det att väcka honom.

Campbell spenderade totalt 17 dagar på sjukhus och använde där sociala medier för att kommunicera med fans och tacka för allt stöd.

”Verkligen otäckt”

Nu gör han sin första långa intervju där han berättar om skräckupplevelsen.

– När jag vaknade upp på sjukhuset var det måndag morgon (två dagar efter loppet) och jag visste inte var jag var eller hur jag hamnade där. Det var en läskig känsla att vara helt ovetandes, säger han till BBC.

– Jag minns ingenting, men läkarna har förklarat för mig att mitt hjärta hade stannat och att jag i praktiken hade dött. Det var verkligen otäckt att höra, fortsätter han.

1 av 2

Vill springa igen

Läkarna har ännu inte kunnat fastställa orsaken till kollapsen. Men Campbell har nu fått en inopererad hjärtstartare (defibrillator) som ska motverka att något liknande sker igen.

28-åringen har ingen sjukförsäkring, men hans flickvän har startat en insamling och sponsorer har klivit in och täckt kostnaden.

Nu drömmer Campbell om att så småningom kunna återuppta karriären.

– Jag vill verkligen tillbaka. Läkarna har sagt att jag ska hålla mig undan löpningen ett tag och genomgå lite tester. Efter det kanske jag kan skynda långsamt. Om det inte går får jag lägga ner karriären, säger han.

Foto: Bryan Cummings / TT
ARTIKELN HANDLAR OM

Friidrott